35. İstanbul Film Festivali kapsamında, sinemaseverleri sinemacılarla bir araya getiren “Köprüde Buluşmalar” 8-14 Nisan tarihlerinde 11. kez gerçekleştiriliyor.
Etkinlik bülteninden
Anadolu Efes’in destekleriyle düzenlenen Köprüde Buluşmalar, Film Geliştirme Atölyesi ve Yapım Aşaması Atölyesi ile sinemacılara uzun metraj kurmaca, belgesel projelerinin ve post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin ilk uluslararası sunumunu yapmaları için olanak yaratıyor. 2006 yılından bu yana 40 filmin tamamlanmasına ön ayak olan ve 42 farklı projeye yaklaşık 600 bin Avro kaynak yaratan Köprüde Buluşmalar, 11. yılında da yeniliklere devam ediyor.
Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri, uluslararası sinema profesyonelleriyle bir araya getiren Köprüde Buluşmalar Yapım Aşaması Atölyesi’nde seçilen bir filme Anadolu Efes tarafından, üç yıldır olduğu gibi bu yıl da filmin tanıtımı için 30.000 TL ödül verilecek.
Paneller ve sinema dersleri
Köprüde Buluşmalar kapsamında, deneyimli sinemacılar ve sektöre yeni girecek olan sinema öğrencileri için yol gösterici nitelikte panel ve sinema dersleri düzenleniyor. Sinema profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen panellerde ortak yapımlar, finans kaynakları, yeni medya ve dağıtım kanalları gibi konuşmacılara odaklanılıp olası işbirlikleri ve çözüm önerileri üzerinde duruluyor.
Program
10 NİSAN, Pazar
10.00-11.30 Gerçek Kurmacadan Ne Öğrenebilir: Belgesel Film Yapımında Estetik ve Anlatı Araçları
Konuşmacı: Carlos Hagerman (Yönetmen)
Mekân: Aynalı Geçit
Belgesel ve kurgu arasında ince bir çizginin var olduğu günümüzde, birinin araçlarını diğerini zenginleştirmek için kullanmak giderek normalleşmekte: söyleşiler yerine diyaloglar, rüya sekansları (animasyon formunda olsa bile), mizahi bir dille yeniden canlandırma, müzikal sekanslar, vb. Bütün bunlar belgesel dünyasına sadece birer efekt olarak değil, hikâye anlatım yöntemini yenilemek amacıyla başvurulan yeni anlatı araçları olarak girebilir.
16.00-17.30 Küçük Bütçeyle Film Yapma Yöntemleri
Konuşmacılar: Katriel Schory (İsrail Film Fonu Yöneticisi), Alpgiray Uğurlu (Yönetmen)
Mekân: Aynalı Geçit
Küçük bütçeli film yapmanın sebeplerinin irdeleneceği bu panelde, genç sinemacılar için filmografilerini zenginleştirmek, deneyimli sinemacılar için de film yapmaya devam etmek gibi avantajlar da gündeme getirilecek. Alpgiray Uğurlu da, yönetmenliğini yaptığı ilk filmi Uvertür’e dair yapım süreci ve deneyimlerini paylaşacak.
11 NİSAN, Pazartesi
10.00-12.00 Sanal Gerçeklik (Virtual Reality-VR) ve Sürükleyici Hikâye Anlatımı Deneyimi
Konuşmacılar: Arne Ludwig (HEADTRIP Yöneticisi), Benedict Moran (Belgesel Sinemacı), Alper Özyurtlu (Kurucu -Timelooper), Turhan Yiğitbaş (Kurucu Ortak, Geliştirici – Gamester)
Moderatör: Müge Özen (Yapımcı – AC Film)
Mekân: Aynalı Geçit
İki bölümden oluşacak bu panelde sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ve etrafındaki tartışmalar irdelenecek, katılımcılara VR deneyimi sunulacaktır. İlk bölümde VR alanında çalışmalar yapan yönetmen, yapımcı ve oyun tasarımcısı profesyoneller, VR’ın gelişiminin hikâye anlatımına, yapım sürecine ve izleyici deneyimine getirdiği yeni boyutları tartışmanın yanı sıra katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklardır.
13.30-15.30 Atölye: 360 Derece Sinema Deneyimi
Sinema dersinin ikinci kısmında ise katılımcılar birbirinden farklı VR içeriklerini deneyimleyecekler ve bu gerçekliğin yaratıcılarıyla birebir konuşma fırsatı bulacaklardır.
Kontenjanımız 20 kişiyle sınırlıdır. Atölyeye katılım için [email protected] adresine CV’nizi göndermenizi rica ediyoruz.
16.00- 17.30 Film Independent and Global Media Makers
Konuşmacılar: Maria Raquel Bozzi (Eğitim & Uluslararası Girişimler Direktörü – Film Independent), Karin Chien (Yapımcı – dGenerate Films), Kelly Thomas (Yapımcı – Extraordinary Renditions)
Moderatör: Evrim Kaya (Eleştirmen)
Mekân: Aynalı Geçit
Film Independent platformunun tanıtımının ardından bağımsız film yapımına dair deneyimler paylaşılacaktır. Ayrıca FAS, Ürdün, Mısır ve Türkiye’nin de yer aldığı Global Media Makers üzerine sunum yapılacak ve katılımcılara bilgi verilecektir.
