Türkiye’de ve yurtdışında sürdürülen Bizans araştırmalarını uluslararası platformda paylaşmak ve kültürel miras bilincini artırmak amacıyla üç yılda bir düzenlenen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu bu yıl 4. kez gerçekleştiriliyor. “Coğrafi ve Etnik İmgelemde Bizans Kimliği ve Öteki” konusunun incelendiği sempozyum kapsamında, uluslararası alanda önde gelen Bizans araştırmacıları 23-25 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da buluşuyor.
Antik Çağ’ın sonlarından itibaren 11 yüzyıl boyunca Rumeli ve Anadolu topraklarında varlığını sürdüren Bizans uygarlığına ait kültürel zenginlik, “4. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu” ile bir kez daha gözler önüne serildi. Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından organize edilen sempozyum, Koç Üniversitesi – Stavros Niarchos Vakfı, Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM) işbirliğiyle düzenleniyor. Sempozyum, 23-25 Haziran 2016 tarihleri arasında Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki ANAMED binasında gerçekleştiriliyor. Yaşamı boyunca Bizans araştırmalarının yaygınlaştırılması amacıyla önemli girişimlerde bulunan rahmetli Sevgi Gönül’ün anısına düzenlenen sempozyum, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan ve ANAMED Direktörü Doç. Dr. Chris Roosevelt’in katılımıyla açıldı.
Sempozyumun Onursal Başkanı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Sempozyum, Bizans dönemine yönelik araştırmaların yaygınlaştırılması, akademinin toplumun bu kültür mirasına sahip çıkması için çaba sarf eden rahmetli Sevgi Gönül anısına düzenleniyor. Koç ailesi ve Vehbi Koç Vakfı için büyük öneme sahip olan ve geçen yıllar içinde uluslararası alanda saygın bir etkinlik haline gelen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu’nun dördüncüsünün gerçekleştirilmesinden dolayı büyük gurur duyuyoruz.” dedi.
Sempozyum açılışında konuşma yapan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan ise Koç Üniversitesi olarak Bizans dönemi araştırmalarına verdikleri önemin altını çizerken, GABAM’ın açılışının ardından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu’nun da Bizans çalışmaları için önemli adımlar olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Umran S. İnan “Üniversitemizin araştırma merkezlerinden, Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Koç Üniversitesi – Stavros Niarchos Vakfı Geç Antik Çağ Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM) ile coğrafyamızın tarihi zenginliklerine sahip çıkmak ve geçmişimize ışık tutmak için önemli araştırmalara imza atıyoruz. Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu’nun da bu bağlamda Üniversitemizin önem verdiği, yeni akademik işbirlikleri kurulması için önemli bir fırsat olarak gördüğü bilimsel etkinliklerden biri olduğunu vurgulamak isterim.” dedi.
ANAMED Direktörü Doç. Dr. Chris Roosevelt ise konuşmasında ANAMED olarak böylesine önemli bir sempozyumda önde gelen Bizans araştırmacılarının İstanbul’da bir kez daha bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Roosevelt “Sempozyum, paralel olarak düzenlenen sergi, hazırlanan yayınlar ve genç araştırmacıların poster sunumları ile kapsamlı bir etkinlik haline geldi. Sempozyum vesilesiyle ANAMED Galerisinde açılan ‘Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon’ sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca, 2013 yılında ‘Bizans’ta Ticaret’ temasıyla sunulan ve aralarında Yenikapı batıkları üzerine heyecan verici bulguların yer aldığı bildiri kitabı da yayımlandı. Sempozyum vesilesiyle düzenlenen etkinlikler ve basılan yayınların, Bizans dönemine yönelik çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
2007 yılından itibaren 3 yılda bir düzenlenen sempozyumda, bu yıl “Coğrafi ve Etnik İmgelemde Bizans Kimliği ve Öteki” teması işleniyor. Bu konu üzerine daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış özgün çalışmaların aktarılacağı sempozyum boyunca dokuz oturumda toplam 25 bildiri sunulacak. Sempozyumda, son dönemlerdeki bilimsel çalışmalar ve yazılı kaynakların yeni okumaları ışığında, Bizans dünyasında kimlik konusunda ulaşılan güncel bulgu ve belgeler paylaşılacak.
Sempozyum Kapsamında “Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon” sergisi
Sempozyum kapsamında ANAMED’de sanat ve tarih meraklılarıyla buluşan “Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon” sergisi de kapılarını açtı. Serginin küratörlüğünü University of London bünyesindeki Courtauld Institute of Art Dekanı Prof. Dr. Antony Eastmond üstleniyor. Sıra dışı mimarisi ve eşsiz duvar resimleriyle Trabzon Ayasofya’sına odaklanan ve Trabzon kentinin imparatorluklar boyunca tarihini uluslararası arşivlerden edinilen belgelerle ele alan sergi 18 Eylül 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 13. yüzyıldan bugüne kadarki yolculuğun resmedildiği ve bu süreçteki değişimi ele alan sergi, Trabzon şehrinin tarihini, seyahatnamelerdeki yeri ve tarih boyunca şehrin algısını yansıtıyor.
