Ödüllü yazar Ari Şavit’in “Vaat Edilmiş Topraklarım – İsrail’in Yükselişi ve Trajedisi” adlı kitabı, Tekin Yayınevince yayımlandı.
Ari Şavit’in kitabı, yirminci yüzyılın başlarından itibaren tüm boyutlarıyla gündemden düşmeyen İsrail-Filistin çatışmasını farklı bir perspektiften anlatan nadir kitaplardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına ve İngiltere’ye uzanan kişisel aile tarihi anlatımıyla İsrail tarihini birleştirdiği çalışmasında Şavit, İsrail siyasetinden günlük yaşama, azınlıklar meselesinden uluslararası düzeydeki tartışmalara değin pek çok meseleyi kitabında bölümler halinde sunmayı amaçlıyor.
Haaretz gazetesinde yazan ve dünyaca tanınan, saygın bir gazeteci olan Ari Şavit, yıllar süren arşiv çalışmalarını aynı zamanda iyi bir dinleyici olarak pek çok ayrı kesimden yaptığı mülakatlarla birleştirerek, İsrail’i, işgali, Filistin’i ve aynı zamanda da Siyonizm’in tarihini hem içeriden hem de dışarıdan bakan bir gözle aktarıyor.
İsrail’de dördüncü nesil seküler ve elit bir İsrailli profili sergileyen Şavit, ülkeye gelen büyük dedesinin izlerini sürerken bir yandan da yıllarını barışa adamış aktivistlerle yürüttüğü diyaloglarda ve geçmişin Filistinli köylerinden sunduğu olaylarda, İsrail’in yükselişini ve yükselirken yaşattığı trajedileri bir İsrailli olarak sorguluyor. Bir vatansever olmakla birlikte İsrail’in demokratik kimliğini sorgulayışı ve geleceğine dair duyduğu endişe, Şavit’in kullandığı dokunaklı dille yaşadığı realiteyi anlatma çabasını bütünleştiriyor. “Barış mümkün değilse, stratejik üstünlüğümüz tehlikedeyken, meşruluğumuz giderek zayıflamaktayken, demokratik kimliğimiz parçalanırken ve içerideki çatlaklar bizi birbirimizden ayırırken, bir nesildir var olan bir çatışmayla nasıl baş edeceğiz?” sorusu da içinde bulunduğumuz konjonktürde uzun bir müddet daha sorulmaya devam edecek gibi görünüyor.
edebiyathaber.net (18 Mart 2015)