Akbank Caz Festivali, 28 Eylül – 13 Ekim tarihleri arasında sanatseverlere unutulmaz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. 34’üncü yılında 34 konsere ev sahipliği yapacak olan festival, Müze Gazhane’de Kenan Doğulu’nun klasik parçalarının caz düzenlemelerinin yanı sıra, ‘İhtimaller 2 – Konular var’ isimli yeni caz albümünden parçaları seslendireceği ücretsiz konseri ile başlayacak.
Şehrin Caz Hali mottosuyla bu yıl 34.’sü düzenlenecek olan Akbank Caz Festivali, 28 Eylül – 13 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un 10 farklı bölgesinde, 20 farklı mekanda cazın farklı tonlarını, klasik ve modern yorumlarını sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. 200’den fazla sanatçıyla Beyoğlu’ndan Yeniköy’e, Moda’dan Kuzguncuk’a kadar uzanan farklı lokasyonlarda gerçekleşecek olan festival, cazın büyüleyici atmosferini İstanbul’un her köşesine taşıyacak.
Organizasyonu ve içerik planlaması Pozitif iş birliğiyle gerçekleştirilen 34. Akbank Caz Festivali, bu yıl 34 konsere ev sahipliği yapacak. Festival aynı zamanda çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir yelpazeye hitap eden projeleriyle cazın farklı yönlerini keşfetme fırsatı sunacak.
Festivale sayılı günler kaldığını ve bu büyük buluşma için sabırsızlandıklarını ifade eden Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı; “34 yıldır İstanbul’un kültürel dokusuna katkıda bulunan Akbank Caz Festivali, bu yıl da cazın evrensel dilini şehrin her köşesine taşımaya devam edecek. Hazırlıklarımızı tamamladık ve bu yıl da cazseverlere eşsiz bir deneyim yaşatmayı amaçlıyoruz. İstanbul’u cazın ritmiyle buluşturacak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz” dedi.
34. Akbank Caz Festivali, 28 Eylül’de Müze Gazhane’de Kenan Doğulu’nun klasik parçalarının caz düzenlemelerinin yanı sıra, ‘İhtimaller 2 – Konular var’ isimli yeni caz albümünden parçaları seslendireceği konseri ile başlayacak. Ücretsiz gerçekleşecek konserde müzisyene sahnede Ozan Musluoğlu, Ercüment Orkut, Bulut Gülen, Şenova Ülker, Mehmet İkiz, Ferit Odman ve Batu Şallıel eşlik edecek.
FESTİVAL PROGRAMI
Kenan Doğulu “İhtimaller”
28 Eylül 2024 // Müze Gazhane
30 yılı aşkın kariyeriyle Türkçe müziğin en üretken figürlerinden biri olan Kenan Doğulu, renkli müzikal yolculuğunda janrlar arası geçişleri ustalıkla yapıyor. 2016’da yayımladığı ilk caz albümü İhtimaller de bu maceracı yaklaşımının en iyi örneklerinden biriydi. Doğulu’nun kayıtları Londra’daki meşhur Abbey Road Stüdyoları’nda gerçekleşen yeni albümü İhtimaller 2 – Konular Var ise 2024 sonbaharında dinleyiciyle buluşacak. Jamison Ross’tan Michael League’e, uluslararası caz sahnesinin heyecan uyandırıcı isimlerinin de bu koleksiyonda parmağı olduğunu da belirtmekte fayda var. 34. Akbank Caz Festivali’nin açılış konseri için 28 Eylül’de Müze Gazhane sahnesinde olacak Kenan Doğulu, klasik parçalarının caz düzenlemeleriyle birlikte yeni albümünden şarkılar da seslendirecek. Müzisyene sahnede Ozan Musluoğlu, Ercüment Orkut, Bulut Gülen, Şenova Ülker, Mehmet İkiz, Ferit Odman ve Batu Şallıel eşlik edecek.
Şenova Ülker: Trompet
Bulut Gülen: Trombon
Batu Şallıel: Saksafon
Ercüment Orkut: Piyano
Ozan Musluoğlu: Kontrbas
Mehmet İkiz: Davul
Ferit Odman: Davul
fugamundi x Berke Can Özcan Caz Dinleme Kulübü
29 Eylül 2024 // Bant Mag. Havuz – Bina
34. Akbank Caz Festivali kapsamında, fugamundi tarafından yürütülen Caz Dinleme Kulübü’ne davetlisiniz! Bu özel oturumun konuğu müzisyen, yapımcı ve enstrüman tasarımcısı Berke Can Özcan. “Sesler Arası Mesafeler: Cazda Sessiz Anların Keşfi” teması etrafında şekillenen etkinlikte; müzikteki sessizliklerin, duraklamaların ve sesler arasındaki boşlukların yarattığı duygusal ve anlatısal derinliklere inilecek. İlk bölümde, Berke Can Özcan’ın seçtiği parçalar eşliğinde, bu sessizliklerin caz müziğindeki rolü ve bizde yarattığı hisleri tartışılacak. İkinci bölümde ise katılımcılar kendi seçtikleri parçaları paylaşacak ve bu eserler üzerinden müzikal bir diyalog gerçekleştirilecek. 29 Eylül günü Bant Mag. Havuz / Bina’da gerçekleşecek bu benzersiz müzikal buluşmada, cazın ve alternatif seslerin kesiştiği noktalarda yeni keşifler yapmaya hazır olun.
