Gençleri edebiyata yakınlaştıran, geleceğin öykücülerinin müjdesini veren Zeynep Cemali Öykü Yarışması Proje Başkanı Müren Beykan, 2015 yılı sonuçlarını değerlendirdi ve öykülerin düşündürdüğü önemli satırbaşlarını paylaştı.
Çocuk edebiyatının usta öykücüsü Zeynep Cemali’nin anısını yaşatmak amacıyla 2011’den beri düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm yurtta duyurduğu Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na 2015 yılında 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden 700’ü aşkın katılım oldu. Yarışmanın 2015 ödül töreni, 3 Ekim Cumartesi günü Kadir Has Üniversitesi’nde Günışığı Kitaplığı tarafından beşincisi düzenlenen edebiyat yayıncılığı konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü kapsamında gerçekleşti.
Konferansın sonunda düzenlenen ödül töreninde, Latife Tekin, birinci Ezgi Akar’a; Feyza Hepçilingirler, ikinci Bengisu Belen’e; Behçet Çelik, üçüncü Cem Demir’e ödüllerini verdi. Törene aileleri ve öğretmenleriyle birlikte katılan öğrenciler pek çok yazar, sanatçı ve yayıncıyla tanışma fırsatı buldu.
2015 seçici kurulunda, usta edebiyatçılar Yalvaç Ural, Behçet Çelik, Neslihan Önderoğlu, Ayfer Gürdal Ünal ve Müren Beykan’ın bulunduğu yarışmanın sonuçları, eylül ayında açıklanmıştı. Yarışmada dereceye giren öykülerle birlikte, seçilen 7 “okumalık” öykü de Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2015 Ödüllü Öyküler Kitapçığı’nda yer aldı.
Barışı, geleceğin öykücüleri kuracak ve koruyacak
700’ü aşkın gencin, Zeynep Cemali’nin Güzelce’de Bir Kaçak, Memo adlı kitabından “Yüzlerindeki kararlılık, gelecek günlerin muştusu gibiydi,” cümlesiyle belirlenen “cesaret” teması çerçevesinde yazdığı öyküler, toplumsal ve kültürel bağlamda önemli konulara işaret ediyor. Proje Başkanı Müren Beykan, konuşmasına başlarken, önceki yıllara göre bu yılki katılım sayısında, devlet okullarının, özel okulları yakaladığını, hatta bu yıl üç ödülün de, sürpriz bir biçimde devlet okulu öğrencilerine verildiğini ve yarışmada ilk kez erkek bir öğrencinin dereceye girdiğini anlattı.
Gençlerin, cesaret kavramını kahramanlıkla eş gördüğünü ve cesaretsizliği de korkaklıkla bağlantılandırdığını belirten Beykan, “Koca koca cesaretlerden söz edilmesi değildi beklediğimiz; yaşamlarımızda her gün küçük küçük cesaretler gerektiğini, bazen bir adım atmanın, bir özür dilemenin, bir teşekkürün aslında ne büyük bir cesaret olduğunu fark etsinler istemiştik,” diyerek, cesaret kavramını bu bağlamda ele alanların sayıca azlığını vurguladı.
Proje Başkanı Müren Beykan, geçtiğimiz yılın savaşı ve sığınmacıları konu edinen öyküleriyle karşılaştırıldığında, bu yıl toplumsal konulara eğilen öykü sayısının çok çok az olduğuna; buna karşın, akran zorbalığı ve dışlanma gibi ciddi gençlik sorunlarının, büyük kentlerden gelen öykülerde sıkça işlendiğine dikkat çekti. Ayrıca, gençlerin yaşamında ailelerin başrolde olduğunun, anneyle bağlılık ilişkisi ön plandayken, babayla mesafeli ilişki sürdürüldüğünün de öykülerden yansıdığını anlattı.
Öykülerden anlaşılan o ki, gençler toplumsal cinsiyet rollerine teslim oluyor, dış görünüşe aşırı önem veriyor ve televizyon dizileriyle fazlaca zaman öldürüyorlar diyen Beykan, 6, 7 ve 8. sınıf gençliğinin, Türkçe’yi kullanmada zayıf kaldığını ve öykü sanatını diğer yazınsal türlerle karıştırdığını da belirtti. Bu konuda öğretmenlerin sabırlı desteğine duyulan ihtiyaca işaret ederek şunları ekledi: “2015 öykülerinde tüm bu dikkatimizi çekenler, gençleri yetiştirmedeki toplumsal zaaflarımıza ve belli açılardan yetersizliklere işaret ediyor olabilir mi? Eğitim sistemimizin –bunca ‘yenilemeye’ rağmen– ivedilikle iyileştirilmeye ihtiyacı olduğunu paylaşıp duruyoruz; işte bir öykü yarışması bile kanıtlıyor bunu.”
Beykan, konuşmasını sonlandırırken, yarışmanın asıl amacının, “Yarınlara ilişkin umudumuzu edebiyat bayrağıyla yükseltme cesaretini gençlere aşılamak ve geleceğin yazarlarına dokunmak,” olduğunu, gelecekte barışı kuracak ve koruyacak gençler arasında bu yıl 700’ü aşkın öyküyü yazanların da bulunduğunu düşünmenin güven ve umut verdiğinden söz etti.
2016 yılının Zeynep Cemali Öykü Yarışması seçici kurulunda bu sefer Nazlı Eray, Cemil Kavukçu, Karin Karakaşlı ve Yusuf Çotuksöken’le birlikte görev alacak olan Beykan, yeni temanın “adalet” ve kılavuz cümlenin de, Zeynep Cemali’nin Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği adlı kitabından, “Kara gözlerinde şimşekler çakıyordu,” olarak belirlendiğini açıkladı.
edebiyathaber.net (7 Ekim 2015)