Keçi edebiyat dergisi ikinci sayısı olan KIŞ 2014’le dijitalde edebiyat keyfini yaşatmaya devam ediyor. Derginin editörü Halil Türkden’le Keçi’nin yeni sayısı üzerine söyleştik.
22 Aralık’ta derginin ikinci sayısını yayımladınız. 1. Sayı ve Özel Sayı’ya nasıl bir geri dönüş oldu?
İlk sayı eğitimciler ve kütüphanecileri bir araya getirdiğimiz Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nin yedincisinin içeriklerinden oluşuyordu. Özel Sayı ise bugüne kadar Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği tüm edebiyat seminerleri ve konferanslarının içeriğini barındırıyordu. Öncelikle edebiyat yayıncılığımızda Zeynep Cemali Edebiyat Günü ve Eğitimde Edebiyat Seminerleri gibi organizasyonlar pek yok. Bu alandaki en kapsamlı etkinlikler olmaları sebebiyle dergide yayımlanan içerikler de ilgi çekici oldu. Çünkü edebiyatı bu alana emek veren herkesin bir arada olduğu platformlarda tartışmak pek yapılan bir iş değil.
İlk sayıdan itibaren ülke çapında öğretmenler, kütüphaneciler, yayıncılar, sanatçılar, okurlar ve hatta yolu edebiyattan geçmeyen insanların bile dikkatini çekti Keçi. Gerek ismiyle, gerek içeriğindeki özgünlüğüyle, gerekse dijital bir edebiyat dergisi oluşuyla… Zira biçimsel anlamda farklı bir kimliği var Keçi’nin; ne basılı bir edebiyat dergisi, ne de herhangi bir linke tıklayıp hemen karşınıza çıkan bir dergi. İçeriğinin özgünlüğünün yanı sıra, okuma biçimi olarak da okuru özel bir yola sokuyor. İnsanlar kendileri için tasarlanmış alanlarda iyi hissediyor, edebiyat okuru da öyle. www.keciedebiyat.com sitesine girip dergiyi ücretsiz bir biçimde cihazlarına indirebiliyorlar ya da sitenin içinde kalıp okumalarını kolaylaştıracak bir uygulama içinde dergiyi okuyabiliyorlar. Dijitalde edebiyat dergisi okumak alışılmış bir şey değil, ama Keçi içerik ve tasarım bağlamında bunu başarabilen bir dergi.
Keçi’nin biçimsel özelliği kadar içeriği de okurlara özgü bir nitelikte. Eğitimciler, kütüphaneciler ve yayıncılar için düzenlenen iki konferans da kuramsal altyapı kazandırmayı amaçlayan etkinlikler. Örneğin, usta kalem Adnan Binyazar, yarım asır önce Dicle Köy Enstitüsü’nde sanatın ve edebiyatın özenle sunuluşunu anlatıyor. Bu, her türlü kıskaç içinde yaşayan öğretmen ve kütüphaneciler için de, edebiyatın mutfağındaki yayıncılar için de önemli bir anlatımdır.
Yeni sayıda, yani KIŞ 2014’te neler var?
KIŞ sayımızda, Ekim 2014’te Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlediğimiz 4. Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nün içerikleri, 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı etkinliklerinin yayıncıları ilgilendiren önemli başlıkları ve yurtdışı kitap fuarlarına ilişkin haberler yer alıyor. Keçi KIŞ 2014’te, Enver Ercan, Nazlı Eray, Altan Erkekli, Sevin Okyay, Metin Celâl, Mine Soysal, Feridun Andaç, Sibel Oral, Zoran Drvenkar ve daha pek çok önemli ismin içeriği bulunuyor.
Gençlerin dikkatini öyküye çekerek, edebiyatımıza yeni öykücüler kazandırmayı amaçlayan Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın Proje Başkanı Müren Beykan tarafından 2014 yılına ilişkin değerlendirmesi ve “cesaret” temasıyla öne çıkacak olan 2015 yılı müjdesi de yeni sayıda Keçi’de.
KIŞ sayısındaki “Dünya sözle iyileşecek, söz de sanatla…” başlıklı başyazıda dünyanın ve sözün iyileşmesine yönelik bir umudunuz var; Keçi neden bu kadar umutlu?
Umutlu çünkü iletişimin, günlük diyaloğun dili bu kadar nefret üzerine kuruluyken, Keçi sözün ve edebiyatın gücüne inanıyor. Bu inancı da sözün bu hastalıklı dünyayı iyileştirecek olmasıyla ilgili. Sözün önünü kesen sansür, yasaklamalar ve önyargı gibi duvarları kabul etmeyerek yola devam ediyor.
Edebiyatı ve sözü bu kadar merkeze koymak, dünyada olan biten onca olumsuz şeyi görmezden gelmek değil elbette; ama edebiyat insana, sözün nefret söyleminin önüne geçmesi de barışa ilişkin bir tutumdur. Bu tutum, Günışığı Kitaplığı’nın 2015 yılına ilişkin söylemiyle de denk düşüyor: “Sanatın ve edebiyatın yüceldiği, barışın yeşerdiği bir yıl umuduyla…”
Gelecek sayılarda ne bekliyor Keçi okurlarını?
Önümüzde YAZ 2015 sayısı var. Haziran ayında okurla buluşacak bu sayının dosya konusuysa 7 Mart 2015’te, eğitimciler ve kütüphaneciler için ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan 8. Eğitimde Edebiyat Semineri olacak. Seminerin konuşmacıları arasında Selim İleri, Cevat Çapan, Mavisel Yener, Semih Gümüş ve Müren Beykan bulunuyor. Öğretmen ve kütüphanecilerin de yaratıcı okuma uygulamalarının sunuşlarını gerçekleştireceği bu etkinliğe katılamayan herkesin seminer içeriğini okuyabileceği bir sayı olacak.
***
Keçi edebiyat dergisi üzerine daha kapsamlı bir söyleşi 2 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirildi. Okumak için>>>
edebiyathaber.net (29 Aralık 2014)