14 Şubat Dünya Öykü Günü, on yılı aşkın süredir olduğu gibi bu yıl da, “İnsan, öyküsüyle var,” diyerek herkese seslenecek.
14 Şubat Dünya Öykü Günü’nün Dün’ü…
80’lerin karanlık baskı günlerinde sivil toplum kuruluşları kapatılmaya, yöneticileri yargılanmaya, tutuklanmaya başlamışken, ODTÜ Edebiyat Kulübü de kapatılır, yöneticileri aranır, yasaklı duruma düşer. 1982’de kısa süreliğine de olsa, ODTÜ Edebiyat Kulübü’nün açılışı, edebiyattaki önemli bir hareketlenmenin müjdecisidir. 80 gençliğini odağına alan şiir ve öyküler ODTÜ Kütüphanesi’nin duvarlarına asılmıştır. Ancak yaşamın sesi olan edebiyat bir kez daha susturulmaya çalışılır, ODTÜ Edebiyat Kulübü bir kez daha kapatılır. Bundan sonra yaklaşık 20 yıl faaliyet gösteremeyecektir.
Edebiyatın hızlı türü öykünün tozunu bir kez solumuş olanların iflah olduğu pek görülmemiştir. 80’lerin başında ODTÜ Edebiyat Kulübü’nün başkanı yazar Özcan KARABULUT da, soluğunu öyküyle birlikte hissedenlerdendir.
Özcan Karabulut ve arkadaşları, 90’lı yılların ortalarından itibaren Ankara Öykü Günleri adı altında büyük edebiyat buluşmalarını gerçekleştirir. Bu edebiyat buluşmalarından 2002 yılında bir gün doğar: 14 Şubat Dünya Öykü Günü!
Ankara’da doğan “14 Şubat Dünya Öykü Günü” projesi, 2003’te PEN Ankara temsilcisi Prof. Dr. Aysu ERDEN’in de katıldığı Mexico City’de yapılan 69. Uluslararası P.E.N. Kongresi’nin Delegeler Meclisi toplantısında onaylanarak kabul edilir. Ardından, UNESCO’nun 2005’te yapılan kongresinde de proje kabul edilir. “14 Şubat Dünya Öykü Günü” dünyanın farklı coğrafyalarında farklı dillerince kutlanmaya başlar.
Bugün 14 Şubat Dünya Öykü Günü!
Öykü, yaşamın “Hişt, Hişt!” diyen sesidir.
Öykü, yaşamın sesidir. Bundan dolayı, “Bir insanı sevmekle başlar her şey,” ve bizler, her şeyin, yaşamın, sevginin, umudun, barışın, öykünün paylaştıkça anlam kazanacağına inanıyoruz. Bu duygularla 2014’te Erzurum’da, Diyarbakır’da, Konya’da, Bursa’da, Denizli’de, Almanya Duisburg’ta, Sakarya’da, Kayseri’de, Eskişehir’de, İstanbul’da ve Ankara’da 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü birlikte kutluyoruz!
Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nin verimlerinden olan 14 Şubat Dünya Öykü Günü, bu büyük edebiyat buluşmasının bir başka verimi olan Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nin desteğiyle, ve farklı STK’larla ortaklaşmasıyla bu yıl kutlanıyor.
2014 Dünya Öykü Günü Bildirgesi’ni kaleme alan değerli yazarımız Necati Tosuner şöyle sesleniyor:
“Evet, kimse bavulunun üstüne başkasının adını yazamaz.
Yazarlık da ne getireceği belli olmayan uzun bir yolculuktur.
Demek ki, dünyanın ekseninin öyle biraz eğri olmasına çok şey borçluyuz…
Yaşadığınız öyküler dilerim güzel bitsin!”
2014’ün Dünya Öykü Günü…
14 Şubat Dünya Öykü Günü’nün gelenek haline gelmesinde önemli bir payı olan Ankara’da, bu yıl, Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği ve Ankara Üniversitesi ortaklaşa bir çalışma yürütüyor. Suzan Bilgen Özgün’ün eşgüdümündeki etkinliklerin ilk adresi Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu. Arzu Balkan’ın sunuculuğunu üstleneceği programda, Necati Tosuner’in yazdığı 2014 Dünya Öykü Günü Bildirgesi’nin okunmasının ardından, Cortazar, Orhan Veli ve Fazıl Hüsnü Dağlarca 100 yaşında şiirler ve öykülerle anılacak. Devlet Tiyatrosu Oyuncuları tarafından seslendirilecek öykülere yer verileceği gibi, 2013 yılında Orhan Kemal Öykü Ödülü’nü kazanan Gamze Güller de Orhan Kemal’den bir öykü seslendirecek. Farabi Salonu, konuk yazar Ayşegül Çelik’le bir söyleşiye, Tarhan Gürhan’ın görsel sunumuna, müzik dinletilerine, yazarlardan görüntülü mesajlara ve güne ilişkin twitter iletilerine de ev sahipliği yapacak.
