M. Murat Erdoğan tarafından kaleme alınan ve usta fotoğrafçı Çoşkun Aral’ın objektifinden karelerin yer aldığı Türkiye’deki Suriyeliler, Toplumsal Kabul ve Uyum kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınlarından çıktı.
Doç. Dr. M. Murat Erdoğan, 2014 yılında sayıları bir buçuk milyonu aşan Suriyeli sığınmacıların sorunları, toplumsal kabulleri konusunda yapılan alan araştırmaları ile genel değerlendirme ve önerilerini “Türkiye’deki Suriyeliler, Toplumsal Kabul ve Uyum” adlı kitabında topladı. Kitabın bir bölümü, usta fotoğrafçı Coşkun Aral tarafından çekilen kamplarda yaşayan Suriyeli çocukların fotoğraflarına ayrıldı.
Suriye’de 2011’de başlayan rejim karşıtı gösterilerin, taraflar arasında çatışmalara ve ardından halen devam edegelen bir iç savaşa dönüşmesi, dünyamızda yıllardır birçok ülkenin farklı koşullarda karşılaştığı bir gerçekle bu kez de Türkiye’yi yüz yüze bıraktı. Nisan 2011’den en son Aralık 2014’e kadar Türkiye’ye 1.650.000 Suriyeli sığındı. Aynı tarihe kadar bu rakam Lübnan’da 1.147.057, Ürdün’de 620.441, Irak’ta 228.484 ve Mısır’da 139.942 sığınmacı olarak gerçekleşti.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan en önemli kitlesel göç hareketlerinden birisi haline dönüşen ve bu büyük kriz ile birlikte ortaya çıkan insanlık dramının siyasi, güvenlik, ekonomik ve sosyal pek çok boyutu bulunuyor. Doç. Dr. M. Murat Erdoğan ve ekibi 6 ilde yaptıkları derinlemesine mülakatlarla sayıları bir buçuk milyonu aşan sığınmacıların durumlarını ve sorunlarını tespit eden, bu konudaki ilk ve önemli araştırmayı gerçekleştirdi. Ekip bunun yanı sıra Suriyelilerin “toplumsal kabul”ü konusunda da 18 ilde bir kamuoyu araştırmasını da tamamlayarak yapılan çalışma ile bütünleştirdi.
“Türkiye’deki Suriyeliler, Toplumsal Kabul ve Uyum” özel olarak sosyal alandaki gelişmelere yoğunlaştı ve gelişmelerin kaçınılmaz sonucu olarak öngörülen “birlikte yaşam” konusunda hem Suriyeli sığınmacılardaki hem de Türk toplumundaki ipuçlarını elde etmeyi hedefledi.
edebiyathaber.net (19 Mart 2015)