Sempozyum kapsamında iki kitap birden
2013’te gerçekleştirilen ve “Bizans’ta Ticaret” temasının işlendiği 3. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu’nda sunulan akademik bildirilerin yer aldığı kitap okurlarıyla buluşuyor. Buna ek olarak, “Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon” başlıklı serginin kitabı da sempozyumla eş zamanlı olarak yayımlandı.
Bizans üzerine araştırma yapan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine sempozyuma katılım desteği
Sempozyum kapsamında bu yıl ilk kez Türkiye’deki üniversitelerde Bizans ile ilgili alanlarda çalışmalarını sürdüren yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sempozyuma katılımlarını desteklemek amacıyla burs verildi. Başvurular, Sempozyum Bilimsel Komitesi tarafından değerlendirilerek 23 genç araştırmacının sempozyuma katılması sağlandı. Burs almaya hak kazananlar sempozyumda çalıştıkları alanla ilgili poster sunumu gerçekleştirdiler.
Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu Hakkında
Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu Türkiye’de ve yurtdışında sürdürülen Bizans araştırmalarını uluslararası platformda paylaşmak ve kültürel miras bilincini artırmak amacıyla düzenleniyor. Sempozyum, Bizans dönemine yönelik Türkiye’deki bilimsel araştırmaların yaygınlaşması, toplumun Bizans kültür mirasına sahip çıkması için önemli çalışmalarda bulunan rahmetli Sevgi Gönül’ün (1938-2003) anısına gerçekleştiriliyor. 2007 yılından itibaren her 3 yılda bir düzenlenen sempozyum Vehbi Koç Vakfı ve ANAMED tarafından organize ediliyor. Sempozyum, Bizans araştırmalarına ilgi duyan herkesin katılımına açık olarak düzenleniyor.
Yıllara göre sempozyum başlıkları:
2007 – Onikinci-Onüçüncü Yüzyıllarda Bizans Dünyasında Değişim
2010 – Bizans Sarayı: İktidar ve Kültür Kaynağı
2013 – Bizans’ta Ticaret
2016 – Coğrafi ve Etnik İmgelemde Bizans Kimliği ve Öteki
Vehbi Koç Vakfı Hakkında
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı, Türk toplumunun gelişimine katkı sağlayacak sosyal yardımların, sistemli ve kalıcı olmasıamacıyla, 17 Ocak 1969’da Vehbi Koç tarafından hayata geçirildi. Çağdaş ve gelişen bir Türkiye için; yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet göstermeye başlayan Vehbi Koç Vakfı, kuruluşundan itibaren hayırseverlere örnek oldu. Vehbi Koç Vakfı, kâr amacı gütmeden kurduğu ve yönettiği kurumlarında önemli ilklere imza atmakta; desteklediği projeler ve düzenli programlar aracılığıyla Türkiye’nin daha hızlı gelişmesine destek olmakta; tüm faaliyetlerinde “en iyiye” örnek olarak, sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modeller üretmekte ve maddi imkânları kısıtlı binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs vermektedir.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) Hakkında
Anadolu’nun geçmişi hakkındaki bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla 2005 yılında kurulan akademik araştırma merkezi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki Koç Üniversitesi’ne bağlı bulunan uluslararası bir kültür kurumudur. Merkez, tarihöncesi çağlardan Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadar, Türkiye’nin tarihi, sanat tarihi, arkeolojisi ve diğer tüm ilgili disiplinlerin araştırılması ve desteklenmesinin yanı sıra; kültür mirası yönetimi ile mïzecilik çalışmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaşması için bilimsel bir platform oluşturur.
ANAMED, Türkiye’den ve diğer ülkelerden yılda yaklaşık otuz araştırmacıya akademik çalışmalarını desteklemek amacıyla doktora ve doktora sonrası bursları sağlar. Kurulduğu 2005 yılından bugüne kadar çeşitli ülkelerden iki yüz ellinin üzerinde bilim insanı, merkezde çalışmalarını yürütmüştür. Türkiye’nin kültür mirası üzerine uzmanlaşmış yerli ve yabancı araştırmacılara burs sağlamak, kütüphane hizmetleri sunmak, halk katılımına açık sempozyum, konferans, çalıştay gibi toplantılar düzenlemek, Anadolu medeniyetleriyle ilgili sergiler ve bilimsel yayınlar yapmak merkezin ana faaliyetleri arasındadır.
Koç Üniversitesi – Stavros Niarchos Vakfı, Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi (GABAM) Hakkında
Türkiye’de Geç Antik Çağ ve Bizans dönemi sanatı, tarihi ve arkeolojisi konularında bilimsel araştırma ve etkinliklerde bulunmak, bu alandaki çalışmaları desteklemek ve ilgili bilim disiplinlerine katkıda bulunmak amacıyla Koç Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur.
Türkiye’de Bizans araştırmaları konusunda kurulan ilk merkez olan GABAM, kuruluş amacı doğrultusunda bilimsel araştırma projelerini destekler, doktora ve doktora sonrası araştırma bursları verir, bilimsel toplantılar düzenler, ilgi alanında bilimsel yayınlar yapar ve ülkemizin kültürel zenginliğinin önemli bir kısmını oluşturan Bizans dönemi kültürel varlığının korunması ve tanıtılması ile ilgili çalışmalar yürütür.
edebiyathaber.net (24 Haziran 2016)