14 Şubat Dünya Öykü Günü buluşmaları pek çok şehirde yapıldı. Buluşmalar okurların ilgisiyle karşılandı.
2015 Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni edebiyat yolculuğuna 1984 yılında öykü ile başlayan, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü ile 1996 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, aynı ismi taşıyan öykü kitabıyla 1997 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanan Ayşe Kulin kaleme aldı.
14 Şubat Dünya Öykü Günü Ankara töreni
Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği, Çankaya Belediyesi ve Ankara Üniversitesi ortaklığında düzenlenen 14 Şubat Dünya Öykü Günü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Abdulkadir Noyan Konferans Salonu’nda 14.00-16.00 arasında gerçekleştirildi. Ancak öyküseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin kapıları ilan edilen saatten çok önce açıldı.
Devlet tiyatrosu sanatçısı Boğaçhan Özmen’in sunuculuğunu yaptığı etkinlik, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Dengin Ceyhan’ın piyano resitaliyle başladı. Açılış konuşmalarının ardından, Devlet Tiyatroları sanatçısı Orkide Çivicioğlu tarafından Ayşe Kulin’in “Unutmak” isimli öyküsünün seslendirilmesinin ardından açılış etkinliği edebiyat eleştirmeni Ayşegül Tozeren’in Ayşe Kulin’le yaptığı söyleyişi ile sona erdi. Kulin, söyleşide edebiyat yaşantısı içinde önemli yer kaplayan öykünün yerinden söz ederken, toplumsal olaylara da değindi ve barış vurgusu yaptı. Ayrıca söyleşinin son bölümü, Türkan Saylan’ın anılmasına ayrıldı. Fuayedeyse “Fotoğrafa Öyküler” sergisi yer aldı.
Eskişehir’de Dünya Öykü Günü
Eskişehir’de 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliği, Tepebaşı Belediyesi tarafından, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nin kurumsal desteğiyle gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, 14 Şubat’ın iki önemli günü ifade ettiğini belirtti. Ataç, “Hepinizi bu iki güzel gün için kutluyorum. Hem Sevgililer Günü, hem de Dünya Öykü Günü nedeniyle” dedi.
Yazar Ayşe Kulin’in kaleme aldığı Dünya Öykü Günü bildirisini de Şule Özyetkin okudu.
Söyleşiyi yöneten yazar eğitimci Nilüfer Altunkaya, “Bu sene bu günü, maalesef ülkemizin içinde bulunduğu savaş ortamı nedeniyle, aslında kutlama değil, buluşma adı altında gerçekleştirmek istedik” dedi. “Öykü, kadın ve barış” söyleşisinde konuşan yazar Semrin Şahin, öğretmenliğinin yazarlığına olan etkisinden bahsederken, “İlk öykülerimde öğretmen olduğum için öğreticiliği ön planda tutuyordum. Zamanla bundan sıyrıldım” dedi. Yazar Seray Şahiner de, senaryo yazarlığının öykü yazarlığına etkisine ilişkin konuşurken, “Senaryonun fazlaca oturmuş bir formülü var ve uzun süre senaryo yazdıktan sonra ben öyküye oturduğumda, ‘şimdi güldüreceğim, şimdi ağlatacağım, şimdi rahatlayacaklar’ diye düşünmeye başlıyorum” dedi. Etkinlikte, lise öğrencileri Emine Cınga, Ezgi Coşgunpınar ve Sıla Bal yazdıkları öyküleri okudular. Burak Güğer ve Yağmur Zaman da bir mini konser verdi. Nilüfer Altunkaya’nın bir süre önce Tepebaşı Belediyesi adına gerçekleştirdiği ‘öykü atölyesi’ne katılanların öykülerinden kitapçık, etkinliğe katılanlara ücretsiz dağıtıldı.
Kayseri’de Dünya Öykü Günü
Melikşah Psiko-San Kulübü tarafından Dünya Öykü Günü, Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Öykü ve Roman Yazarı İnci Aral’ın katılımıyla kutlandı.
Programın açılış konuşmasını yapan Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı ve Psiko-San Kulübü danışmanı Yrd. Doç. Dr. Meryem Yılmaz Soylu, “Dünya Öykü Günü kapsamında davetimizi geri çevirmeyerek burada bizimle olarak programımıza anlam katan İnci Aral’a teşekkürlerimi sunuyorum. Kıymetli yazar İnci Aral’ın yanında öykü ve edebiyattan söz etmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum” dedi. Ayşe Kulin’in Dünya Öykü Günü için yazdığı bildirgeden bahseden Soylu, Ayşe Kulin, öyküyü tanımlarken ‘Anılar, kokular, renkler, sevgiler, korkular, anlamlar ve algılar hayata dair ne varsa yazıya döküldüğünde paylaşıldığında biz buna öykü diyoruz’ dediğini aktararak “Bizlerin öyküsünü bizlere ustalıkla anlatan yazarlar iyi ki varlar” dedi.
