Ayfer Feriha Nujen’ın Bunun Adı Girdap adlı romanı Everest Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
14 yaşında başladığı edebiyat yolculuğuna birçok önemli eser sığdıran yazar, mühendis ve sosyolog Ayfer Feriha Nujen, Everest’teki ilk kitabı Bunun Adı Girdap‘ı geçtiğimiz ay okurlarla buluşturdu.
70’li yıllarda başlayan ve güçlü bir anlatım ile 80’leri, 90’ları irdeleyerek günümüze kadar ilerleyen roman; ana karakterin doğumu, yetimhaneye verilişi ve evlat edinilmesi ile süregelen otobiyografik bir öykü üzerine kurulu.
70’lerde soğuk bir yetimhanenin izbe banyosunda küçük, kendine kapanmış çıplak bir beden buzdan çözülmüş bir suyun çığlığıyla karşılık verir hayata. Teninin altına yerleşen soğuğu hiçbir dokunuş ısıtmayacaktır artık.
Geçmişten çıkıp gelen hala, genelev emekçisi Leman ve aşığı İbrahim… Talih, Nazmi Hoca, Nilgün ve diğerleri. Kapı önünde kalmış bir protez bacak… Ölümler, intiharlar… Birbirine değdikçe bir diğerini alaşağı eden yaşamlar. Birbirinden kopmaya çalıştıkça hepsi bir girdabın içerisinde savrula savrula aynı karanlık noktaya doğru akıyorlar. Anlatıya eşlik eden hüzünlü, sarı Murat 131’in dikiz aynasında parçalanmış, kayıp bir ailenin trajedisi akıyor.
Bunun Adı Girdap sırtını şiire dayamış zengin ve akıcı diliyle tek solukta okunacak otobiyografik bir anlatı.
“Ayfer Feriha Nujen’in şair dilinden damıttığı ilk roman.”
Jaklin Çelik
“Tuhaf şiirler yazan biri olmam dışında hakkımda bildiği hiçbir şey de yoktu. Belki de dünyayı çok büyük ve beni de harcanıp atılacak kadar küçük sanıyordu.”
“Beni sevmeyenler neden sevmedi, peki beni sevenler neden sevdi?”
“Sanki o doğurmamıştı beni, sanki ben öldürmüştüm onu. Hakkında hiçbir şey öğrenmemek için avunmuştum bir tek fotoğrafıyla. Sonra bir gün o fotoğrafı da yırtıp attım.”
edebiyathaber.net (10 Haziran 2024)