Zafer Aydın’ın “İşçilerin Haziranı: 15-16 Haziran 1970” adlı kitabı Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
İşçilerin öfkesi haziranda sel olup akmıştı İstanbul sokaklarında
1970 yılında o dönem Meclis’te bulunan CHP ve AP’li milletvekillerinin 274 sayılı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Grev ve Lokavt Kanununda değişiklik öngören taslaklarla DİSK’in yetkisiz bırakılması, işçilerin sendikal örgütlenmesinin ve grev hakkının kısıtlanması amaçlandı.
“Güçlü sendikacılık” denilerek hazırlanan bu yasa değişikliğiyle patron yanlısı sendikal anlayışla işçi mücadelesi kırılıp yerine Türk-İş’i getirmek planlanıyordu. Ancak büyük bir tepki gösteren işçiler, İstanbul’da Cağaloğlu’ndan Eminönü’ye, Topkapı’dan Unkapanı Köprüsü’ne sokağa çıkmıştı bile. İşçilerin dinmeyen öfkesi ve yasa değişikliğinin geri çekilmemesi sebebiyle 16 Haziran’da da süren eylemler Gebze, İzmit, İzmir ve Ankara’ya sıçradı. İşçilerin kararlılığı karşısında İçişleri Bakanı, Vali ve DİSK yöneticileri İstanbul’da bir görüşme yaptı, 16 Haziran’da akşam saatlerinde ise İstanbul ve Kocaeli’de sıkıyönetim ilan edildi. Yasa değişikliğine direnmeye devam eden işçiler bulundukları fabrikalarda üretimi durdurdu.
Direniş sonrası Meclis’te kabul edilen tasarıyı Cumhurbaşkanı 6 Ağustos’ta onayladı. Bunun üzerine direniş sonrası tavır değiştiren CHP ve TİP Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu. Mahkeme 8-9 Şubat 1971 tarihinde aldığı kararla yasayı iptal etti. Yasa bir daha Meclis gündemine getirilmedi.
İşte o günleri anlatan Zafer Aydın’ın kaleme aldığı İşçilerin Haziranı, sunduğu belgelerle kıymetli bir başvuru kitabı olmasının yanında, direnişin içinde olan 120 tanığın anılarına dayanan bir sözlü tarih çalışması. 15-16 Haziran 1970’e gelmeden önce fabrikalarda tek tek patlak veren onlarca direnişin, işyeri işgallerinin ardından bir tepe noktası olarak görülüyor. Özellikle tüm dünyayı sarsan pandemiden sonra emek sömürüsünün kat be kat arttığı bugünlerde bir rehber kitap olarak elinizin altında olmalı.
Sipariş için ayrintiyayinlari.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.
edebiyathaber.net (16 Haziran 2022)