Ayşe Tütüncü “Şarkı Projesi”
29 Eylül 2024 // Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
Mozaik, Piyano Perküsyon Grubu ve kendi adını taşıyan trio’suyla yayımladığı albümlerin yanı sıra çeşitli film ve oyunlar için de müzikler besteleyen; çeşitli toplumsal meseleler ile müziği bir araya getirdiği projelere imza atan Ayşe Tütüncü, 34. Akbank Caz Festivali’ne “Şarkı Projesi” ile konuk oluyor. 1985’ten bu yana çoğunluğu çok az icra edilmiş ve ağırlıkla kayıtlı olmayan şarkılarını seslendirecek Tütüncü’ye nefesliler ve geri vokalde Ezgi Daloğlu, kontrbasta Baran Say ve davulda Nihal Saruhanlı eşlik edecek. Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde 29 Eylül’de gerçekleşecek konsere ilişkin müzisyenin mesajı şöyle: “Şarkılarımı icra edeceğimiz bu repertuar, hem zamansal hem de tarz olarak bir yelpazeye yayılıyor; çeşitli zamanlarda yapmış olduğum ve en eskileri Mozaik döneminden başlayıp daha sonrasında kimisi tiyatro-vari, kimisi ‘jazzy’ olan şarkılarımla devam eden bir yelpaze bu.”
Ayşe Tütüncü: Vokal, piyano
Ezgi Daloğlu: Geri vokal, saksafon, flüt
Baran Say: Kontrbas
Nihal Saruhanlı: Davul, perküsyon
Adar Geçimli & Güneş Cengiz
29 Eylül 2024 // Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
Yeni nesil cazın heyecan uyandıran iki vokalisti ve 19. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması kazananları Güneş Cengiz ve Adar Geçimli, 34. Akbank Caz Festivali kapsamında 29 Eylül’de Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde. Müzik eğitimine dört yaşında piyano ile başlayan Güneş Cengiz, 15 yaşında bu ilgisini caz vokal müziğe yöneltti. 2023’te Bahçeşehir Üniversitesi Caz Sertifika Programı’nı başarıyla tamamladı. Caz standartlarını kendine has bir şekilde yorumlamaya devam eden genç müzisyen, çalışmalarına caz vokalisti Sibel Köse ile devam etmekte. Yakın zamanda 19. Nardis Vokal Yarışması’nda üçüncülük ödülüne layık görülen Güneş, caz müziğine olan tutkusunu ve öğrenme hevesini sahneye taşıyor. Müzisyen bir aileye doğan Adar Geçimli, yedi yaşında piyano ve solfej eğitimi almaya başladı. Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi’ndeki yıllarında piyanonun yanı sıra çeşitli enstrüman ve şan eğitimleri; özel olarak da Mutlu Ödemiş’ten aranjörlük dersleri aldı. 2023’te Sanat Deliorman ile caz vokal, caz tarihi ve sahne performans teknikleri üzerine çalışmaya başladı. 19. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda ikinci olan katılan Adar, yaklaşan kayıt ve performansları için caz repertuvar çalışmalarına devam etmekte.
Güneş Cengiz: Vokal
Adar Geçimli: Vokal
Hakan Başar: Piyano
Can Acar: Bas
Enes Yeldemir: Davul
Meriç Dönük
29 Eylül 2024 // Sakıp Sabancı Müzesi
Arp sanatçısı Meriç Dönük, doğduğu şehir Mersin’de başladığı arp eğitimine 2003 yılında İstanbul’da, öğrencisi olduğu Şirin Pancaroğlu ile devam etti ve lisans eğitimini 2008 yılında tamamladı. Pancaroğlu ile birlikte türküleri arpla icra ettikleri Elişi albümü 2011’de; Türkiye’nin geleneksel müziklerinden çeşitli örnekler ve arp için yazılmış orijinal bestelerden oluşan ilk solo albümü Mahfuz ise 2016’de dinleyiciyle buluştu. 2022’de ise Keman sanatçısı Ertuğrul Erhan ile iş birliği yaptığı MusicAlly albümü dijital platformlarda yerini aldı. Müziği türlere ayırmaksızın, yaşam döngüsünün ahengi olarak hisseden Dönük, enstrümanının kendine has olanaklarını yansıtmaya ve bu fikirden yola çıkarak müzik üretmeye devam ediyor. Müzisyen, 34. Akbank Caz Festivali’nin açılış hafta sonunda Sakıp Sabancı Müzesi’nde sahne alacak.
