Sivas’ta demiryolu güzergâhında yer alan ve ünlü şair Özdemir Asaf‘ın, istasyon müdürü, hareket memuru ve gişe memurunun aynı kişi olmasından yola çıkarak 1950’li yıllarda yazdığı ve yalnızlığı anlattığı “Kalın İstasyonu” şiirine konu olan 79 yıllık Kalın İstasyonu, bugün de faaliyetini sürdürüyor. Ancak şiirde anlatıldığı üzere eskiden tek kişinin çalıştığı istasyonda artık daha fazla personel görev yapıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Türkiye genelindeki demiryolu ağları üzerinde önemli bir köprü vazifesi durumundaki Sivas’ta hat üzerinde çalışır vaziyetteki 15 istasyondan biri, kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Kalın İstasyonu. Bozkırın ortasında yer alan hattaki en küçük istasyon özelliğini taşıyan 1936 yılı yapımı Kalın İstasyonu, Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerinden Özdemir Asaf’ın dizelerine konu oldu. 1955 yılında şairin yayınladığı ‘Dünya kaçtı gözüme’ adlı kitabındaki eserleri arasında yer alan ‘Kalın İstasyonu’ şiirinde, istasyonun konumu ve yalnızlık anlatılıyor. Şairin istasyon müdürü, hareket memuru ve gişe memuru olarak tek kişi gösterip, ironi olarak soyadı için ‘Kalabalık’ deyimini kullanarak anlattığı istasyonda bugün ise her gün en az 2 kişi olmak üzere vardiya sistemi ile toplam 6 görevli çalışıyor.
İstasyon, merkeze bağlı Damlacık Köyü mezrasının yakınında bulunuyor. Bir zamanlar civardaki köylülerin bilet satın almak için geldiği ve tren beklediği istasyon bugünlerde sadece gelen trenlerin sevk ve idaresi ile ilgileniyor. 2007 yılında bilet gişesi kapatılan istasyonda daha çok yük taşıyan trenler duruyor. Zaman zaman duran posta trenleri ile de çevredeki köylerden tek tük yolcular bu istasyonu kullanarak kent merkezine veya Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere yolculuk ediyor.
Yine bir ‘Hasan’ görevde
Özdemir Asaf’ın şiirine konu olan istasyonda istasyon müdürü, hareket memuru ve gişe memuru olarak tek bir kişi olarak gösterdiği ‘Hasan Kalabalık’la aynı adı taşıyan bir görevli bugün de çalışıyor. İstasyonda 51 yaşındaki Hasan Güler, hareket memuru olarak 3 yıldır görev yapıyor. Daha önce Erzincan Kemah ve Sivas Garı’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında hareket memuru olarak istasyonda görevlendirilen Hasan Güler, istasyonun çok hareketli olmadığını belirterek, “İstasyonumuz yük yönünden daha yoğun. Samsun’dan gelen vagonlar bu istasyonda kesilir. İstikamete göre yönlendirilir. Tren yolculuğu bütün taşımalardan daha güvenli ama birazcık daha konfor ve trenlere hız vermemiz lazım ki yolcu kapasitesini artıralım. Burada artık bilet satılmıyor. Gişe kapatıldığı için görevli memur Sivas merkezde görevlendirildi. Yolculuk için istasyona gelen az sayıda kişiye ise trene bindikten sonra içeride bilet kesiliyor. Burada istasyonun tren trafiğini sağlıyorum. Vagonların hangi istasyona gideceğini belirliyorum” dedi.
İstasyonda tren teşkil işçisi olarak görev yapan Hakan Kaya ise “Burada görevim trenlerin teşkilatını sağlamak. Burada toplu makaslar var onlarla vagonları hangi yola bırakacaksak o yöne doğru toplu makaslarımızı çeviriyoruz. İşimiz dikkat gerektiriyor her hangi bir hatayı kaldırmıyor” diye konuştu.
‘Kalın İstasyonu’ şiiri
Şair Özdemir Asaf’ın bu istasyona hangi tarihte uğradığı ise bilinmiyor. Cumhuriyet dönemi şairlerinden Asaf’ın 1955 yılında yayınlanan ‘Dünya Kaçtı Gözüme’ adlı kitabında yer alan şiiri ise şöyle:
Kalın istasyonu müdürü,
Hasan Kalabalık.
Kalın istasyonu hareket memuru,
Hasan Kalabalık.
Kalın istasyonu gişe memuru,
Hasan Kalabalık.
Bir akşam, memurlarını,
Akşam yemeğine çağırdı.
Yenildi, içildi geç vakitlere kadar,
Hikayeler anlatıldı.
Kalın istasyonu müdürünün evinde,
O gece yatıya kalındı.
Kaynak: DHA (20 Temmuz 2015)