60 yaş üzeri insanların e-kitap okuma cihazlarında, basılı kitaplardaki aynı metini daha hızlı okuduğu belirtildi. Üstelik anlama açısından hiçbir fark yok. Ama daha önce yapılan bir araştırmada yaşlı insanların hala geleneksel kitapları tercih ettiği ortaya çıkmıştı.
Almanya’nın Mainz kentide bulunan Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden uzmanlar 21-34 yaş arası 36 genç ve 60 yaş üzeri 21 kişinin basılı kitap, tablet bilgisayar ve elektronik okuyuculardaki metinleri okurken göz hareketlerini ve beyin aktivitelerini ölçtü.
Her katılımcıya basılı kitap, tablet bilgisayar ve elektronik okuyucudan, hikayeden bilimsel makaleye, zorluk derecesine göre dokuz metin okutturuldu. Gençler arasında okuma zamanıyla ilgili bir değiklik gözlemlenmedi. Ancak yaşlılarda durum farklı çıktı. Yaşlı insanların basılı kitapları okuması için daha fazla zaman ve emek harcadıkları görüldü.
Yaşlı insanların elektronik kitapları okuması ortalama üç ve dört saniye daha hızlı olduğu beyin aktiviteleri ölçüldükten sonra anlaşıldı.
Public Library of Science ONE dergisinde yayımlanan araştırma sonucunda uzmanlar elektronik cihazların gözü yorduğuyla ilgili genel kanının bu araştırmada belirtisinin görülmediğini belirtti.
Daha önce İngiltere’de 760 kişi üzerinde yapılan araştırmada e-kitaplar elverişli, modern ve ulaşması daha kolay olmasına rağmen hala zor okunduğu yargısı yaygındı.
gazeteport.com (8 Şubat 2013)