Ayşen Güren’in çocuklar için yazdığı “Gökten Yağan İkizler Aşkına“, Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Miryalılarla tanışmaya hazır olun! Belki de tanıyorsunuz onları. Ya da… Siz de bir Miryalısınız, ama bunu size henüz kimse söylemedi! Ayşe Güren, Can Çocuk’taki ilk dizisinde, bir çocuğun gözlerinden hayata, kurallara, insanların alışkanlıklarına ve akıl erdirmesi zor davranışlarına sorgulayıcı ve muzip gözlerle bakıyor!
Sarp Sakin ve arkadaşlarının anlattıklarına bakılırsa, Mars’la Dünya’nın arasında, Mirya adında küçük, yeşil, sakin sakin dönen bir gezegen var. Pek çok yönüyle Dünya’dan farklı ve daha “mantıklı” bir gezegene benzeyen Mirya’da zaman, Dünya’dan dört kat yavaş akıyor. Sarp ve arkadaşları, Mirya’dan gelenler için Dünya’da yaşamanın pek de kolay olmadığını her gün yeniden fark ediyor!
Aileleri Dünyalı ama kendileri “Miryalı” beş arkadaşın, hem yerlisi hem de yabancısı olduğu bu Dünya’da geçirdikleri her gün düşündürücü, komik, tuhaf bir macera aslında. Dünyalıların hız tutkusunu, kurallarını, alışkanlıklarını anlamak; küçük, yavaş ve sakin gezegen Mirya’dan gelen Miryalılar için biraz zor! Neyse ki yıldızlar, Ayşe Güren’in kulağına Miryalı Sarp Sakin ve arkadaşlarının hikâyesini fısıldadı, o da oturup yazdı. Çok şaşırdı, çok düşündü, çok güldü!
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşacak dizinin ilk kitabı Gökten Yağan İkizler Aşkına’nın hemen ardından ikinci kitap Dinozor Kuşları da kitapçılarda!
Ayşe Güren
1970’te Kayseri’de doğdu. Çocukluğunu İstanbul’da, zamanın işçi semti Ortaköy’de, Boğaz kıyısında geçirdi. Memleketin bütün renklerinin bir arada yaşadığı bu alçakgönüllü semtin sokaklarında özgürce geçirdiği çocukluğu, yazma sevgisinin temelini oluşturdu. Bu güzel yılları uzatmanın yolunu, çocuk öyküleri yazmakta buldu. Eskisine göre daha mutlu olduğunu söylüyorlar. Şemsiyesine Saklanan Adam (Kuraldışı Yayınları, 2015) yayımlanan ilk çocuk kitabı. Çocuk kitaplarının dışında Süreduran (Çınar Yayınları, 2010) isimli bir öykü kitabı var. Çalışmak Sağlığa Zararlıdır (Ayrıntı Yayınları, 2012) adlı incelemeyi ise Fransızcadan dilimize çevirdi. “Miryalı Sarp Sakin’e Göre Dünya” adlı iki kitaplık dizisi Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.
**
“Hepimizin arasında görünmez bir bağ vardı. Bu bağı oluşturan Dünya değildi ama.
Arkadaşlarım, İpek ve ben, biz oralıydık, ötedendik, yukarıdan ya da aşağıdan.
Uzayda yön belirlemek zordu, ama çok iyi bildiğimiz bir şey vardı: Biz Miryalıydık!
Mars’la Dünya’nın arasında sakin sakin dönen küçük, yeşil gezegen Mirya bizim asıl gezegenimizdi.
Doğudan batıya, Dünya’nın tersine dönüyordu Mirya…”
**
“Bir Dünyalı olarak ben de,” diyordu annem, ‘günde en az bir saat, hatta iki saat sırtüstü uzanıp hayallere dalmalıyım ya da sokaklarda turlamalıyım. Bil bakalım neden yapamıyorum?’ Annem her zamanki gibi hem haklıydı hem de haksız. Ne yapabilirdik ki onun için? Biz Miryalılar zaten bu Dünya’nın işlerinden hiçbir şey anlamıyorduk. Bu kadar çok çamaşır olmamalıydı o zaman, bu kadar çok eşya da, ödev de… Söylüyorduk, dinlemiyorlardı. Dünyalılar işlerini, eşyalarını azaltmıyor, kendilerini hızlandırıyorlardı.”
edebiyathaber.net (7 Kasım 2016)