Mitchel P. Roth’un Göze Göz: Suç ve Cezanın Küresel Tarihi adlı kitabı, Barışhan Erdoğan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Suç ve ceza… İnsanlık tarihinin başlangıcından gelip günümüzün dijital dünyasına bağlanan iki kavram. Ve bu uzun yolculuk boyunca cinayetler, hırsızlıklar, tecavüzler, yolsuzluklar, savaş suçları, bunların yanı başında idam, hapishane, sürgün, toplumsal baskı, linç…
Göze Göz’de Mitchel P. Roth oldukça güç, büyük ölçekli bir işe soyunuyor, suç ve cezanın farklı farklı coğrafyalarda, farklı farklı zaman dilimlerinde izini sürerek evrensel bir tarihini yazmaya gayret gösteriyor. Bu çalışmada Hammurabi Kanunları’na da Roma hukukuna da şeriata da Anglosakson hukuk geleneğine de yer var; yazar değişen zaman ve mekân içinde suçun tanımının yaşadığı evrimi, belli bir kültürde veya bir dönemde suç kabul edilenin bir başkasında nasıl normale dönüştüğünü, bununla birlikte doğal olarak suç karşısındaki yaptırımların da farklılaşıp yeni bir kimliğe büründüğünü incelikli, ayrıntılı bir biçimde ele alıyor.
MITCHEL P. ROTH, suç ve cezalandırma sistemlerinin tarihsel gelişimi üzerine çalışan bir araştırmacıdır. Texas’taki Sam Houston Eyalet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Roth’un cezaevleri, seri cinayetler, organize suç ve terörizm gibi konuları ele alan pek çok kitabı ve makalesi vardır.
edebiyathaber.net (24 Ağustos 2017)