Yervant Odyan tarafından 1912 yılında kaleme alınan Abdülhamid ve Sherlock Holmes, Sanat Kritik Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.
Tanıtım metninden
bir Osmanlı padişahı ile kurmaca bir İngiliz dedektifini yan yana getiren ilk ve belki de tek kurgu kitap olmanın ötesinde pek çok açıdan ilgi uyandıracak bir eserdir.
Polisiyeye ve özellikle Sherlock Holmes hikâyelerine düşkünlüğü ile bilinen II. Abdülhamid’in 1909’da tahttan indirilmesinin ardından devrik padişah, dönemin dergilerindeki karikatürlere konu olduğu gibi birçok kitaba da kahraman olarak girmiştir. Bunların çoğunda II. Abdülhamid olumsuz bir şekilde çizilmekte, II. Meşrutiyet ve onu ilan eden İttihat ve Terakki ekibi ise alkışlanmaktadır.
Odyan eserini şüphesiz bu zincirin bir halkası olarak kaleme almıştır. Kitapta, Abdülhamid’in hafiye teşkilatına mensup adamlarının arka arkaya öldürülmesi üzerine evli barklı, çoluk çocuk sahibi ve asıl adı McClain olan Sherlock Holmes, bu cinayetleri aydınlatmak üzere padişah tarafından İstanbul’a davet edilir. Gelir gelmez de meşhur dedektifimiz hemen işe koyulur.