Senarist, oyun yazarı, oyuncu Can Yılmaz’ın ilk kitabı Yeni Başlayanlar İçin Can Yılmaz: Klişe Hayatlar Matbaası, İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Can Yılmaz bir yazı dervişi… Neredeyse unuttuğumuz sokakları, insanları usta işi bir kurguyla diline dolayarak bize ait bir dünyanın, bizim tarafımızdan yazılmış öyküleriyle çıkıyor karşımıza Can Yılmaz. Huylarıyla, huysuzluklarıyla, sevinçleriyle, üzüntüleriyle ve daha bilmediğimiz, tanık olmadığımız pek çok özellikleriyle resmedilen bir dünya var Klişe Hayatlar Matbaası’nda. Büyümeden, hep çocuk kalarak, çocukluğumuzun elinden tutarak okuyalım bu öyküleri…
Klişe Hayatlar Matbaası, hikâye anlatıcılığı geleneğimizin eksik tuğlasını yerine oturtuyor.
Çocukken yazdıklarına hayran olup onları çoğaltma duygusu yaşayan Can Yılmaz yazmaktan hiç geri durmadı, matbaacılık da yaptı macerasının başlangıcında. Öykülerini karbon kâğıtla çoğaltmasının nedeni bir başkasının beğenisine sunmak, belki övgüsünü alma dürtüsüydü. “Ellerini bir yere değdirme!” diyen annesi de, tüyü bitmemiş yazara, yazdıkları yüzünden fırça atan ilk yazıişleri müdürüydü belki de… Ve o zamandan beri bitmedi yazma sevdası.
İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan ilk kitabı Yeni Başlayanlar İçin Can Yılmaz: Klişe Hayatlar Matbaası, hayattan izler taşıyor. Yazının her türünü deneyen Can Yılmaz en çok komik hikâyelerin peşinden koştuğunu söylüyor. Bu kitapta hem gülecek hem de zaman zaman hüzünlü duraklarda konaklayacaksınız. Hayata dair, düne ve bugüne dair her şey var Klişe Hayatlar Matbaası’nda. Çocukluğunuzu, ailenizle yaşadıklarınızı, mahallenin bakkalını, badana yapmaya gelen amcayı, Kapalıçarşı’da yıllarını geçirmiş esnafı… Ve daha neler nelere tanıklık edeceksiniz.
Arka kapak
Abim 8 Aralık 1968’de dünyaya geldi. Aslında Zeytinburnu’na geldi de, yine de global bakmak lazım. 1973 yılı baharına kadar el bebek gül bebek büyüyen Can, benim doğumumla, önce sanayiye çırak verilmek istenmiş, sonra “devlet okulunda aynı çileyi çeker nasılsa” düşüncesiyle ilkokula başlatılmıştır. Ben tabii 1973’ten 2016’ya kadar kendi biyografimle ilgilendiğim için arada neler olduğunu pek hatırlamıyorum. Ancak kitabının çıkacağını duyunca kitabın taslağına bakıp anladım ki meğer ne güzel günlerimiz olmuş.
Kamuoyunda gösterilerimde anlattığım kadarıyla tanınan abim elbette komik olması için abartılmış bir “tip” değil, hayatımdaki en yakın arkadaşım, en güvendiğim eleştirmenim, meslektaşım, (amatörler arasında) en çok güldüğüm komedyen olarak çok önemli bir “karakter”dir. İkimizi tanıyanlar daha iyi bilir, ben ne kadar “şey”sem o da bir o kadar “başka bir şey”dir. Abimi severim, abim olmasa yine severdim. Az görüşürdüm belki ama yine severdim.
Kitabını okuyun siz de seveceksiniz.
Eline sağlık Can Hoca, yine 1-0 öndesin…
Benim kitabım bile yok… Yaptın yine numaranı…
Seni seven kardeşin ünlü komedyen,
CEM YILMAZ
edebiyathaber.net (29 Mart 2016)