“Cezaevlerinde tutsak edilmiş, işkence görmüş, gelecekleri çalınmış tüm çocukları düşünün. Çocukluğunu yaşamadan, masal duymadan, çocuk yaşta yetişkin olmak zorunda kalan, masallarda unutturulan o çocukları bir düşünün” diyor Güneş Duru, 28 Aralık tarihli Birgün’deki yazısında.
Tam da yeni yılı yeni umutlarla karşılamaya hazırlandığımız bir günde. Çocuklarımız için hep iyisini düşlediğimiz, hep iyisini yaşatmak için gayret ettiğimiz alelade bir günde. Ama hepsi iyi düşlerde yaşatılanlar kadar, iyi gerçekliklere kavuşabilenler kadar şanslı olamıyor değil mi? Dönüp de bir bakalım geride bıraktığımız yıla. Çocuklar için neler yapıldı, neler yapılamadı ya da yapılmadı? Yaşatamadıklarımızın acısı hâlâ içimizde. Güzel bir gelecek vaat edip de o geleceğe eriştiremediklerimiz yakıyor ateşiyle.
Yaşatabildiklerimiz içinse güzellikleri planlamaya, düşlemeye devam edelim. Güzel kitaplarla buluşmaları için gayret gösterelim. Hazır yılın başındayken yaşadığımız günleri de kapsayacak bir kitaptan söz edelim: “Küçük Eşek ve Yılbaşı Kutlaması”.
Okul öncesi döneme ve yeni okumaya başlayanlara hitap eden bir kitap. Hep çocuk kalabilenler, içindeki çocuğu hiç büyütmeyenler de okuyabilirler. Kitaba gelince; Yılbaşı günü Küçük Eşek, annesi, Keçi, Porsuk, Kobay, Kelaynak, Anne Yak, Küçük Yak ile birlikte Şen Domuz’un çadırına yılbaşını kutlamaya gidiyorlar. Hava soğuk, yol şartları zordur. Fakat tüm güçlüklere rağmen Şen Domuz’un çadırına varmayı başarmışlardır. Başarmışlardır fakat Şen Domuz ortalarda görünmemektedir. Bir sorun olduğu belli de, acaba ne? Yoksa Şen Domuz arkadaşlarına bir sürpriz mi hazırlamış? Merakı sonlandırmayalım, büyüyü bozmayalım. Okuyanlar öğrensinler neler olduğunu.
Okul öncesi dönem çocuk ve ebeveynin ilk entelektüel paylaşımının yaşandığı dönemdir. Kitap yüksek sesle çocuğa okunmaya başlandığında birlikte bir serüvene yelken açmanın hazzı da yaşanmaya başlayacaktır. Çocuğun harflere, sözcüklere ilgi duyması da bu sayede gerçekleşecektir. Dinlediği hikayeyi hayal gücü sayesinde içinde canlandıracak, yaşayacak; hatta üzerine yeni şeyler ekleyecektir. Ebeveyni ile birlikte zaman geçirmenin keyfini yaşayacak, değerli olduğunu hissedecektir. Kitabı benimseyip sevecektir. O yüzden bu türdeki kitaplar önemlidir. Tabi nitelikli olanları.
Hikayenin kurgusu, tümcelerin yapısı, anlatımı, resimleri, baskı kalitesi hep çocuğa göre olmalıdır. “Küçük Eşek ve Yılbaşı Kutlaması” bu nitelikleri kucaklayan bir kitap. Rindert Kromhout yazmış, Annemarie Van Haeringen resimlemiş. Gül Özlen dilimize çevirmiş. Çocuklarla buluşturulmasını da Can Çocuk üstlenmiş.
Soğuk kış günlerinde çocuğunuzla sıcacık zamanlar geçirebilmenin en keyifli yollarından biridir kitap. Çocukla ebeveyn arasında kırılmayacak bir köprüdür kitap. Bu yüzden 2015 yılında çok kitaplı günlerimizin olmasını diliyorum. Çocukların sevinçlerini, gülmelerini görebilmeyi diliyorum. Özgür bir ortamda büyüyüp gelişmelerini diliyorum. Bütün dileklerim onlar üzerine. Geleceği inşa edecek onlardır çünkü.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (5 Ocak 2015)