Özcan Karabulut’un Melikşah Üniversitesi için hazırladığı 2016 yılı Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni okuyan Rabia Büyükşahin, 2002 yılında Ankara’da bir öykü forumu gerçekleştirerek edebiyat ve sanat kamuoyuna 14 Şubat’ın Dünya Öykü Günü olarak kutlanmasının ve bu yönde çeşitli etkinliklerin yapılmasının önerildiğini ve bu önerinin Türkiye’nin bir yazar örgütü tarafından benimsendiğini belirtti. 14 Şubat Öykü Günü’nün, öykü dergilerinin ve yazar örgütlerinin öncülüğünde Adana, Ankara, Antakya, Antalya, İzmit, İzmir, İstanbul, Frankfurt ve Lahey’de çeşitli etkinliklerle kutlandığını vurgulayan Büyükşahin, “14 Şubat Dünya Öykü Günü projesi, 22-27 Kasım 2013 tarihinde Mexico City’de yapılan 69. Pen Dünya Kongresi’nde Çeviri ve Dil Bilimsel Komitesi kararlarından birisi olarak delegeler ve meclis tarafından onaylandı. Böylece 14 Şubat’ın UNESCO’un kültür takvimine girmesi konusunda en büyük adım atılmış oldu” dedi.
Yazarlığa ve edebiyata nasıl başladığından bahseden İnci Aral, “Ortaokulda şiir yazmakla başladım. Fakat tabii yaşadığım ev kitaplığın ve kitapların bulunduğu bir evdi. Annemi ve babamı erken yaşta kaybettiğim için halam ve eniştemle birlikte yaşıyordum. Her ikisi de öğretmendi ve kitaplarla ilişkileri sağlamdı. Bunun dışında lisede yatılı okuyan bir abim vardı oda her hafta evci çıkarken elinde kitaplarla eve gelirdi. O dönemin yazarları Orhan Kemal, Sait Faik, Atilla İlhan ve buna benzer küçük varlık kitaplarıyla eve gelirdi. Bu bir ilgi sonuçta ben ilkokul birinci ve ikinci sınıflarda ailemin edebiyat kitaplarını okuyup yutmuştum zaten. Oradaki şiirleri, metin parçalarını büyük bir zevkle okuyordum. Sonra şiir yazma orucumu sürdürdüm. Tabii şiirin ne olduğunu anlayıncaya kadar sürdürdüm ama düz yazıya geçmek için de bekledim. Otuz yaşları gibi evlendikten sonra yazmaya başladım ama gençken de günlükler, mektuplar yazardım. Ben bir mektupçuydum sevdiklerime otuz kırk sayfa mektup yazardım ve geriye dönüp baktığımda o mektupların bendeki yazma duygusunun bir göstergesi olduğunu düşünüyorum” dedi.
İzmir’de Dünya Öykü Günü
Konak Belediyesi’nce bu yıl 14’üncüsü düzenlenen İzmir Öykü Günleri, edebiyatla dolu üç günün ardından sona erdi. ‘Gençlik ve Barış’ temasının işlendiği İzmir Öykü Günleri’ne edebiyat severler yoğun ilgi gösterirken onur konuğu yazar Necati Tosuner de okuyucusuyla buluştu. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen 14. İzmir Öykü Günleri yoğun geçen üç günün ardından sona erdi. Edebiyat tutkunlarını buluşturan etkinlik bu yıl 40’ı aşkın yazarı konuk ederken, İzmir üç gün boyunca öyküye doydu. ‘Gençlik ve Barış’ teması etrafında şekillenen Öykü Günleri’nin onur konuğu usta öykücü Necati Tosuner oldu. Yoğun ilgi gören etkinlikte geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Tarık Durdun K. da unutulmadı. Yazarın anısına, Öykü Günleri’nin ilk günü ‘Tarık Dursun K. Günü’ olarak kayıtlara geçti. ‘Gençlik ve Barış’ temasına uygun olarak genç öykücülerin de edebiyatseverlerle buluşma fırsatı bulduğu etkinlikte çeşitli panellerin yanı sıra, müzik dinletileri, film gösterimleri, sergiler ve tiyatro gösterileri de gerçekleştirildi.
Diyarbakır’da Dünya Öykü Günü
Diyarbakır, Kürt Yazarlar Derneği’nin düzenlediği etkinlikte 14 Şubat Dünya Öykü Günü 21 Şubat Dünya Anadil Günü ile birlikte çok dilli öykü buluşmalarına ev sahipliği yapacak.
Bursa’da Dünya Öykü Günü
Bursa’da bu yıl 8. kez düzenlenen Dünya Öykü Günü buluşmaları Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü ev sahipliğinde geniş katılımla gerçekleştirildi. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen etkinlik, öykü yazarları ile öykü tutkunlarını bir araya getirdi. Etkinlik Dünya Öykü Günü bildirisinin okunmasıyla başladı. Bu yıl, Ayşe Kulin’in kaleme aldığı Dünya Öykü Günü bildirisini Şair Yusuf Yağdıran okudu.
