Uluslararası PEN Yazarlar Birliği onyıllar önce dünyadaki yüzlerce tutuklu, hükümlü, mağdur ya da tehdit altındaki yazar, çevirmen, gazeteci ve yayıncılara kamuoyunun dikkatini çekmek üzere “15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü”nü başlattı. Bu bağlamda her yıl beş kişi odak seçiliyor.
2018 için seçilen kişiler Bangladeş, Eritre, Meksika, Mısır, Rusya ve Ukrayna’dan belirlendi. PEN’in 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü için hazırladığı basın bülteni ise şöyle:
Bangladeş’te aktivist yazar-fotoğrafçı Shahidul Alam için 7-14 yıl hapis cezası isteniyor; İsveçli-Eritreli gazeteci –yazar Dawit Isaak Eritre’de 17 yıldır hapiste, iletişim dışı; Mısır’da aktivist yazar Wael Abbas’ın keyfî tutukluluğu sürüyor. Rusya’da Kırım’ı işgali protesto eden Ukraynalı filmci yazar Oleg Sentsov Sibirya’da 20 yıla mahkûm.
PEN Türkiye Yazarlar Derneği olarak bu ve benzeri uygulamaları kınıyoruz. Türkiye’de, Meksika’da, Malta’da, Rusya’da, ” yok edilen” gazetecileri öldüren ve öldürtenlerden hesap sorulmasını talep ediyoruz.
Ayrıca, çeşitli anti-demokratik uygulamaların bir parçası olarak ülkemizde düşüncelerinden ve yazdıklarından dolayı tutuklu bulunan 123 gazeteci ve yazarın durumunu kabul edilemez buluyoruz.
Her yıl 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü için hazırladığımız açıklamayı bu yıl bir de tersten söyleyelim istedik. Kamuoyuna duyururuz:
15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü artık yok!
Böyle bir başlık gördüğünüzde aklınızdan neler geçer?
- Allah Allah, ilk defa duyuyorum, böyle bir gün mü var?
- Bayram değil seyran değil” bu da nereden çıktı?
- Onlar da akıllı olsunlar, suya sabuna dokunmasınlar!
- Dünyanın sonu gelmiş olmalı!
- Ee, o kadar hapishane yapılıyor, boş mu kalsaydı yani?
- Yazarlığa giden yol hapishaneden geçer!
- “Asmayıp da beslediğimize şükretsinler!”
- Bu çağda yazarların hapsedilmesi! Aklım almıyor!
- Kardeşim millet ekmek derdinde, siz neyle uğraşıyorsunuz?
- 10.Onlar yazar, gazeteci filan değil…
Bu başlık gerçek oluncaya kadar yazacağız!
Unutmayacağız!
PEN Türkiye
edebiyathaber.net (12 Kasım 2018)