Bu yıl 23.’ncüsü gerçekleşecek Bozcada Homeros Okuması geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Naci Güçhan anısına düzenlenecek.
23 yıldır Bozcaada’da düzenlenen “Ozanın Günü ve Homeros Okuması” her yıl olduğu gibi bu kez de Ağustos ayının ilk hafta sonunda, 3-4 Ağustos’ta düzenleniyor. İki gün sürecek şiir şenliği bu yıl müzikle bezenecek. Çellist Adasu Akın’ın gün doğumu resitalinin yanı sıra etkinliğin kıdemlilerinden udi Mutlu Torun da açılış akşamında Anadolu’nun müzik sentezini şiirseverlerle paylaşacak.
Bilindiği gibi 2002 yılından beri hayata geçirilen, tüm dünyada yankılar uyandıran etkinliğin ilk günü Salhane’de yılın ozanının şair Cevat Çapan tarafından tanıtımı ile başlıyor. Bu yıl Asuman Susam şiirlerini okuduktan sonra, Hindistan’dan bu etkinlik için gelen Reshma Ramesh kendi şiirlerinden örnekler sunacak. Onun sunumunu ve çevirmenliğini şair Nurduran Duman yapacak. Hatırlanacağı üzere geçen yıl yine Duman’ın konuk yabancı şairler koordinatörlüğünde iki ünlü Çinli şair etkinliğe katılmıştı ve Çince etkinliğin 30’a yakın dillerinden biri olmuştu.
4 Ağustos sabahı gün doğumunda Salhane’de, Troya’nın karşısında “şafağın pembe parmakları”nın göğe dokunması, Çellist Adasu Akın’ın mini resitaliyle beklenecek. Sabah okumasını Ramesh ve Susam açacaklar. Hintli şair Ramesh’in kendi dili, Hindistan’ın resmi klasik dillerinden olan Kannadaca okumasıyla, Homeros’un ölümsüz şiirinin etkinlikte okunduğu dillerin sayısı 30’a iyice yaklaşacak. Son bölümde gönüllüler kendi seçtikleri dilde okuma yapabilecekler. Katılımcılara sabah okumasına mümkünse herhangi bir dilde bir Ilyada ya da Odysseia getirmeleri öneriliyor.
4 Ağustos’ta ayrıca Haluk Şahin’in yönderliğinde, Prof. Dr. Rüstem Aslan, Arkeolog Dr. Rıdvan Gölcük, Arkeolog Dr. Nezih Başgelen katılımıyla yapılacak Troya tartışmasının ana konusu “Türkler ve Homeros”.
Bozcaada Belediyesi tarafından desteklenen “Ozanın Günü ve Homeros Okuması” başlangıcından beri her üçü de şair olan Cevat Çapan, Haluk Şahin ve Rüstem Aslan tarafından düzenleniyor. Bir trafik kazasında kaybedilen Prof. Dr. Naci Güçhan etkinliğe en baştan beri katılan sadık Homeros’çulardan biriydi. Onun bu etkinliğe ve kültürümüze katkısını yazar Leyla Çapan anlatacak.
edebiyathaber.net (22 Temmuz 2024)