Wolfgang Korn’un yazdığı, Chistoph Mett’in resimlediği Normal Nedir?, Saliha Nazlı Kaya’nın çevirisiyle 12 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları’nca yayımlandı.
İnsanların kültürel çeşitliliğine yeni bir bakış sunan “Normal Nedir?” farklı olmanın normalliğine odaklanıyor. Grönland’dan Inuitler’e, Avusturalya’dan Guugu Yimithirr’e kadar heyecan verici bir coğrafyada, eşsiz bir keşif gezisine götürüyor.
Dünyadaki bütün herkes yönünü aynı şekilde mi bulur? Bazı ülkelerde insanlar neden çekirge yer, bazılarında ise iğrenç bulunur? “Normal Nedir?” buna benzer pek çok soruya cevap arayan bir kitap… Erkek olma ritüellerinden ilk çağda insan olmaya, yeme alışkanlıklarından evlilik geleneklerine pek çok konuyu farklı coğrafyalar ekseninde değerlendiriyor.
“Normal Nedir?”in yazarı Wolgang Korn, bilim muhabiri ve yazar olarak Hannover’da çalışıyor. GEO, Die Zeit gibi gazete ve dergiler için yazı yazan Korn, 2009’da Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’ne layık görüldü.
“Etnologlar tam da siyah dişlerin çekici olduğu ve hala da var olan toplumlar keşfettiler. Örneğin Çin’deki Daylarda. Daylar, Güneybatı Çin’de, Yunnan eyaletinde yaşayan yirmi beş azınlıktan bir tanesidir. Buradaki genç kadınlar dişlerini meyvelerle siyaha boyuyor ve kendi ifadelerine göre bunu iki bin yıldan fazla bir süredir yapıyorlar. Eski bir kabul töreninin bir parçası bu. Ergenlik çağındaki kızlar ilk adetlerini görür görmez yani cinsel olgunluğa erişir erişmez dişlerini karartmaya başlayarak şunu göstermiş oluyorlar: Ben artık bir kadınım. Genç erkekler ise onları bu siyah dişlerle birdenbire korkunç çekici buluyorlar.”
edebiyathaber.net (28 Ağustos 2013)