Meriç Dönük: Arp
Daniel Hersog Quartet
1 Ekim 2024 // Akbank Sanat
Kanadalı caz trompetçisi, besteci, eğitmen ve orkestra lideri Daniel Hersog, 2020’de Jazz Times Magazine’in En İyi Besteci oylamasının kazananı olmuştu. Tenor saksafonda Noah Preminger ve piyanoda Frank Carlberg’in eşliğiyle kaydettiği ilk albümü Night Devoid of Stars ile övgüler toplayan müzisyen, 17 kişilik Daniel Hersog Jazz Orchestra’nın ikinci albümü Open Spaces – Folk Songs Reimagined’i 2023’te yayımladı. Jazz Times’ın albüm hakkında kaleme aldığı değerlendirme, Kanadalı müzisyenin besteciliğinin efsanelerle kıyaslanmaya başlandığının kanıtı aynı zamanda: “Daniel Hersog, orkestrası için ifadeli şeyler yazabilme yetisine sahip. Gil Evans gibi büyük caz bestecilerinin soyundan geldiğine şüphe yok. Harika bir yetenek ve etkileyici bir albüm.” Daniel Hersog Quartet, 34. Akbank Caz Festivali’nin konuğu olarak 1 Ekim’de Akbank Sanat sahnesinde olacak.
Daniel Hersog: Trompet, flugelhorn
Frank Carlberg: Piyano
Markus Schieferdecker: Bas
Silvio Morger: Davul
Tophane Noise Band featuring Berke Can Özcan & Rana Uludağ
1 Ekim 2024 // Alan Kadıköy
Tophane Noise Band özünde Tophane’nin ve şehirlerin atıklarından beslenir. Gerek bulduğu, gerekse yılmadan depoladığı malzemeler, temel besin ve ilham kaynağıdır. Gürültüyle sessizlik arasına gerilmiş bir ipin üzerinde yürümek en sevdiği şeylerdendir, düşecek olursa bile moralini bozmaz ve düşüşün sesini dinler ve taklit eder. Ses çıkarmak için tasarlanmış onlarca objeyle yüklü bir kamyonun korna çalarak bir müzik okulunun önünden son sürat geçmesi gürültü sayılır mı? Sonuçta sessizliğe kıyasla her şey gürültüdür. 34. Akbank Caz Festivali kapsamında 1 Ekim akşamı Alan Kadıköy’de gerçekleşecek konserde ekibe müzisyen, performans sanatçısı, yapımcı, besteci, enstrüman yapımcısı Berke Can Özcan ile Palmiyeler davulcusu Rana Uludağ eşlik edecek.
Berke Can Özcan: Davul, elektronikler
Rana Uludağ: Davul, elektronikler
Tophane Noise Band: Ritim, ses
Vega Trails
2 Ekim 2024 // Akbank Sanat
Portico Quartet’in kurucusu, basçı ve besteci Milo Fitzpatrick ile Mammal Hands ve Sunda Arc gruplarıyla tanınan saksafoncu Jordan Smart’ın güç birliğinden oluşan Vega Trails, temelleri pandemi döneminde atılmış yeni bir proje. Fitzpatrick’in, Charlie Haden’ın düet albümü Closeness’ı dinlemesinin ardından bir duo kurmaya karar vermesi, canlı performanslarından çok etkilendiği Smart’ın kapısını çalmasına yol açmış. Tremors in the Static adlı ilk albümünü Gondwana Records etiketiyle Mayıs 2022’de yayımlayan ikili, çeşitlenen ses paletiyle farklı duygu durumlarını melodilere döküyor. İki açık fikirli ve iletişime açık müzik insanını ilk kez bir araya getiren Vega Trails, kompozisyonlarıyla dolambaçlı hikâyeler anlatıyor. Yeni nesil cazın heyecan uyandıran iki temsilcisinin ortaklığı, 2 Ekim akşamı Akbank Sanat sahnesinde olacak.
Jordan Smart: Saksafon, bariton saksafon, klarnet
Milo Fitzpatrick: Kontrbas
Isaiah Collier & The Chosen Few
2 Ekim 2024 // Babylon
25 yaşındaki Isaiah Collier, kelimenin tam anlamıyla bir virtüöz. 11 yaşında saksafon çalmaya başlayan müzisyen, sezgisel becerileriyle dikkatleri hızlıca üzerine çekmişti. Orkestrası The Chosen Few ile hem sahnede hem stüdyoda sürükleyici diyaloglar yaratarak dünya çapında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Diyalog konusuna önem veren sanatçı, bunun altını; sahnedeyken kendini duymadığını, yalnızca ona eşlik eden müzisyenlere ve onların hikâyelerine dikkat kesildiğini anlatarak çiziyor. Collier, 2018’den bu yana; beşinci albümü The Almighty’yi Division 81 Records etiketiyle geçtiğimiz nisan ayında yayımladı. Bu koleksiyonda aynı zamanda uzun yıllar kendisine rehberlik etmiş Chicago sahnesinin yaşayan efsanesi Ari Brown ile bir düet de yer almakta. Bestelerinde gündelik hayatın derinlerinde kalan kimi ilkeler üzerine düşündürmek için müziği kullanan Isaiah Collier, grubu The Chosen Few ile 2 Ekim akşamı Babylon sahnesinde olacak.
