Ülkü Tamer’in yeni kitabı “Tarihte Yaşanmamış Olaylar” Can Yayınları’nca yayımlandı.
Kültür tarihinin önemli bir bölümünü, tarihte değil de bir yazarın zihninde yaşananlar oluşturmaz mı?
Resmî tarihin baskısını kırma talebinin ve tarihi “öteki”nin gözünden de okuma çabasının, en somut olguları bile düpedüz değiştirmeye vardığı bir dönemde Ülkü Tamer açıkça söylüyor:
“Bu kitapta okuyacaklarınızın tümü uydurmadır. Düzmecedir. Palavradır. Adlar da, tarihler de, olaylar da gerçek değildir. Düş ürünüdür. Sondaki Kaynakça bile! Tarihle ilgili öylesine ‘inanılmaz’ yapıtlarla karşılaştım ki, yabancı bir takma adla benzer şeyler yazmak geldi içimden. ‘Parodi’ demiyorum – zaten parodi gibiydi onlar. İkisini yazıp öyle yayımladıktan sonra bu uğraşın beni keyiflendirdiğini gördüm. Kendi adımla sürdürmeyi istedim. Sonunda Tarihte Yaşanmamış Olaylar çıktı ortaya. Kitapçı raflarındaki kimi yapıtlara bakarsanız, bunların daha gerçek olduğunu düşünebilirsiniz. Tarihte yaşanmadı ama, hiç değilse kendi içimde yaşandı bu olaylar.”
Ülkü Tamer, 1937’de Gaziantep’te doğdu. İkinci Yeni duyarlılığını yansıtan yapıtlarıyla çağdaş Türk şiirinin önde gelen adları arasına katıldı. İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür (1966) adlı kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Armağanı’nı kazandı. Toplu şiirleri Yanardağın Üstündeki Kuş adlı kitapta bir araya getirildi. Alleben Öyküleri adlı öykü kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü’nü aldı. Edith Hamilton’dan çevirdiği Mitologya adlı kitapla 1965 TDK Çeviri Ödülü’ne değer görüldü.
edebiyathaber.net (23 Eylül 2014)