Dünkü yazımda renkli çocuk kitaplarından ve bu kitapların çocukların bilişsel gelişimlerindeki etkisinden söz etmiştim. Bugün kaldığımız yerden devam edelim ve çocuklar için kitap, daha çok ve nitelikli kitap diyelim.
Bugünkü ilk kitabımız “Hayır Hayır Bana Ne!” Çocukların inatçılıkları ebeveynleri en çok zorlayan konulardan biridir. Hatta belki de en zorudur. Eğer çocuk herhangi bir konuda “hayır” demişse ona “evet” dedirtebilmek pek mümkün değildir. Marie-Isabelle Callier de bu durumu gözler önüne seriyor. Acar Erdoğan’ın Türkçeleştirdiği kitapta Selin’in yani Bayan Hayır’ın annesinin isteklerine sürekli olarak hayır demesinin sonucunda annesinin ona “evet” dedirtmeyi nasıl başardığını okuyoruz. Annick Masson’un resimleri de bu olayı yaşamamızı kolaylaştırıyor.
Bir başka kitabımız da “Anahtar”. Bu kitap “7 Keçi Yavrusu” masalını bilenlere çok tanıdık gelebilir. Fakat burada 3 afacandan söz ediliyor. Küçük, Ortanca, Büyük ve anneleri. Bir gün anneleri alışverişe çıkarken, “sakın ha kapıyı kimseye açmayın” der ve gider. Fakat döndüğünde ne görsün! Anahtarını unutmuş. Çocuklara da kapıyı açmayın dedi… 3 Afacan için eğlence başladı o an. Anne içinse kabus dolu saatler… Isabelle Flas’ın yazdığı hikayeyi yine Annick Masson’un resimleriyle canlanmış olarak görüyoruz. Ve Türkçeleştiren yine Acar Erdoğan.
“Hayır Hayır Bana Ne!” ve “Anahtar” çocuklar kitapları sevsin diye Mavibulut Yayınları tarafından yayımlanan renkli kitaplar.
Durmadan devam edelim ve 1972 Nobel Edebiyat Ödülü’nün de sahibi olan Heinrich Böll’ün efsanevi öyküsü “Balık Tutma Dersi”nin Emile Bravo’nun muhteşem çizimleriyle günümüze taşınmış haline bir bakalım. “Yaşlı balıkçı küçük bir limanda kayığında uyukluyordur. Meraklı bir turist ise bu anı fotoğraflamak isterken fotoğraf makinesinin sesi ile balıkçıyı uyandırır. İkisi arasında tatlı bir sohbet başlar. Sohbet esnasında iki farklı karaktere sahip insanın bir amaç uğrunda nasıl da başka başka düşünüp davrandığına da tanık oluyoruz. Fakat sonuç tektir ve ikili bir noktada buluşurlar. Kitabın adı “Balık Tutma Dersi” olsa da Böll çok ince ve müthiş bir yaşam dersi veriyor çocuklara. Figen Müge Erel’in dilimize kazandırdığı bu eseri Desen Yayınları çocuklarla buluşturuyor.
Bugünün son renkli kitapları ise “Kirazcan ile Kirazım”ın serüvenleri olsun. İki gündür burada söz ettiğimiz kitaplara göre biraz daha zayıf, fakat çocukların ilgisini çekebilecek kadar renkli. İki kitaplık dizide Kirazcan ile Kirazım’ın karakurtçuklara karşı mücadelesini okuyoruz. Bununla birlikte Kelebek Dantelkız’la, Armut Tombalak’la, Salyangoz Nazlıkız’la, Yapraklarla ve olayları abartma huyu olan hayalperest Canerik’le olan dostluklarını… Ormanın bu sevimli sakinlerinin başlarına neler geliyor neler. Aydan Çelik’in çizimleri çocuklara kitapları sevdirecektir. “Kirazcan ile Kirazım” h2o Yayınlarından.
Çocuklar, çocuklarımız, yarınlarımız. Okudukları kadar insan olacaklar. Ki günümüzde kitap okumayanların neler konuşup neler söylediklerini de her gün görüyoruz! Olabildiğince erken yaşta ve olabildiğince fazla sayıda kitapla buluşturalım çocukları. Onlar kitapları sevsinler ki yarınlarımızda güneşin aydınlığını yaşayalım.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (2 Aralık 2014)