Isaiah Collier: Saksafon
Ashley Henry: Piyano
Micah Collier: Bas
James Mtume Russel Sims: Davul
EABS, Öncesi: LoftCaz Session
3 Ekim 2024 // Frankhan
Polonya’nın Wroclaw şehrinde 2012’de kurulan EABS, temelleri artık aktif olmayan Puzzle isimli kulüpte Electro-Acoustic Beat Sessions adıyla atılmış çok yönlü bir caz kolektifi. Diskografisinde Krzysztof Komeda ve Sun Ra gibi ikonik isimlere saygı duruşu olarak hayat bulmuş albümlerin yanı sıra Tenderlonious, Ben Lamar Gay, Jaubi, Jeru The Damaja gibi dünya haritasının farklı uçlarından müzisyen ve gruplarla yapılmış iş birlikleri de yer alan EABS, “yapıbozumdan yeniden yapılanma” konseptiyle daimi bir üretim hâlinde. Pakistanlı grup Jaubi ile kaydettikleri In Search of a Better Tomorrow albümüyle The Guardian’ın 2023’ün En İyi Küresel Albümleri listesine adını yazdıran EABS, geçtiğimiz mayıs ayında Astigmatic Records etiketiyle altı parçadan oluşan Reflections of Purple Sun albümünü yayımladı. Caz geleneklerini modern yaklaşımlarla buluşturarak orijinal bir tını yaratan EABS, 3 Ekim akşamı Frankhan’da. Polonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun değerli iş birliği ile gerçekleşecek gecenin açılışını, LoftCaz yazarlarından Eray Düzgünsoy ve Atilla Ayginin’in cazın yeni ve sıradışı örneklerine yer vereceği seti yapacak.
Marek Pędziwiatr: Piyano, synth, vokal
Paweł Stachowiak: Bas
Jakub Kurek: Trompet
Olaf Węgier: Tenor saksafon
Marcin Rak: Davul
Caz Kulüpleri Gecesi
Barış Arslan “Zenith”
3 Ekim 2024 // Nardis
İstanbul doğumlu Barış Arslan, 11 yaşında klasik gitar çalmaya başladı. Bir süre klasik repertuar; sonra da müzik teorisi üzerine çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların devam ettiği sırada bir yandan hukuk fakültesine girip bir yandan da farklı gruplarla caz çalmaya, çeşitli kulüp ve festivallerde sahne almaya devam etti. 25 yaşında ABD’li gitarist Dave Allen ile yolları kesişti ve iki yıl boyunca kendisiyle birlikte çalışma şansı yakaladı. Özellikle caz müziğinin temel bir unsuru olan doğaçlamada, farklı ritmik yaklaşımları kendi çalış stiline uyarlamaya yoğunlaştı. Bugüne kadar Will Brahm ve Tom Ollendorff gibi müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşan Barış Arslan, son olarak 2024 yılında Efe Oğur, Apostolos Sideris ve Tamer Temel eşliğinde; kendi bestelerinden oluşan Zenith adlı albümünü yayımladı. Barış Arslan ve orkestrası, Zenith parçalarını çalacağı performansıyla 34. Akbank Caz Festivali kapsamında 3 Ekim’de Nardis Caz Kulübü sahnesinde.
Barış Arslan: Gitar
Adem Gülşen: Piyano
Tamer Temel: Saksafon
Apostolos Sideris: Bas
Mehmet Ali Şimaylı: Davul
İstanbul West Side Collective
3 Ekim 2024 // Bova
2019 yılında farklı geçmişlere sahip müzisyenlerin bir araya gelmesiyle kurulan ve büyütülen bir müzik kolektifi ya da başka bir deyişle, İstanbul’un batı yakasından genç ruhlu bir caz kalabalığı. Çeşitli caz formlarının yanı sıra funk, Türk halk müziği, psikedelia, afrobeat, ethio-jazz ve serbest doğaçlama unsurlarından ilham alan ekip, kapsayıcı bir stil yakalamayı amaçlıyor. 2022 yılında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Genç Caz yarışmasını kazanan İstanbul West Side Collective, yedi şarkılık ilk albümü Collection I ile keskin çizgilerin bulanıklaştığı, eklektik bir müzikal yelpaze yarattı. Şu sıralar yeni albümler üzerine çalışmalarını sürdüren ekip, 3 Ekim akşamı Bova sahnesinde vereceği konserle 34. Akbank Caz Festivali’ne konuk olacak.
