2008’den bu yana düzenlenen Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü her yıl dönüşümlü olarak frankofon ve Türk yazarlara verilmektedir. 2024 NDS Edebiyat Ödülü Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş bir esere verildi.
NDS’liler Derneği işbirliği ile düzenlenen Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülünü bu sene, Metis Kitap’tan yayınlanan ” Sakar ” adlı romanıyla Fransız Yazar Alexandre Seurat kazandı.
NDS Edebiyat Ödülü, çevirinin önemini vurgulamak üzere, ödül alan kitabın çevirmenini de ödüllendirmektedir. 2024 NDS Çevriri Ödülünü “Sakar”, adlı romanı Türkçeye kazandıran Nesrin Demiryotan aldı.
NDS Edebiyat Ödülü’nün jürisi (Jüri Başkanı Liz Behmoaras), Yazgülü Aldoğan, Tomris Alpay, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Tara Civelekoğlu ve Seza Yılmaz’dan oluşuyor.
“Bu ödül bana güven veriyor”
Ödülünü Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sayın Isabelle Dumont ve Jüri Başkanı Liz Behmoaras tarafından alan Alexandre Seurat şöyle konuştu :
“Eş zamanlı olarak yazar ve çevirmeni ödüllendirerek ve böylelikle kültürler arasındaki dolaşıma ve bir dilden diğerine çalışmaya vurgu yaparak, bugün Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü Jürisi bu köprü görevini üstleniyor. Onlara içtenlikle teşekkür ediyorum! Aldığım bu ödül, doğru kelimeleri bulma yeteneğim konusunda bana güven veriyor: Bu güven çok değerli bir edinim ve bu nedenle bu akşam bana verdiğiniz onur için size tüm kalbimle teşekkür ederim.”
Alexandre Seurat
Ecole Normale Supérieure ve Sorbonne Üniversitesinde edebiyat öğrenimi gördü. 2015 yılında ilk romanı Sakar’ı yayımladı, ardından üç roman daha yazdı: L’administrateur provisoire (2016; Kayyum), Un funambule (2018; İp Cambazı) ve Petit frère (2019; Küçük Kardeş). Romanların dördü de aile ilişkilerinin muğlaklığı ve söylenmeden kalan sözlerin ağırlığı üzerine kuruludur. Seurat hâlen Angers Üniversitesinde modern edebiyat dersleri veriyor.
Sakar
Sekiz yaşındaki bir çocuğun ailesi tarafından öldürülmesiyle ilgili güncel bir haberden ilham alan Sakar, onun ölümünün çaresiz tanıklarının, aile üyelerinin, öğretmenlerinin, doktorların, sosyal hizmetlerin, polisin monologlarını kurguyla yeniden oluşturuyor…
edebiyathaber.net (6 Haziran 2024)