Buluşmada Nihal Aksoy, Zühal Bilal, Aymen Akçay, Fehmi Enginalp, Şaban Akbaba, Çiçek Köse, Özgür Koşar çocuklara kısa öyküler okudu. Cevdet İrketi’nin seslendirdiği Öykü Dinletisi’nin ardından da 2016 Buyaz Öykü Onur Ödülü sahibi Ahmet Büke ile söyleşi düzenlendi. Ali İpek ve Pelin Yılmaz’ın kolaylaştırıcılığını yaptığı söyleşide Ahmet Büke çalışmaları ve edebiyat üzerine bilgi verdi. Aile büyüklerinden hikayeler dinleyerek büyüdüğünü anlatan Büke, “Yazmaya beni aile büyüklerim yönlendirdi diyebilirim. Çünkü dedemler, ninemler çok güzel hikayeler anlatırdı. Yazarın kaderi çocukluğunda saklıdır. Yazarken kurallarım yoktur. Küçüklüğümde ve gençliğimde kendime ait odam olmadığı için kalabalık ortamlara alışkınım. Toplum içerisinde, kahvehanede öykü yazabilirim” dedi.
Dille oynayan bir yazar olmadığını söyleyen Büke, görsel sanatları takip etmenin yapılan işe etkisinin fazla olduğunu belirtti. Söyleşi sonunda Bursa Yazın ve Sanat Derneği Başkanı ve Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Büke’ye 2016 Buyaz Öykü Onur Ödülü’nü verdi.
Edirne’de Dünya Öykü Günü
Dünya Öykü Günü Buluşması Edirne’de ilk kez gerçekleştirildi, öykücü ressam şair öğretmen İsmail Gümüş ve eserleri konuşulurken, etkinliğe konuşmacı olarak Ertuğrul Tanrıkulu, Muammer Mirsal, Erdoğan Kanturer ve Mevlut Yaprak katıldı.
Çanakkale’de Dünya Öykü Günü
Çanakkaleli öyküseverler, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nde Fetvane Sokak’taki Yalı Han’da buluştu. Öykü yazarı Reyhan Yıldırım ve Tuğba Gürbüz tarafından düzenlenen ‘barış, kadın ve öykü’ temalı gün, yazar Ayşe Kulin tarafından kaleme alınan bildirinin okunması ile başladı. Ayla Kutlu, Ayşe Sarısayın, Jale Sancak, Leyla Erbil, Nalan Barbarosoğlu, Nursel Duruel gibi edebiyatımızın değerli isimlerine ait öykülerin okunmasının ardından Yağmur Şahin ve Berker Mehmet Korkmaz’dan oluşan Mangala Etnik Band, hikâyesi olan halk türkülerini seslendirdi. Etkinliğin ikinci bölümünde, Çanakkale’de bulunan öykücüler; Cengiz Kara, Reyhan Yıldırım, Tuğba Gürbüz ve Tunç Kurt, kendi ‘kadın ve barış’ öykülerini okudu. Etkinlik, Prof. Dr. Sevinç Özer’in ‘Edebiyat ve Barış’ içerikli sunumuyla son buldu.
Samsun’da Dünya Öykü Günü
14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinlikleri 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salonunda gerçekleştirildi. Ayşe Kulin’in öykü bildirisi okunduktan sonra Semrin Şahin “Ayşe Kulin’in Öykü Dünyası “üzerine, Prof. Dr. Şaban SAĞLIK ‘ Öykü Kurgusu’, Öğr.Gör. Sıddık AKBAYIR ‘ Öykücülüğümüz’, Yrd. Doç. Dr.Bekir Şakir KONYALI ‘ Öykü Denince’, Yrd. Doç.Dr. İlknur TATAR KIRILMIŞ ‘ Leyla ERBİL Öykücülüğü’ üzerine konuşma yaptılar. 19 Mayıs Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık dersi öğrencilerinden; Turhan KOÇ ‘ Gece ve Sis’, Buse Gürpınar ‘Tek Renkli Hayatlardan’, Kürşat Doğan ÇAMUR “Arif’”, Tuğçe KÜÇÜK “Adsız”, Canan Kızılkaya “Cebinde Arabalar” adlı öykülerini okuyarak güne anlam kazandırdılar.
Erzurum’da Dünya Öykü Günü
Erzurum’da Gogol ve öykü üzerine konuşuldu. Ayşe Kulin’in kaleme aldığı 2016 Dünya Öykü Günü Bildirisi okunduktan sonra Bilal Huseyinoğlu gitar dinletisi sundu. Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü son sınıf öğrencisi Yilmaz Karakuzu Gogol’un Palto adlı öyküsünü seslendirdi. Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık Bölümü Öğr. Görevlisi Dr. Tamer Temel 2011 yılında Petersburg’da gerçekleşen Gogol Sempozyumu’nda sunduğu “Petersburg sokaklarında Akaki Akakiyec’in Palto’sunu Aramak” adlı bildirisinden başlıklarla bizi öykünün ve Petersburg’un sokaklarında gezdirdi. Konuşma “Gogol öykülerinde küçük adam olgusu” başlığıyla devam etti. Programın sonunda Erzurum Medya Sanat Evi oyuncularının sahnelediği “2. Perde” adlı oyun sahnelendi.
edebiyathaber.net (18 Şubat 2016)