Ural Durak: Vokal, perküsyon
Utku Gürler: Trompet
Ali Ramiz Barut: Tenor saksafon
Kemal Ergün: Tenor saksafon
Sinan Cem Yücel: Piyano, flüt
Berke Can Agagündüz: Gitar
Doğukan Abuhanoğlu: Bas
Fırat Balkaya: Davul
İpek Göztepe – Betty Carter Songbook
3 Ekim 2024 // Pera 77
İstanbul doğumlu müzisyen İpek Göztepe, geçtiğimiz yıllarda Nardis Genç Caz Vokal ve İstanbul Caz Festivali’nin düzenlediği Genç Caz yarışmalarında elde ettiği derecelerle adından söz ettirmişti. Avusturya’nın Graz şehrinde caz vokal eğitimini 2024 yılında tamamlayan İpek Göztepe, dünyanın en prestijli caz yayınlarının başında gelen Downbeat’in geleneksel Öğrenci Müzik Ödülleri’nde (SMA) “Sıra Dışı Performans” kategorisinde ödüle layık görüldü. 34. Akbank Caz Festivali kapsamında en büyük ilham kaynaklarından biri olan Betty Carter’ın dünyasını keşfe çıkacak müzisyene; trompette Kaan Karadavut, saksafonda Barış Ertürk, piyanoda Selen Gülün, kontrbasta Anıl Deniz ve davulda Simon Shiriaev’den oluşan ekibi eşlik edecek. Konserde Carter’ın orijinal bestelerinin yanı sıra Inside Betty Carter ve The Modern Sound of Betty Carter gibi kült albümlerde yorumladığı standartlar da seslendirilecek.
İpek Göztepe: Vokal
Kaan Karadavut: Trompet
Barış Ertürk: Tenor saksafon
Selen Gülün: Piyano
Anıl Deniz: Kontrbas
Simon Shiriaev: Davul
Tomas Fujiwara 7 Poets Trio
3 Ekim 2024 // Akbank Sanat
Aralarında Anthony Braxton, Matana Roberts, Mary Halvorson gibi isimlerin olduğu pek çok müzisyenle çalışmış olan davulcu Tomas Fujiwara, 7 Poets Trio’ya Nisan 2018’de John Zorn’un New York’taki meşhur mekanı The Stone’daki residency programında hayat verdi. Patricia Brennan ve Tomeka Reid ile kurduğu üçlüsü, hiç birlikte çalmamış iki müzisyeni bir araya getirip ayrıksı müzikal kimlikler ile yeni kombinasyon yaratma motivasyonuyla kuruldu. Grupla aynı ismi taşıyan ilk albüm 2019’da altı parçalık ikinci albüm Pith ise 2023’te yayımlandı. 7 Poets Trio’nun ilk performansları sonrası All About Jazz’da yayımlanan değerlendirmede şu yorum yapılmıştı: “Fujiwara’nın müziğinin çoğu önceden iyi kurgulanmış gibi duyulsa da bu oda cazı, modern klasik kompozisyon ve doğaçlamanın bir karışımı. Her üç müzisyen de kendini duyarlı bir grup bilinci oluşturmaya adayarak büyük bir başarı elde ediyor.” Tomas Fujiwara 7 Poets Trio, 3 Ekim’de Akbank Sanat’ta.
Tomas Fujiwara: Davul
Tomeka Reid: Çello
Patricia Brennan: Vibrafon
Dave Okumu & 7 Generations
4 Ekim 2024 // Babylon
“İnsanlarla nasıl bağlar kurabileceğimi, nasıl iletişime geçebileceğimi öğrenmek istiyorum çünkü hayat bundan ibaret.” 2010’larda The Invisible grubuyla spot ışıklarını üzerine çeken Kenya asıllı İngiltere’de yerleşik müzisyen Dave Okumu, üretme motivasyonunu bu cümleyle tanımlıyor. Sekiz kardeşin en küçüğü olarak müzikle iç içe bir evde büyüyen Okumu, şarkılarıyla da geleneklerini ve köklerini yaşatmayı arzuluyor. Nitekim dünya çapında büyük yankı uyandıran son albümü I Came From Love; kendisinin, başkalarının, müzikal soy ağacının önceki ve sonraki jenerasyonlarını temsil etmesi amacıyla Dave Okumu & The 7 Generations adıyla yayımlandı. Bu nesiller arası deneyim; kahramanı Grace Jones’un yanı sıra Kwabs, Wesley Joseph, Robert Stillman ve Anthony Joseph gibi konukların katkılarını da içeriyor. Dave Okumu & 7 Generations, 4 Ekim akşamı Babylon sahnesinde olacak.
