79. Yunus Nadi Ödülleri açıklandı

Eylül 25, 2024

79. Yunus Nadi Ödülleri açıklandı

79. Yunus Nadi Roman Ödülü, Bilgi Yayınevi’nden çıkan Bana Bir Resmini Yolla ile Hidayet Karakuş’un oldu.

Bu yıl 79’uncusu düzenlenen yarışmada, seçici kurullar tarafından 5 dalda 5 çalışma ödüle değer bulundu.Öykü dalında 62, roman dalında 76, şiir dalında 43, sosyal bilimler araştırması dalında 24, karikatür dalında 33, fotoğraf dalında 10 olmak üzere toplam 248 yapıtın değerlendirildi.

Seçici Kurul üyeleri Konur Ertop, Asuman Kafaoğlu Büke, Zeynep Aliye, Öner Yağcı ve Gamze Akdemir’den oluşan “Roman” dalında ödül, Hidayet Karakuş’un “Bana Bir Resmini Yolla” adlı kitabına verildi.

“Öykü” dalında, Sadık Aslankara, Sezer Ateş Ayvaz, Seval Şahin, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Özcan Karabulut’tan oluşan seçici kurul tarafından yapılan değerlendirmede ödülün bu yıl Emrah Öztürk’ün Evine Dönemeyen Adam adlı yapıtına verilmesine karar verildi.

Bana Bir Resmini Yolla, kışlada başlayan dostluğun küçük mektuplarla çoğaltıldığı, türkülerle düşleri süsleyen, Türkiye’nin 30’lu yıllarına mercek tutan, Cumhuriyet aydınlığını, devrimlerin etkilerini, hastalıklarla mücadeleyi satırlardan yansıtan bir vefa öyküsü ve Hidayet Karakuş, akıcı ve yalın kalemiyle bizim masalımızı anlatıyor.

HİDAYET KARAKUŞ KİMDİR?

Hidayet Karakuş, 6 Eylül 1946’da Yalvaç’ın Kurusarı köyünde doğdu. İlkokuldan sonra girdiği Isparta Gönen İlköğretmen Okulu’nu 1964’te, Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü 1966’da bitirdi. Adana’da, Manisa’da, İzmir’de Türkçe öğretmenliği yaptı. İlk şiirlerini okul ve Isparta gazetelerinde yazdı. Daha sonra şiirleri Çağrı, Şölen, Forum, Ilgaz, Varlık, Dönemeç, Yarın, Gösteri, Sanat Olayı, Somut, Adam Sanat, Düşlem… gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. 1997’de Ankara Üniversitesi T. Ö. Merkezi’nce Başarılı On Çocuk Kitabı Yazarından biri seçilerek Altın Kalem ödülü aldı.

edebiyathaber.net (25 Eylül 2024)

Yorum yapın