27 Haziran Pazartesi günü yine bu köşede yer alan “7’den Değil de 17’den 70’e mi Desek?” başlıklı yazımda yer alan “Ülkemiz çocuk edebiyatı böylesi bir zenginliğe kavuşmuşken ağırlıklı olarak yetişkin edebiyatına yönelik yazan isimler de neyin nesiydi bir çocuk dergisinde. Evet, çocuklara yönelik bir ya da iki kitap yayımlamış olabilirler. Fakat bu onları çocuk edebiyatı yazarı yapmaya yetmez ki. Ve yetişkin edebiyatı yazarlarının dışında kalan isimler de daha çok gençlik/ilk gençlik dönemine yönelik yazan kişiler. Geniş kadronun içinde bir-iki belki de üç ismin çocuk edebiyatına yönelik yazması, bir derginin çocuklara yönelik edebiyat/kültür dergisi olması için yeterli değildir…” ifademe yönelik 7/70 Dergi Yayın Yönetmeni Barış İnce bir mektup gönderdi. Sayın İnce’nin mektubunu olduğu gibi yayımlıyorum:
Sevgili Mehmet Bey
YediYetmiş dergi ile ilgili değerli yorumlarınızı okudum. Katkılarınızı dikkate alacağımızdan emin olabilirsiniz. Sadece yazınızın çatısını oluşturan çok önemli bir konuda düzeltme yapma gereği duydum. Yazarlarımızın 3’ü dışında çocuk eseri yazan değil büyükler için eser veren kişiler olduğunu yazmışsınız. Maalesef ki bunu düzeltmek durumundayım 3 değil 21 olmalı. Çünkü bu konuya çok dikkat ettik ve çocuk eseri vermeyen isimleri en azından ilk sayıda katmamaya özen gösterdik. Bunun için de epey bir zaman harcadım. Bu yazarların çocuk eserlerinin hepsini tek tek alıp okumaya gayret ettim. Zaten kimi yazılar bu eserlerin içinden seçildi. O yüzden size yazma gereği duydum. Yazarlarımızın çocuklar için yazdıkları eserleri şu şekilde listeleyebilirim:
Ahmet Ümit: Masal Masal İçinde, Olmayan Ülke
Can Dündar: Denizin İki Yakasından Masallar
Müjdat Gezen: Büyüyünce Ne Olucan, Fıkracı, Kuzucuk, Aptal Hamdi Bizi Güldürüyor, Arkadaşım Maske, Ben Çocukken…
Canan Tan: Fanatik Galatasaraylı, Beyaz Evin Gizemi, Uzay Kampı Macereları, Sokakların Prensi Şima, Aliş ile Maviş, Arkadaşım pasta panda, Uzaylılar Aramızda, Kitaba Yolculuk Var…
İpek Ongun: Genç Kızın Gizli Defteri, Arkadaşlar Arasında, Afacanlar Çetesi, Mektup Arkadaşları, Kamp Arkadaşları, Yaş On Yedi, Mayanın Günlüğü- Güzel Bir Gün, Mayanın Günlüğü- Haydi Oyuna…
Enver Aysever: Renkler Cumhuriyeti- Beş Çocuk Oyunu
Müge İplikçi: Uçan Salı, Acayip Bir Deniz Yolculuğu, Kömür Karası Çocuk, Köprü Kitaplar
Yalvaç Ural: Gölcüğü Küçük Avcılar, Korkuluğun Kalbi, Sihirli Pabuçlar, Tekir Noktalama İşaretlerini Öğretiyor…
Refik Durbaş: Bez bebekle kuklası, Kuyruklu Hayvan Masalları, Tilki Tilki Saat Kaç, Kurabiye Ev, Kar Üstünde Beyaz Bulut, Biri Dev Biri Pire, Pençesi Pamuk Kedi, Kırmızı Kanatlı Kartal…
Sevin Okyay: Tetila ile Nemne, İlk Romanım
Necati Tosuner: Dur Bakalım Petek, Dayım Balon Olmuş, Arda’nın Derdi ne? Kitabın Adı, Keleş Osman…
Ceren Kerimoğlu: Okyanus’a Özgürlük, Yaprağın Renkleri, Küçük Bulut Sirus, İnatçı Tohum
Necati Güngör: Sevgili Öğretmenim, Anneme Bir Ev Alacağım, Ay Işığında Ceviz Yiyen Ayı, Papatya Gelin, Dedem Korkuttan Öyküler…
Neslihan Önderoğlu: Mutsuz Palyaçolar Örgütü, Bana Sesini Bırak…
Tolga Gümüşay: 6 Yıl Tam Pansiyon,Keskin Naneli Öyküler, Geleceği Görme Ortaklığı, Hazırlıksız
Fadime Uslu: Çat Kapı Dayım, Kaçak Kahramanlar, Sokağın Kuyruğu
Ahmet Büke: Mevzumuz Derin
Haydar Ergülen: Çocuklar için Nar Alfabesi
Şermin Çarkacı: Çok hayal Kuran Çocuk, Oyun Takvimi
Kadriye Bakşi: Kumpanya Nula (2014 Yılın Çocuk Romanı Ödülü)
Bu yanıtımı yayımlayacağınızı umarak sevgilerimi iletirim.
Barış İnce
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (1 Temmuz 2016)