David Okumu: Vokal, gitar
Anthonia Edwards: Vokal
Nicholas Ramm: Klavye, synth
Yves Fernandez: Bas
Daniel See: Davul
Asena Akan Contempo “AŞIK”
4 Ekim 2024 // Akbank Sanat
Müzisyen, besteci, söz yazarı Asena Akan, 5 yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda klasik keman ile başladığı müzik eğitimine, İstanbul Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı Opera Bölümü’nde devam ederek 1998 yılında mezun oldu. Sonrasındaki caz vokal ve teori çalışmalarının yanı sıra bas gitar ve piyano da çalan Akan; geride kalan on yılda söz ve müzikleri kendisine ait pek çok albüm ve single yayımladı. CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çeken proje albümü Duy Sesimi’yi 2023’te yayımlayan müzisyen; bir yandan farklı çeşitlilikte birey ve gruplarla müziğin iyileştirici ve dönüştürücü gücünden faydalandığı çalışmalar yapıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin Müzikle Terapi Eğitim Programı koordinatörlüğünü de sürdüren Asena Akan, 34. Akbank Caz Festivali’nde, 4 Ekim Cuma akşamı Akbank Sanat’ta sahne alacak.
Asena Akan: Vokal, perdesiz bas
Barış Güvenenler: Çello
Barış Ünal: Klasik gitar
Tanju Eren: Elektro Gitar
İmer Demirer: Trompet
Uğur Erdoğan: Vokal
Blue Lab Beats
5 Ekim 2024 // Babylon
Prodüktör NK-OK ve multi-enstrümanist Mr DM’in jazztronica ortaklığı Blue Lab Beats, 2020’den bu yana köklü Blue Note Records ailesinin bir parçası. Angelique Kidjo’nun Mother Nature (2021) albümünde prodüksiyonunu üstlendikleri “Fired Up” parçasıyla Grammy Ödülü kazanan ikili, müziklerinin tarifini şöyle veriyor: “İlham havuzumuzda caz, hip hop, soul, funk, R&B gibi türler var. Hepsini karıştırdığınız zaman Blue Lab Beats’in sound’unu elde ediyorsunuz!” Grubun şimdiye kadarki en tutkulu işi olarak tanımlanan Blue Eclipse adlı dördüncü albümü 2024’ün bahar aylarında yayımlandı. 12 parçalık akışta Kojey Radical, Amber Navran, Farah Audhali, Poppy Daniels gibi isimlerle düetlere yer verdikleri albümün turne rotasına İstanbul’u da ekleyen NK-OK ve Mr DM, 5 Ekim akşamı Babylon’da vereceği konserle 34. Akbank Caz Festivali’ne konuk olacak.
Özgür Caz
5 Ekim 2024 // Akbank Sanat
Free jazz, Amerikan yakın tarihini derinden etkileyen Afro-Amerikan toplumunun özgürlük ve adalet arayışının bir parçası olarak ortaya çıkmış ve müzikal anlamda cazın kısıtlayıcı sınırlarını esneterek ve kimi zaman silerek günümüze kadar gelmiştir. Özgür olmanın sadece bir isim ve kimlikle olmayacağını haykıran Afro-Amerikalılar gibi; caz müzisyenleri de tam ve sonsuz özgürlük için tempo, ton, kord gibi sınırlayıcı kavramlara bir nevi savaş açmışlardır. LaflıJazz programının yapımcılarından ve LoftCaz Gazetesi yazarlarından Atilla Ayginin, Lale Plak son sahibi ve caz programcısı Hakan Atala ile müzisyen, besteci ve akademisyen Şevket Akıncı’nın panelist olarak katılacağı bu söyleşide; free jazz tarihine göz atarken onun Amerikan tarihindeki sosyopolitik etkilerinin anlatılacağı ve efsane kayıtlarından örnekler dinleyeceğiz. 5 Ekim’de Akbank Sanat’ta gerçekleşecek söyleşinin moderatörü ise Hakan Rauf Tüfekçi.
Moderatör: Hakan Rauf Tüfekçi
Panelistler: Şevket Akıncı, Hakan Atala, Atilla Ayginin
TÖZ & Hezarfen Ensemble “Töz II”
5 Ekim 2024 // Arter
Tamer Temel, Ercüment Orkut ve Cem Aksel’den oluşan TÖZ Trio, ilk albümünü 2018’de yayımlamıştı. Sonrasında kolektif üretimi önceliklendirerek çıktıkları yeni yolculukları, çağdaş müziğin üretken topluluğu Hezarfen Ensemble ile bir müzikal birlikteliğe evrildi. Üçlünün alışkın olduğumuz mükemmel dinamiğini Hezarfen Ensemble’ın geniş renk yelpazesiyle buluşturduğu Töz II albümü, caz ve klasik müzik unsurlarını bir araya getiriyor. Ulrich Mertin ve Michael Ellison’ın 2010’da Türkiye’de hayata geçirdiği Hezarfen Ensemble, kültürlerarası alışverişi çoğaltan sanatsal projeler ile çeşitli kültürel ve geleneksel kavramlara yöneliyor. Topluluk, uluslararası üne sahip şeflerle iş birliğiyle düzenlediği atölyeler aracılığıyla yeni nesil müzisyenlere yol gösterici olma misyonunu da üstleniyor. TÖZ & Hezarfen Ensemble, “Töz II” ile 34. Akbank Caz Festivali kapsamında 5 Ekim’de Arter sahnesinde.
