Bir grup şair ve yazarın bir araya gelerek oluşturdukları bir proje ile artık kitapların kısa filmlerini izleme olanağına kavuşacağız. Adına SosyaLab dedikleri bu proje şu isimlerden oluşuyor. İnan Ulaş Arslanboğan, Cengiz Güleryüz, Duygu Arslanboğan, Semiray Şentürk, Güven Selekman ve Yelda Alp.
SosyaLab projesi, kitabı sabit formundan kurtarıp daha fazla insana ulaştırmayı hedefliyor. Aslında bir sosyal sorumluluk projesi olarak da açıklanabilir.
SosyaLab; bünyesinde oyuncuları, yönetmenleri, edebiyatçıları ve senaristleri barındıran bir komün ağı. Ulus Baker’in görsellik üzerine yazdıklarından yola çıkarak iki yıl kadar bir alt yapı çalışması yapılarak ve Avrupa’da ki emsalleri inceledikten sonra kitapları filmleştirmek düşüncesi hayata geçirilmiş. Temel düşüncesi, insanların okuyacakları kitaplar hakkında bir iki dakika içinde bilgi sahibi olmasıydı. Bunun tek yöntemi, arka kapak yazılarını veya bilgilendirme metinlerini okuyarak yapmalarıydı. İşte tam bu aşamada “Bunu nasıl genişletebiliriz “düşüncesinden hareketle kitap filmleri çekmeye başlamışlar. Sosyal medya üzerinden kitapların tanıtımı için de başka bir kanal açmışlar.
Projenin beyin takımından İnan Ulaş Arslanboğan, SosyaLab için şunları söylüyor:
“Çalışma prensibimiz yayınevi, yazar ve SosyaLab olarak işlemekte. Yayınevi kitabı ya da dosyayı bize veriyor sonrasında senaryo ekibi kitabın vurucu noktalarını senaryo haline getiriyor ertesinde ise senaryo, yayınevi ve yazara sunuluyor eğer mutabık kalınırsa çekim için düğmeye basılıyor.
Türkiye’de daha öncede denenmiş fakat sürekliliği olmadığı için yayınevlerinin biraz çekinerek baktığı bir süreç yaşanmış. Bu bakış açısını değiştirmeyi düşünüyoruz. Gazetelerin veya dergilere verilen reklamların yanında sosyal medya üzerinden okuyucuyla görsel temasa geçmenin daha hızlı olduğu gerçeği ile hareket ediyoruz.
İlk filmimizi Mehmet Şenol Şişli’nin yazdığı ‘Sayıklayanlar’ kitabına çektik. Esen Kitap etiketiyle yayımlandı.”
Sayıklayanlar, bir radyo piyesi, bir monolog, aynı zamanda tek kişilik bir oyun. Toplumun şizofreni uçurumuna sürüklediği bireyin trajik öyküsü; semboller, tesadüfler, kararlılık, alınyazısı…
Histeri nöbetlerinde köklere geri dönüş…
Gelmeyen Wolfgang kargosu…
Bir Zatopek koşusu…
Foça’dan İzmir’e kar yağışı altında bir araba yolculuğu…
Göçebelerin, Kavati’lerin…
Şehrin müştemilatlarında gizlenen dervişlerin…
Mültecilerin ya da bir tarantulanın kabuk değiştirmesinin serüveni…
(Arka kapak yazısından…)”
Sadece kitaplarla sınırlı kalmıyorlar. Edebiyat ortamına yeni bir soluk getirmek istediklerini belirten Arslanboğan;
“Bunu desteklemek için yıllardır çok konuşulan ama pek adım atılmayan şiir ve şair konusu hakkında girişimlerimiz olacak. Sıralı olarak şairlerin belgesellerini çekeceğiz. Öncelikli olarak Haydar Ergülen hakkında bir belgesel çalışmamız var.
Gezi’den önce çekimlerinin büyük oranda bitirdiğimiz fakat Gezi’den sonra birçoğumuzun yaralandığı bir süreç yaşadık. Şimdi iyiyiz ve devam ediyoruz.”
İletişim için
Twitter: @SosyaLab
Mail: [email protected]
edebiyathaber.net (5 Haziran 2015)