MUBI Ağustos Seçkisinin Öne Çıkan Filmleri

Temmuz 30, 2024

MUBI Ağustos Seçkisinin Öne Çıkan Filmleri

Jessica Chastain ve Peter Sarsgaard’ı bir araya getiren HATIR, Aslı Özge’nin dünya prömiyerini Berlinale’de yapan son filmi FARUK, Ümran Safter’in Adana’dan üç ödülle dönen filmi KABAHAT, Andrey Tarkovski’nin sinemaya unutulmaz vedası KURBAN, Tunç Okan’ın Adalet Ağaoğlu’nun romanından sinemaya uyarladığı SARI MERCEDES ve çok daha fazlası sinemaseverlerin ilgisini bekliyor.  

OLİMPO GARAJI / GARAGE OLIMPO

(Marco Bechis,1999)

1970’lerde Arjantin’de yaklaşık 30.000 kişinin “kaybolduğu” askeri diktatörlük döneminde geçen film, 18 yaşındaki aktivist Maria’nın hikayesine odaklanıyor. Yönetmen Marco Bechis’in kendi deneyimlerine dayanan OLİMPO GARAJI, on yıl boyunca sansüre takılıyor. Korku, baskı ve şiddete ayna tutan film, çıktığı zamanki umudu bugün de yaşatmaya devam ediyor.

KABAHAT

(Ümran Safter, 2022)

29. Altın Koza Film Festivali’nden üç ödülle dönen KABAHAT, belgeselleri ile tanıdığımız yönetmen Ümran Safter’in ilk uzun metrajlı kurmaca filmi. 13 yaşındaki bir kız çocuğunun, bir Anadolu köyünde, babaanne evinde geçirdiği yaz tatiline odaklanan film, sancılı bir büyüme öyküsü anlatıyor.

YABAN

(Tareq Daoud, 2022)

Yönetmen Tareq Daoud’un ilk uzun metrajlı filmi, kadınlık, annelik ve mültecilik meselelerine eğiliyor. Türkiye’de yaşayan Fransız bir kadın, Claire, kızının velayetini kaybedeceğini anlayınca ülkeyi illegal yollardan terk etmeye karar verir. Bu karar Claire ve kızını bir anda bitmek bilmeyen bir kabusun içine sürükleyecektir.

FİLMİN ADI NE?

(Pınar Fontini, 2022)

Pınar Fontini’nin belgeseli, 1990’lı yıllarda Türkiye’de ilk filmlerini çeken 68 kuşağının kadın yönetmenlerini mercek altına alıyor. Fontini’nin Türkiye’den sekiz kadın sinemacı ve Arslanköylü kadın tiyatro grubunun iç içe geçmiş hikayelerini ele aldığı, SENİN YILLARDIR GERÇEKLEŞTİRMEYİ BEKLEDİĞİN BİR DÜŞ VAR adlı diğer belgeseli de ağustos ayında MUBI’de izleyicilerle buluşacak.

KARANLIĞIN GÖLGESİ / DON’T LOOK NOW

(Nicolas Roeg, 1973)

Nicolas Roeg’un Daphne du Maurier’nin kısa öyküsünden uyarladığı, sinema tarihinin en unutulmaz korku filmlerinden biri olan KARANLIĞIN GÖLGESİ, yakın zamanda kaybettiğimiz Donald Sutherland’ın güçlü performansıyla ölümsüzleşiyor. Film, küçük kızlarının trajik kaybının ardından Venedik’e giden bir çiftin yaşadığı doğaüstü olayları konu alıyor.

KURBAN /  OFFRET

(Andrey Tarkovski, 1986)

III. Dünya Savaşı’nın kapıda olduğu haberleri, eleştirmen Alexander’ın doğum günü kutlamaları sırasında patlak verir. Dünyanın sonu yaklaşırken, Alexander Tanrı’ya döner ve savaşın önüne geçilirse, sevdiği her şeyden vazgeçme sözü verir. Andrey Tarkovski’den sinemaya unutulmaz bir veda. 

HİPNOZ / HYPNOSEN

(Ernst De Geer, 2023)

Başrollerini Herbert Nordrum ve Asta Kamma August’un paylaştığı HİPNOZ, Ernst De Geer’in ilk filmi. Rahatsız edici olduğu kadar gülmekten kırıp geçiren bu film, bireyleri saçma derecede normalleştirmeye çalışan kapitalist bir düzende, günümüzün “erdem sinyalleme” ve kendini yeniden yaratma çağrılarına keskin bir eleştiri sunuyor.

SARI MERCEDES

(Tunç Okan, 1992)

Tunç Okan’ın Adalet Ağaoğlu’nun Fikrimin İnce Gülü (1976) romanından uyarladığı SARI MERCEDES, Altın Portakal’da En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanmıştı. İlyas Salman’ın başrolünde yer aldığı film, Almanya’da işçi olarak çalışan Bayram’ın bal renginde bir Mercedes ile Türkiye’deki köyüne doğru giderken yolda başına gelenleri anlatır.

edebiyathaber.net (30 Temmuz 2024)

Yorum yapın