Tamer Temel: Tenor ve soprano saksafon
Ercüment Orkut: Piyano
Cem Aksel: Davul
Hezarfen Ensemble
İmge Tilif: Keman
Ulrich Mertin: Viyola
Mehmet Gökhan Bağcı: Çello
Kıvanç Fındıklı: Klarnet
Berke Hitay: Fagot
Amy Salsgiver: Perküsyon, marimba
Klasikten Caza
6 Ekim 2024 // Arter
Türkiye’de caz müziğinin tanıtılması ve sevilmesine büyük katkıda bulunan radyo program yapımcısı ve caz yazarı Hülya Tunçağ’ın moderatörlüğünü üstleneceği bu söyleşi, klasik müzik ve cazın kesişen serüvenine kapsamlı bir bakış atacak. 6 Ekim’de Arter’de, uluslararası sahnede üretimlerini sürdüren viyolonsel sanatçısı Sedef Erçetin Atala ile müzik-kimlik-politika ilişkilerine odaklı pek çok yayında da görevler alan besteci ve müzikolog Prof. Dr. Alper Maral katılımıyla gerçekleşecek söyleşiyi Tunçağ şu sözlerle anlatıyor: “Klasik müzikle cazın ilişkisi 1930’lu yıllara dek uzanır. Aslında klasikle caz besteleme ve yorumlama açısından iki farklı sanat… Bu nedenle iyi eğitim görmüş ya da virtüoz düzeyindeki bazı caz müzisyenleri, klasik müzik çalmaya heves etmişler ve başarılı olmuşlardır. Benny Goodman, Art Tatum, Bill Evans, Keith Jarrett, Brad Mehldau akla hemen gelen isimlerden birkaçı. Aynısı karşısı için de geçerli: Caz müziğinin geç de olsa sanat değerini kabul eden Andre Previn, Katia Lebeque, Nigel Kennedy, Emmanuel Pahud gibi bazı besteci ve yorumcular, doğaçlamaya dayanan bu müziği çalmayı denemişlerdir. Söyleşimizde caz müziğine onların açısından bakacağız. Klasik ile cazın günümüzdeki ilişkisini artı ve eksileriyle masaya yatıracağız.”
Moderatör: Hülya Tunçağ
Panelistler: Sedef Erçetin Atala, Prof. Dr Alper Maral
Selût & Tuğçe Şenoğul
6 Ekim 2024 // The Circle
6 Ekim Pazar günü The Circle’da gerçekleşecek bu özel performansta; Tuğçe Şenoğul’un güçlü ve duygusal caz vokalleri, Selût’ün derin ve zengin müzikal dokularıyla birleşecek. İkilinin, büyük beğeni toplayan ortaklığı “Dünyanın Kalanı”nı da sahneye taşıyacağı performansta; büyülü bir atmosfere ve sınırları aşan bir deneyime davetlisiniz. Müzisyen ve illüstratör kimlikleriyle çok yönlü bir sanatçı olan Selût’un deneysel müziğinde; ambient, akustik, caz ve küresel müzik unsurları, güçlü solo vokalleriyle birleşiyor. Müzikal performanslarını, Cosmicnutz adıyla ürettiği görsel eserlerine özgün dinletiler olarak tanımlayan Selût, iki disiplinde de sınırları zorlayan yenilikçi bir yaklaşım sergilemekte. İstanbullu besteci, şarkıcı ve söz yazarı ve bağımsız bir sanatçı Tuğçe Şenoğul’un, Kahinar ve Seni Görmem İmkansız isimli gruplarının ardından yöneldiği solo kariyerindeki üretimleri; kendi deyimiyle sevdiği, ilgisini çeken çok farklı türlerin kendi dünyasıyla buluşmuş hâli. Şenoğul, müziğinin yanı sıra sahne kostümleri ve canlı performansa karşı deneysel yaklaşımıyla da ilham verici işler ortaya koymaya devam ediyor.
Selût: Vokal, akustik gitar
Tuğçe Şenoğul: Vokal
Zafer Sernikli: Klavye
Caz Ağı Paneli: Akademiden Sahneye
6 Ekim 2024 // Akbank Sanat
Usta-çırak ilişkisi kuşaklar arası eğitimde ne derece önemli? Yurt dışı eğitimleri ve Türkiye caz sahnesiyle ilişkisi hayatımıza nasıl yansıyor? Caz Ağı Derneği, caz ve doğaçlama müziği eğitiminde akademi ve sahne odağını; akademiden, sahneden ve müzik sektörünün içinden gelen konuklar ile incelemek üzere, sizi Akademiden Sahneye paneline davet ediyor. Moderatörlüğünü Yeşim Pekiner’in üstleneceği söyleşi Ercüment Orkut, Ece Göksu ve Mehmet Ali Şimayli’nin katılımıyla, 34. Akbank Caz Festivali kapsamında 6 Ekim 2024 saat 13:00’te Akbank Sanat’ta gerçekleşecek.
