Çoğul! Dergi, Mart-Nisan sayısıyla yayın hayatına başladı.
Tanıtım bülteninden
Çoğul!, ülkemizin her sabah yeni bir acıya uyandığı bir dönemde yayın hayatına başladı. Kötülükleri örterek görünmez hale getiren ama alttan alta onun büyümesine hizmet eden popüler kültür araçlarının aksine edebiyatın, tüm olumsuz koşullara karşın varolacağını ve var kılacağını düşünüyoruz.
İlk sayımızda özelde edebiyatın, genel olarak sanatın oluşmasını sağlayan ana bileşenlerden “Ortam” kavramını Açık Ajanda bölümüne not ettik. Turgay Fişekçi ve Murat Yalçın dergilerin edebiyat ortamındaki yerini; Bâki Ayhan T., Çağlayan Çevik ve Armağan Ekici Türkiye’deki edebiyat ortamının dününü, bugününü masaya yatırdı. Selin Arslan ise mimarlık-yayıncılık ilişkisi ekseninde kavramın izini sürdü. Ali Gazi, Ethem Baran, İlknur Özdemir, Necla Rüzgar, Ömer Erdem, Sedef İlgiç, Sırma Köksal, Tanıl Bora ve Tarık Günersel konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayarak dosyaya katkı sağlayan isimler oldu.
Günümüz öykücülüğünün önde gelen kalemleri ilk sayımızda yerini aldı. B. Nihan Eren, Berna Durmaz, Ethem Baran, Hasan Cüneyt Bozkurt, Mehmet Oktay Onbaşı, Melike Belkıs Aydın, Nazlı Karabıyıkoğlu, Tarık Günersel bu sayının öykücüleri.
Alper Beşe, Bâki Ayhan T., Emel Kaya, Emel Koşar, Ömer Erdem ve Şükrü Erbaş Çoğul!’un Mart-Nisan 2016 sayısının şairleri.
Volkan Çağan’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü üzerine ortaya koyduğu okuma denemesi ile Nil Sakman ve Asuman Susam’ın Clarice Lispector’ın farklı metinleri üzerinden yürüttükleri kuşatıcı okumalar bu sayının yazıları. Elif Türker ile Sabri Gürses’in çeviri sorunlarına değindikleri mektupları ise edebiyatımızdaki eski bir geleneği canlandırıyor.
Çoğul!, Mephisto, Gergedan, Robinson Crusoe 389, Dost, İmge ve Turhan kitabevlerinde.
edebiyathaber.net (15 Mart 2016)