Kısa süre önce kurulmasına karşın çıkardığı kitaplarla adından sıkça söz ettiren Trend Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Celâl Demirel ile söyleştik:
Ne zaman ve nerede kuruldunuz?
2012 yılında Ankara’da kurulduk. Çıkış sloganımız “Kitabın Ankara hâli”ydi. Aslında hedefimiz bir anlamda yayıncılık konusunda Ankara’nın adını duyurmak diyebiliriz.
Neden Ankara: Bir zorunluluk mu yoksa bir tercih mi? Biliyorsunuz bu işin merkezi İstanbul diye bilinir.
Buna tercih diyebiliriz bence. Her ne kadar merkez İstanbul olarak bilinse de büyük yayınevlerinin çoğu Ankara’dan çıkmıştır. Tabii Ankara’da olmanın getirdiği bazı zorluklar var ama hiçbiri aşılamayacak derecede değil.
Yayın ilkeleriniz nelerdir?
Kesinlikle çok seslilik ve iyi edebiyat. Yayın ekibimiz oldukça geniş; her ne kadar burada üç, dört kişi görünsek de mutfakta çok fazla kişi var. Kitapların seçimi ve basılması sırasında toplantılar düzenleyip herkesin görüşlerini alıyoruz. Kitaplarımıza hararetli tartışmalar sonrası karar veriyoruz. Aslında 2012 yılında kurulmamıza rağmen ilk kitabımız bu senenin başında çıktı. Bunun sebebi de seçim aşamasında gösterdiğimiz titizlikti.
Çıkış kitaplarınız hangileri oldu ve bu kitapların önemi sizce nedir?
Şeytanın Çocuğu, Erteleme ve Meleklerden Dinlemeyi Bilenlere çıkış kitaplarımız oldu. Hepsi tanınmış ve yazdığı konularda bilgili yazarlar. Konuları itibarıyla da Türk okuyucuya eserlerini kazandırmak istediğimiz kitaplardı bunlar. Mesela çocuk istismarı her ne kadar artık eskisi kadar olmasa da Türkiye’nin kanayan bir yarası ve Jerry Coyne’nin otobiyografik romanı olan Şeytanın Çocuğu bu konuda okunması gereken çarpıcı bir eser.
Yeni dönemde yayınlamayı düşündüğünüz kitaplar hangileri?
Bildiğiniz gibi geçen hafta son kitabımız terkedildim.net raflardaki yerini aldı. Şimdiden başarı sağlayan bu kitap bize yeni kitaplar için büyük bir enerji verdi. Yayınlamayı düşündüğümüz kitapların listesi oldukça kabarık işin aslı, ama ilk adımda Hollandalı ödülü yazar Esther Gerritsen’ın Superduif adlı romanını yayınlamayı düşünüyoruz. Kitap modern zamanların “Dönüşümü” olarak biliniyor ve felsefi yönü ağır basan bir roman. Ondan sonra da Amerika, İspanya ve daha bir çok ülkede uzun süre çok satanlar listesinde kalan, Robin Sloan’ın kaleme aldığı Mr. Penumbra’s 24 Hour Bookstore adlı kitabını yayınlayacağız. İtalyancadan İbraniceye kadar pek çok dile çevrilen kitap yayınlandığı her ülkede büyük beğeni topladı şimdiye kadar, biz de bu kitabı seçmiş olmaktan dolayı oldukça mutluyuz.
Yerli edebiyata ilgi gösteriyor musunuz?
Az evvel de bahsettiğim gibi 3-4 kişilik bir ekip gibi görünse de aslında tamamı tercümanlardan oluşan çok geniş bir ekiple çalışıyoruz. Dolayısıyla, çeviri edebiyatı üzerine yoğunlaştığımızı söylemek mümkün. Ancak sıradaki kitaplarımızdan biri yerli bir yazara ait. Sosyal hizmetler uzmanı olan Hulusi Armağan Yıldırım’ın, çocuk esirgeme yurtlarında müdürlük yaptığı dönemde gözlemlediği olaylardan yola çıkarak yazdığı tamamı gerçek hikâyeleri yayınlayacağız. Genç ekibimiz, toplumda bir sosyal farkındalık yaratabilmek amacıyla, nitelikli Türk yazarlara da destek veriyor.
edebiyathaber.net (25 Temmuz 2013)