Moderatör: Yeşim Pekiner
Panelistler: Ercüment Orkut, Ece Göksu, Mehmet Ali Şimayli
Kurt Elling
7 Ekim 2024 // Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Turneler ve stüdyolarda geçen 25 yıllık kariyerinde tam 16 kez Grammy Ödülü’ne aday gösterilen ve 2 ödülün sahibi olan Kurt Elling, birçok prestijli yayın tarafından tüm zamanların özgün caz vokalistlerinden biri olarak anılıyor. Hatta The Guardian’ın Elling’i “süper güçlere sahip bir Sinatra” olarak tanımladığını hatırlamakta fayda var. Eşsiz çağdaş beat yazarlığı ile tanınan Chicago çıkışlı müzisyen, caz vokalinin parametrelerini ve kelime dağarcığını genişletti. Bugüne dek Branford Marsalis, Danilo Perez, Fred Hersch, Charlie Hunter ve Stefon Harris gibi caz dünyasının önemli figürleriyle çalışmalar yapan vokalistin diskografisinde; Blue Note, Concord Jazz, Okeh gibi köklü etiketlere rastlamak mümkün. Elling’in mirasına dair en güzel yorumlardan biri, ABD’li şair Robert Pinsky’den geliyor: “Kurt Elling’in sanatında şiir ve müzik arasındaki kadim, tatlı ve güçlü bağlara; cazın sesi aracılığıyla yeni bir spiritüel varlık katıyor.” Nefes kesen bariton sesi ve modern klasikleriyle Kurt Elling, 7 Ekim’de Cemal Reşit Rey sahnesinde.
Kurt Elling: Vokal
Tommy Smith: Saksafon
Pete Johnstone: Piyano
Calum Gourlay: Bas
Alyn Cosker: Davul
Tatiana Eva-Marie
8 Ekim 2024 // Ses 1885 – Ortaoyuncular Tiyatrosu
New York Times’ın “Gypsy jazz’ın çalıbülbülü” yakıştırmasını yaptığı; Vanity Fair’in “caz sahnesini silkeleyen milenyal” olarak tanımladığı Tatiana Eva-Marie, 20. yüzyılın farklı aralıklarında farklı coğrafyalarda üretilmiş müziklerden ilham alıyor. Brooklyn’de yerleşik müzisyen; aile mirası Fransız ve Roman geleneklerinden, 1920’ler Paris’inin sanat dünyasından, Amerikan caz standartlarından nüansları kompozisyonlarında buluşturuyor. Django Reinhardt, Sidney Bechet ve Cole Porter gibi bestecilerden öğrendiklerini kendi kaleydoskopundan geçiren Eva-Marie, muhtemelen en çok kurucusu olduğu Avalon Jazz Band ile tanınıyor. Şarkıcılığı ve orkestra liderliğinin yanı sıra oyunculuk ve yazarlık da yapan Tatiana Eva-Marie, GroundUp Music etiketiyle yayımlanan yeni albümü Djangology’nin ardından, 9 Ekim’de Ses Tiyatrosu’nda.
Tatiana Eva-Marie: Vokal
Daniel Garlitsky: Keman
Charles Fréchette: Gitar
Jérémie Pellaz: Gitar
Jean-Baptiste Guerrier: Bas
Bilge Günaydın Quintet
8 Ekim 2024 // Akbank Sanat
Piyanist, besteci ve aranjör Bilge Günaydın, William Paterson University Caz Kompozisyon Yüksek Lisans Programı’ndan 2023’te mezun olmasının ardından eğitim hayatını tam burslu ve asistanlık statüsü ile sürdürdü; Bill Charlap, Pete McGuinness, Cecile Bridgewater, Steve Nelson ve Ed Neumeister gibi pek çok değerli isimle çalıştı. İlk albümü Daydreams (2020) Ada Müzik ve Japon plak şirketi Inpartmaint tarafından yayımlandı. All About Jazz Dergisi tarafından etkileyici bir çıkış olarak değerlendirildi ve övgüler topladı. Müzisyenin ikinci albümü Sketches of Green (2022) ise Drom NYC ve Innsbruck Records iş birliği ile dijital platformlarda yerini aldı. Uzun yıllardır kendi proje ve bestelerini üreten piyanist, aynı zamanda BMI Jazz Composers ve ISJAC (Uluslararası Caz Bestecileri Derneği) üyesi ve bu kurumlarla big band ve orkestra müziği üzerine olan ortak çalışmalarına aktif olarak devam etmekte. Bilge Günaydın; caz çatısı altında modern ve klasik müzik etkilerine sahip, Türkiye’nin mozaik kültüründen ve müziğinden de ilham alan besteleri ve değerli müzisyenlerden oluşan beşlisiyle 8 Ekim’de 34. Akbank Caz Festivali kapsamında Akbank Sanat’ta sahne alacak.
Bilge Günaydın: Piyano
Barış Doğukan Yazıcı: Trompet
Bulut Gülen: Trombon
Alper Yılmaz: Bas
edebiyathaber.net (28 Eylül 2024)