12 NİSAN, Salı
TANIŞMA TOPLANTISI
10.00-11.30 Fonlar ve Marketlerle Tanışın
Katılımcılar: Alice Guilbaud (Sektör Koordinatörü – Les Arcs Paris Coproduction Village), Jovan Marjanovic (Sektör Yöneticisi – Cinelink), Mira Staleva (Sofia Meetings Yöneticisi), Lindsay Peters (Market ve Sektör Direktörü – Frontieres International Co-production Market), Fabienne Moris (Programcı- Fid Lab)
Moderatör: Yamaç Okur (Yapımcı – Ay Yapım)
Mekân: Aynalı Geçit
Kamu fonu ve market temsilcileri, temsil ettikleri platformların yanı sıra ortak yapım ve finansman aşamaları hakkında bilgi vereceklerdir.
11.30- 12.30 Festivallerle Tanışın
Katılımcılar: Karel Och (Artistik Direktör – Karlovy IFF), Prune Engler (Temsilci – La Rochelle Film Festival), Zviad Eliziani (Yönetici – Batumi Int. Art-House FF), Kim Yutani (Programcı Programmer -Sundance FF), Elad Samorzik (Artistik Direktör – Jerusalem FF), Paolo Bertolin (Programcı – Venice FF), Freddy Olsson (Programcı – Göteborg Int. FF), Julia Sinkevych (İdari Yapımcı – Odessa FF)
Moderatör: Yamaç Okur (Yapımcı – Ay Yapım)
Mekân: Aynalı Geçit
Uluslararası film festivallerinin temsilcileri, festivallerin yapısı, başvuru ve katılım şartları hakkında bilgi vereceklerdir.
13:30-15:30 Tür Sinemasına Bakış
Konuşmacılar: Jan Doense (Yapımcı – House of Nether Horror), Lindsay Peters (Market ve Sektör Direktörü – Fantasia International FF), Müge Büyüktalaş (Yapımcı – MO Film)
Moderatör: Kaya Özkaracalar (Doç.Dr., Öğretim Üyesi)
Mekân: Aynalı Geçit
Geçmişte, ucuz gerilim filmleri “tür filmleri” olarak anılıyordu. Ancak günümüzde “tür filmleri,” It Follows, The Witch, Turbo Kid ve Baskın gibi filmlerin başarılarından hareketle, nitelikli film festivalleri ve sanat filmi izleyicileri tarafından “kabul” görmeye başlamıştır. Bu sinema dersi, tür filminin temel kavramı olan türün yüceltilmesini (elevated genre), daha kolay pazarlanmasını ve yeni platformlar aracılığıyla geliştirilen teknolojilerin tür filmi yapımcılığını nasıl eşsiz bir yere taşıyacağını tartışacaktır. Bu kapsamda, Can Evrenol’un Baskın filmi incelenecektir.
16:00-17:00 Film Yapan Kadınlar
Konuşmacılar: Petter Mattsson (Proje Yöneticisi – Swedish Film Institute), Aslı Özge (Yönetmen), Mollye Asher (Operasyon Yöneticisi – Gamechanger), Alessia Sonaglioni (Proje Yöneticisi – Eurimages)
Moderatör: Zeynep Dadak (Yönetmen)
Mekân: Aynalı Geçit
Bu panelde özellikle İsveç Film Enstitüsü, Eurimages ve Gamechanger Film gibi kurumların stratejileri göz önünde bulundurularak Avrupa ve ABD’de film endüstrisinde kadının yeri ve toplumsal cinsiyet eşitliği tartışmalarıyla, kadınların sinemasını şekillendiren faktörler, şablonlar ve projeler ele alınacak.
13 NİSAN, Çarşamba
15:00-16:30 Yaratıcı Yapımcılık: Yapımcının Gözünden Yaratıcı Süreç**
Konuşmacı: Gavin Humphries (Yapımcı Producer -Quark Film)
Moderatör: Tunç Şahin (Yönetmen, Yapımcı – Bir Film)
Mekân: Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Oditoryumu
Yapımcı Gavin Humphries, kurmaca ve belgesel projesi geliştirme sürecine dair deneyimlerini aktaracak ve şu sorulara cevap arayacak: Geliştirme ya da yapım desteğine başvurmak için en uygun zaman nedir? Fonları, sizi desteklemeleri ya da desteklerini sürdürmeleri için nasıl ikna edersiniz? Filminizin hazır olduğunu nasıl anlarsınız?
Tüm paneller ve sinema dersleri ücretsiz olarak Aynalı Geçit’te yapılacak.
Tüm paneller ve sinema derslerinde simultane tercüme olacak. (*) işaretli dersler ve paneller Türkçe gerçekleşecek.
(**) işaretli sinema dersi İngilizce gerçekleşecek.
Aynalı Geçit Meşrutiyet Cad. Avrupa Pasajı Kat 2 Beyoğlu T: +90 212 244 41 60
Galatasaray Üniversitesi Çırağan Cad. No: 36 Ortaköy T: +90 212 227 44 80
edebiyathaber.net (13 Nisan 2016)