Ankara’da kutlamaların ikinci adresi, Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nin dernek binası. Sunuculuğunu Sevil Yıldız’ın üstleneceği programda Oğuz Atay, doğumunun 80. yıldönümünde Devlet Tiyatrosu Oyuncuları’nın seslendireceği Unutulan adlı öyküsüyle anılacak. Müzik dinletilerinin de yer alacağı programda Onur Çalı, İrem Karabaş ve Tevfik Ceritoğlu öykülerini okurken, seslendirilecek son öykü Italo Calvino’ya ait olacak.
Kutlamaların önemli adreslerinden İstanbul’da Aysu Erden, Ayşe Sarısayın, Gülayşe Koçak, Jale Sancak, Leyla Ruhan Okyay, Nemika Tuğcu, Sezer Ateş Ayvaz, Yasemin Yazıcı katılımcı olarak yer alacak. Programda Dünya Öykü Günü’nün tarihçesi, Necati Tosuner öykücülüğü, Öykü ve Hayat, Yaratıcı Yazma üzerine konuşmalar yapılacak; Necati Tosuner öyküleri okunacak. Ayrıca, şiir ve müzik dinletisi de sunulacak.
Çok dilli bir öykü günü kutlamasının gerçekleşeceği Diyarbakır’da, Kurmanci, Zazaki ve Sorani öyküler okunarak, konuşmalar yapılarak kutlanacak. Ayşegül Tözeren de konuk yazarlardan biri olarak konuşacak.
Cemal Ataman’ın açılış konuşmasıyla başlayacak olan Denizli’deki Öykü Günü kutlamalarında öyküler okunacak, öykü üzerine sunumlar yapılacak. Denizli’de ilk kez yapılan Dünya Öykü Günü’nde konuk yazar, Sevgi Özel.
Renkli ve zengin bir programa sahip olan Kayseri Öykü Günü kutlamalarının birden fazla adresi var. “Öykü ve Eleştirisi” odaklı ilk programda Deniz Dengiz Şimşek, Senem Gezeroğlu, Alptuğ Topaktaş, Duygu Oylubaş ve Mustafa İbakorkmaz’ın yapacakları konuşmaların ardından, konuk yazar Ayşegül Tözeren’le söyleşi gerçekleştirilecek. “Öykünü Al da Gel” çağrısıyla başlayacak olan ikinci etkinlikte odakta dergi ve fanzinlerde öykü, ama hep öykü olacak.
Cemile Akel ve arkadaşlarının öncülüğünde gerçekleştirilecek olan Konya’daki Öykü Günü kutlamalarıysa bir köy okulunda öğrencilerle birlikte yapılacak.
Öykünün kanatlarında sınırları aşan bir kutlama da Mevlut Aşar’ın düzenlediği Almanya Duisburg’taki Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi Üyesi yazarlarla müzik eşliğinde öykü okuma akşamı. Kutlamada ayrıca “Neden Öykü Yazıyorum?” konulu bir panel de yer alacak.
Erzurum’daki Öykü Günü kutlamalarının açılışını düzenleyici Demet Çizmeli yaparken, Prof. Dr. Muhsine Börekçi bir konuşma yapacak. Öykülerin okunacağı kutlamalarda, öğrencilerle öykü buluşmaları da düzenlenecek.
Murat Taş’ın öncülüğünde düzenlenecek olan Sakarya Öykü Günü kutlamalarında yine öğrencilerle öykü buluşmaları düzenlenecek. Ayrıca Sakaryalı yazarlardan Ayfer Tunç ve Nalan Barbarosoğlu’ndan da öyküler okunacak.
Bursa’daki Öykü Günü kutlamalarında Bursalı öykücülerden kısa öyküler okunurken, BUYAZ Öykü Onur Ödülü Murat Özyaşar’a sunulacak.
Sanat şehri Eskişehir Nilüfer Altunkaya’nın düzenlediği Öykü Günü kutlamalarında önemli bir yazar, Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nu ağırlıyor. Eskişehir’deki etkinlikte öyküye farklı yaklaşımlar üzerine konuşmalar yapılırken, Füruzan’ın öykücülüğü de odağa alınacak.
Dün, bugün…
Bazen “Son Kuşlar”, bazen “Parasız Yatılı”, bazen “Dost” olarak karşınıza çıkan Öykü’nün günü, 14 Şubat, unutmayın!..
edebiyathaber.net (11 Şubat 2014)