14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisi 8. sayısında okurlarına Vedat Türkali’den bin selam taşıyor.
Vedat Türkali’nin “yaşamım boyunca sorulmuş en iyi sorular” olarak ifade ettiği, Ayşegül Tözeren ve Ali Özyurt’un gerçekleştirdiği söyleşinin yanıtlarını derginin sayfalarında bulacaksınız. Ayrıca, Hülya Soyşekerci “‘Fatmagül’ün Suçu’ Kadın Olmak”, Nilüfer Altunkaya “Ve Vedat Türkali”, Demet Çizmeli ise “Vedat Türkali’nin Tiyatro Sahnesi” başlıklı inceleme yazıları ile katkıda bulunuyorlar.
14 Şubat Dünyanın Öyküsü yeni sayısında yer alan yazarlar ve öyküleri şöyle:
Yalçın Tosun “Zigon Sehpanın Üstü”, Muzaffer Abayhan “Finali Olmayan Öykü”, Aslı Uluşahin “Sert”, Elçin Sevgi Suçin “Uzun Soluk Yeşil Sonsuz Bir Cehennem”, Aliye Zorlu Mit “Gelin Fotoğrafı”, Melike Belkıs Aydın “Teyzelerle Çay Saati”, Bedisa Eloğlu “Ayrılık Armağanı”, Nilgün Çelik “Acur”, Okan Çil “Bir Şiirin Trajedisi” ve Fuad Alkın “Bağlılık (Bir Burun Hikâyesi)”, Johann Gottfried von Herder “Ebedi Yük”, Katherine Mansfield “Ma Parker’in Yaşamı”, Nodar Dumbadze “’Güneşli Geceꞌ Romanından Küçük Bir Bölüm”, Arthur Gordon “Büyü”, İbrahim Samuel “Öksürükler”, Azardokht Bahrami “Bilmece”, Janset Berkok Shami “Madalyalar”.
Dosya: Çağdaş İran Öykücülüğü
Kökleri yüzyıllar öncesine dayanan İran öykücülüğünün bugününe genel bir bakış niteliğindeki dosyada Saber Moghaddami “İran Öyküsüne Kısa Bir Bakış” başlıklı yazısı ile yer alırken, Mustafa Balel çağdaş İran edebiyatının önde gelen kadın öykücülerinden Azardokht Bahrami ile söyleşiyor. Dosyada ayrıca Bahrami’nin “Bilmece” isimli öyküsü yer alıyor.
Köşe Yazıları
Derginin bu sayısında Adnan Binyazar “Zeynep Cemali Öykü Yarışması”, Emin Özdemir “İnsana Odaklanmak”, Mehmet Zaman Saçlıoğlu “Büyük Göz”, Hasan Özkılıç “Bir İzmir Sevdalısı, İmbat’ın Yazarı Tarık Dursun K.”, Kemal Gündüzalp “Yaşar Kemal’le Tanışma!”, Faruk Duman “Yaşar Kemal” ve Selçuk Orhan “Bayağılık” başlıklı köşe yazarlarıyla, Necip Tosun “Zafer Doruk: Yoksulların Dünyası”, Sacide Alkan Doster “Dijital Göçmenler Yerlilere Karşı!”, E. Müslim Çelik “Çağdaş Alman Öykücülüğü Dışa Vurumculuktan mı Doğmuştu?” ve Çiğdem Ülker “İstanbul’da Bir Mecnun Bir Doğulu Romeo – Bihruz Bey” başlıklı yazılarıyla edebiyat ufkunu genişletmeye devam ediyorlar.
Şair Aydın Afacan “Bir Eşik İçin ‘Notalar’” başlıklı şiiriyle dergiye konuk olurken, Deniz Faruk Zeren “Öykünün Olmazsa Olmazları”nı yazdı. “Sesimiz / Yazı Atölyesi”nde Anıl Üner Japon yazar Yukio Mişima’ya, Selma Sancı ise Yerel Renkler kitabından yola çıkarak Truman Capote’ye birer mektupla seslendi. “Hey Onbeşli Onbeşli Öykü Yolları Taşlı” bölümünde Ercan y Yılmaz 15 sorusunu bu kez İlhan Durusel’e yöneltirken “Bir Raftan Bir Sahaftan” bölümünde Kadir Yüksel, Hakkı İnanç’ın son kitabı Ateş Etme Silahsızım ile Bekir Sıtkı Kunt’un beşinci öykü kitabı Ayrı Dünya’yı inceledi. “Öykü Dergiciliği” bölümünü hazırlayan Gül Durmaz ise 1975-1976 döneminde Mustafa Balel tarafından çıkarılan Öykü dergisini yazdı.
edebiyathaber.net (13 Nisan 2015)