2024 LUCIUS ANNAEUS SENECA Uluslararası Çağdaş Edebiyat Akademik Birincilik Ödülünü Türkiye’den Şair Nisa Leyla aldı.

Ağustos 19, 2024

2024 LUCIUS ANNAEUS SENECA Uluslararası Çağdaş Edebiyat Akademik Birincilik Ödülünü Türkiye’den Şair Nisa Leyla aldı.

2024 LUCIUS ANNAEUS SENECA Uluslararası Çağdaş Edebiyat Akademik Birincilik Ödülünü Türkiye’den şair Nisa Leyla aldı.

Premio Accademico Internazionale di Letteratura Contemporanea ‘Lucius Annaeus Seneca (Uluslararası Çağdaş Edebiyat Akademik Ödülü) her yıl İtalya’da, Accademia delle Arti Filosofiche e Scientifiche tarafından düzenleniyor.

2024 yılında bin dört yüz dosya arasından Nisa Leyla’nın NAKİBİM isimli dosyası Seneca Akademisi’nin senato kararıyla birinciliğe layık görüldü.

Nisa Leyla Kimdir?

15 Nisan 1972 İskenderun doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İskenderun’da tamamladıktan sonra, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Üç yıl İngilizce Öğretmenliği, beş yıl kamuda idarecilik yaptı. Sekiz yaşında şiir ve öykü yazmaya başlayan Nisa Leyla, lise ve üniversite yıllarında yazmaya devam etti. 1991 yılında Yeni Adana Gazetesi’nin açtığı Türkiye Şiir Yarışması ve 1992’de İskenderun Festivali Şiir Yarışması’nda birinci oldu. Üniversitede şiir sergileri açtı, şiir etkinliklerinde görev aldı.

Şiirleri, söyleşi ve denemeleri başta Varlık, Hürriyet Gösteri, Evrensel Kültür olmak üzere, Türkiye’nin ve dünyanın belli başlı dergilerinde yayımlandı.

2013 ve 2014 yıllarında Çin’de çıkan WORLD POETRY YEARBOOK antolojisi ile Romanya’da ‘Zamana Dokunan Sözler’ adlı üç dilli antoloji ve Tayvan, Nepal, Tunus gibi  ülkelerin antolojilerinde yer aldı. İtalya, Fransa, Yunanistan, Hindistan başta olmak üzere yurt dışında belli başlı ülkelerde şiirleri yayımlandı. İspanya’da çıkan Uluslararası Edebiyat Dergisi AZAHAR’da şiirleri düzenli olarak yayımlanıyor. İngilizce, Almanca, İspanyolca, Azerice, İtalyanca, Arapça, Rusça ve Çince’ye çevrilmiş şiirleri var. 48. Uluslararası Smederevo Şairler Güz Festivali, Yunanistan, Sakız Adası, Kıbrıs, Romanya, Eskişehir, Samsun, Akdeniz Festivalleri başta olmak üzere yurt içi ve yurtdışında pek çok uluslararası şiir festivaline katıldı.

“Elbisem Asılı, Orada” adlı şiiri “Türk Şiiri’nde Franz Kafka Bitirme Tezi”nde işlendi. 2015 Mevlüt Kaplan Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. 2017 İtalya Galateo Kenti Verbumlandi Sanat Festivali Uluslararası Şiir Yarışması’nda ‘Barış’ isimli şiiriyle ödül kazandı. ‘HAYAL DİVAN’ dosyasıyla, Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden 2017 Enver Gökçe şiir ödülünü aldı.                           2-5 Ağustos 2024 tarihlerinde Romanya’da düzenlenen  ARIS Festival’e onur konuğu olarak davet edildi ve Bükreş, 4. Slanic Yaratıcı Yazarlık 2024 NICOLAE DABIJA Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 

Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve buna istinaden Avrupa Yazarlar Konseyi, Türkiye Yazarlar Derneği, Pen Yazarlar Derneği, Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği ve Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. Edebiyatist Dergisi’nin bir süreliğine şiir editörlüğünü yaptı. Son dönemde 46’lık Psikiyatri ve Edebiyat Dergisi ile Üvercinka’da köşe yazıları yazmaktadır.

Kitapları:

DAR PAÇALI DİZELER, Şiir.

Yazılıkâğıt Yayınları: 1.Baskı, 2014 Haziran, Ankara.

Öteki Yayınları: 2. Baskı, 2019 Nisan, İstanbul.

YOKOLUŞ BİR SÖZCÜKSE, Şiir.

Yasakmeyve Yayınları: 1. Baskı, 2015 Eylül, İstanbul.

Yasakmeyve Yayınları: 2. Baskı, 2015 Mayıs, İstanbul.

Öteki Yayınları: 3. Baskı, Nisan 2019, İstanbul.

SİHİRLİ DEĞNEK, Çocuk Şiirleri.

Mühür Yayınları: 1. Baskı, 2015, İstanbul.

HAYAL DİVAN, Şiir.

Öteki Yayınları: 1. Baskı, 2018 Kasım, İstanbul.

Öteki Yayınları: 2. Baskı, 2019 İstanbul.

ADANA RÜYASI, Adana Kitaplığı.

Heyemola Yayınları: 1. Baskı, Aralık 2018, İstanbul.

MU, Şiir. Öteki Yayınevi, Nisan 2022, İstanbul.

İkinci basım, Öteki Yayınevi, Ekim 2022, İstanbul.

edebiyathaber.net (19 Ağustos 2024)

Yorum yapın