İklim dünyayı nasıl değiştirdi? | Burak Soyer

Haziran 23, 2024

İklim dünyayı nasıl değiştirdi? | Burak Soyer

Ödüllü gazeteci Marcus Rosenlund’un kaleme aldığı “İklimin Değiştirdiği Dünya”, “insan çağı”ya başlayan iklim krizinin tarihine inerek dünyayı nasıl değiştirdiğini örneklerle, sebep-sonuç ilişkileriyle ele alan, aydınlatıcı bir kitap.

TÜBİTAK’ın resmi internet sitesinin “Ansiklopedi” bölümünde “Antroposen Çağ” ile ilgili şu tanımla karşılaşıyorsunuz: “Antroposen, İnsan Çağı olarak adlandırılan döneme verilen addır. Jeolojik olarak buzul çağı Pleistosen’in bitmesiyle Holosen dönemine girilmiştir. Yeni iklimlerin oluşmasıyla bazı canlıların nesli tükenmeye başlamıştır.” Aslında yeryüzü için her şey böyle başladı. İnsan, elinin değdiği her şeyi kurutmayı, silmeyi, yok etmeyi kendi “namına” verilen bir çağa gayet “uygun” şekillerde kendi çıkarına göre monte ederek değiştirdi. Bundan en büyük payı da kuşkusuz, gezegenimiz aldı. Ve dünyanın bu negatif dönüşümüne neden olan şeyde yine kuşkusuz iklim değişiklikleri, iklim krizi, adına ne derseniz deyin, o sebep oldu. Elbette insan elinin yardımıyla!

Gazeteci, muhabir, radyo programcısı Marcus Rosenlund’un, Kaplumbaa Kitap’tan Aylin Ünal çevirisi ve derlemesiyle yayımlanan “İklimin Değiştirdiği Dünya” adlı kitapta, “insan çağı”yla birlikte farklı bir evrime giren düzenin müsebbibi iklim değişikliğinin insanlık tarihini nasıl değiştirdiğini anlatıyor.

“İklimin Değiştirdiği Dünya”, yeryüzünün dört bir tarafında göz gezdirip, “tarihe yön vermiş” iklim olaylarını inceleyerek o zaman yaptığı etkinin şimdilerdeki yansıması üzerine çıkarımlarda bulunuyor. Her şeyin bir tetikleme neticesine ulaştığını öne süren Marcus Rosenlund, bahsi geçen tüm “doğa olaylarını”, tarih tarih, yer yer örneklerle açıklayıp üzerine kendi yorumlarını ve savlarını da ekleyerek başlangıçtan itibaren bitmeye başlayan bir dönemin paradoksunu gözler önüne seriyor. Fırtınalar, tufanlar, seller, rekor düzeyde düşük ve yüksek hava sıcaklıklarının birbirini peşi sıra izleyişiyle aralarında oluşan bağa dikkat çeken Rosenlund, insanlığın doğuşundan günümüze kadar ayak bastığımız toprağın, içine çektiğimiz havanın hikâyesini gerçek olaylara sırtını yaslayarak okurun önüne sürüyor ve kalan zamanımızı da buna göre ayarlamamız gerektiğini salık veriyor.

Marcus Rosenlund, “Devlet Ödülü” ve “İsveç Edebiyat Derneği Edebiyat Ödülü”ne layık görülen “İklimin Değiştirdiği Dünya” kitabıyla, özne ve nesnenin yer değiştirmesiyle, dünyanın şu anki mevcut durumuna geldiğini akıcı, hatta edebi bir dille ele alarak bu değişimin yansımalarını göstermeyi amaçlıyor.

Yorum yapın