Füruzan’ın danışmanlığını, Özcan Karabulut’un genel yayın yönetmenliğini yaptığı iki aylık öykü, roman ve eleştiri dergisi 14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nün 2. sayısı çıkıyor. Dergi bu sayısında da çok konuşulacak bir soruşturmaya imza attı: “2013 Yılında En Çok Beğenilen 5 Öykü”
Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği tarafından yayımlanan 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisinin 2. sayısı nisan ayında çıkıyor. İlk sayısında 80 sonrası Türkiye romancılığında öne çıkan romanları soruşturan dergi bu kez 2013 yılının en beğenilen öykülerini soruşturdu. Edebiyat üzerine düşünen herkesi öykünün dünyasına çağıran 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Twitter’da bir hashtag başlatıyor: #2013YılındaBeğenilenÖyküler
Twitter’ın simgesi olduğu kadar, ülkemizde ve dünyada sosyal ağların özgürlüğünün de simgesi olan mavi kuş ilk sayımızda olduğu gibi, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisinin 2. sayısında da kapaktan sesleniyor: İnsan öyküsüyle var!
GENÇ ÖYKÜCÜLER KONUŞUYOR!
Türkiye edebiyatında öykü son yıllarda gözle görülür bir ivme kazanmışsa kuşkusuz bunda büyük pay genç kuşak öykücülere ait. Buradan hareketle 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisi geçtiğimiz yıl Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nde gerçekleştirilen “Genç Kuşak Öykücüler: Genç Kuşak Öykücülerde Yenilik Arayışları” başlıklı panelin çözümünü sayfalarına taşıdı. Ayşegül Tözeren’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Birgül Oğuz, Murat Özyaşar, Pelin Buzluk, Mahir Ünsal Eriş ve Sinan Sülün öyküye ilişkin soruları yanıtladılar. Ayrıca panelin izleyicilerinden olan usta yazar Füruzan’ın da çok özlediğimiz sesini panelin çözümünün yer aldığı sayfalarda duyabilirsiniz.
DERGİNİN BU SAYISINDA BAŞKA NELER VAR?
Öyküler:
Derginin bu sayısında 8’i çeviri olmak üzere toplam 18 öykü yer alıyor. Hintçe, Lehçe, Kürtçe, Fransızca ve İngilizceden çevrilen bu 8 öykünün yazarları, Yaşpal Cain (Üç Prens), Boleslaw Prus (Gölgeler), Virginia Woolf (Miras), Richard Brautigan (Birinci Dünya Savaşı Los Angeles Uçağı), Walter Macken (Taş Bebek), Philippe Tancelin (Ne Görüldü Ne Bilindi), Loren Edizel (Küçük Nimetler), Mem Zînistanî (Bir Başka Oblomovizm). Yazarları belli bu 8 öykünün dışında sürpriz bir çeviri öykü daha var. Selim Ferruh Adalı ile Ali Turan Görgü’nün Babilceden çevirdiği bu öykünün adı “Kader Tabletleri”.
Ayrıca, Yasemin Yazıcı (Yabancının Gezi Düşleri; Roberta, Roberto ve Ben), Leyla Ruhan Okyay (Adı: Yadigâr Soyadı: Feriköy), İbrahim Karaoğlu (Uzaklar Sonbahar), Halil Genç (Davetsiz), Rahmi Emeç (Rüzgâr Gibi Gelip Geçen), Ali İpek (Ulrike’nin Masalı), daha 17 yaşında genç bir yazar olan Büşra Soğancıoğlu (Pimi Çek, Kulaklarını Tıka!) ve Haydar Karataş (Günahın Meyvesi!) öyküleriyle derginin sayfalarında.
Şair Akif Kurtuluş’tan Bir Öykü
“Şairin Öyküsü” bölümünde, “can çekişen aşkları da vurmalı,” dizesi belleklerimize kazılı olan şair Akif Kurtuluş, ‘Gece Trende Unutulmuş muydu?’ adlı öyküsüyle yer alıyor.
Konuk Ressam: Habip Aydoğdu
Her sayı bir ressamı desenleriyle birlikte konuk eden derginin bu sayıdaki konuk ressamı Habip Aydoğdu. Bugüne kadar Türkiye ve çeşitli ülkelerde 70’i aşkın kişisel sergi açan, hakkında 5 kitap yazılmış, önemli ödüller almış Aydoğdu, özel çizimleriyle şair Akif Kurtuluş’un öyküsüne eşlik ediyor.
Konuk Türler:
Farklı yazın türünden ürünlere de sayfalarını açan derginin bu sayısında Halit Suiçmez “Edebiyatın “KİT”i Olmak…” başlıklı denemesiyle yer alıyor. Konuk günce bölümünde, Rabia Çakar Diyarbakır’dan yazıyor: “İhtiyarlar ve Kediler”
Gonca Özmen şiiriyle yer alıyor: Akrep.
Söyleşi: Neslihan Önderoğlu
Neslihan Önderoğlu, “Hey Onbeşli Onbeşli Öykü Yolları Taşlı” köşesinde Ercan y Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.
2013 Yılında Öykü
Geçtiğimiz sene 2012 Öykü Yıllığı/Öykü Yağmuru’nu hazırlayan Kemal Gündüzalp, 2013 Öykü Yıllığı/Öykü Yağmuru-2’de yer alacak genel değerlendirme yazısını ve 2013 yılında yayımlanan öykü kitaplarını 14 Şubat Dünyanın Öyküsü’nde paylaştı.
Köşe Yazıları:
İki aylık derginin bu sayısında Adnan Binyazar “Çağrışımlar Sağanağı”, Emin Özdemir “Yaratıcılık Donanımı”, Mehmet Zaman Saçlıoğlu “Zamanın Darası” ve Yaqob Tilermenî “Anadolu Edebiyatında Prematür’e Bir Roman” başlıklı yazılarıyla edebiyat ufkunu açmaya devam ediyorlar. Cengiz Güleç “Psikanalitik Açıdan Sanat Eserine Bakmak” ve Hülya Soyşekerci “Öykü Güzelliği” köşe yazılarıyla 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisine yeni katılan iki güçlü soluk.
Bir Raftan Bir Sahaftan
Her sayıda biri yeni diğeri eski iki öykü kitabını tanıtan Kadir Yüksel bu kez 2011 yılında kaybettiğimiz Fahrettin Demir’in geçtiğimiz yıl okurlarla buluşan Yel Etekli Kuş Kanatlı kitabı ile 1986 yılında kaybettiğimiz Mehmet Seyda’nın Başgöz Etme Zamanı adlı öykü kitabını yazdı.
Yazılar:
Sevinç Özer “Elma Öyküleri ve Çağdaş Kısa Öykü” ve Gürsel Korat “Güdümlü Roman ve ‘Muhafazakâr Sanat” başlıklı yazılarıyla edebiyat üzerine düşünen herkesi bir kez daha düşünmeye çağırıyor. Feyyaz Kayacan üzerine akademik çalışma yürütmüş olan Nilay Kaya, “olağanüstünün üzerine giden” bu yazarı, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisinin sayfalarına taşıyor: “Londra’dan İstanbul’a Ulaşan Modernist Bir Türk Yazarı Olarak Feyyaz Kayacan’ın Portresi”.
edebiyathaber.net (31 Mart 2014)