John Boyne’dan “Ormanın Kalbindeki Çocuk”

Ağustos 17, 2016

John Boyne’dan “Ormanın Kalbindeki Çocuk”

ormanin_kalbindeki_cocukJohn Boyne’un 10-14 yaş grubu için yazdığı “Ormanın Kalbindeki Çocuk”,  Zarife Biliz çevirisi ve Tudem Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Uluslararası çoksatan Çizgili Pijamalı Çocuk’un yazarı John Boyne’dan, masalsı öğelerle bezeli dokunaklı bir roman: Ormanın Kalbindeki Çocuk.

Daha önce Nuh Arpasuyu Evden Kaçıyor adıyla yayımlanan ve üç ayrı baskı yapan Ormanın Kalbindeki Çocuk, gözden geçirilmiş yeni baskısıyla edebiyatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Sekiz yaşındaki Nuh, sorunlarından uzaklaşarak kaçabileceğini düşünür ve yaşadığı ürkütücü gerçekler nedeniyle her şeyi arkasına bırakarak gizlice evini terk eder. Gün ağarmadan yola koyulan Nuh, yürüyerek birkaç köyü geçtikten sonra olağanüstü özelliklere sahip bir ağaçla karşılaşır. Geç olmadan buranın bir oyuncakçı dükkânı olduğunu keşfeden kahramanımız, bir anda kendini kuklalarla çevrili bir dünyada bulur. Konuşan bir saatin, katlar ve odalar arası koşuşturan bir kapının, sürekli hareket halindeki döşemelerin göze çarptığı bu tuhaf yer aynı zamanda yaşlı bir oyuncak ustasının da evidir.

Nuh, burada yaşayan ustayla kısa sürede arkadaş olur. Küçük çocuğun merakla kapağını açtığı bir kutunun içinden çıkan kuklalar, yaşlı adama unutmaya yüz tuttuğu birçok ilginç hikâyeyi anımsatır…

Bu küçük çocuk, havuzu kumsala dönüştürebilen, okuldan kaçırıp onu panayıra götüren “mükemmel” annesinden neden kaçmaktadır? Nuh’un gerçeklerden uzaklaşmak ve hayatın acılarını unutmak için atıldığı macera, düşünmekten kendini alıkoyamadığı o korkunç “şey”le yüzleşmesine yardımcı olacak mıdır? Oyuncak ustasının kuklalar aracılığıyla anlattığı hikâyelerle kendi yaşamını sorgulayan Nuh evine geri dönecek midir?

Gerçeküstü sürprizlerle donatılmış büyülü bir evrene açılan Ormanın Kalbindeki Çocuk, Pinokyo’ya ve ustası Gepetto’ya saygı duruşunda bulunarak çağdaş bir masala dönüşüyor.

Hayatın kaçınılmaz tek gerçeği üzerine düşündüren bu etkileyici roman okurlarını sıra dışı bir umut yolculuğuna çıkarıyor…

edebiyathaber.net (17 Ağustos 2016)

Yorum yapın