Goodreads’in, Amazon tarafından satın alınması kitap üzerine kurulan sosyal ağların bir değeri olduğunu kanıtlayan en büyük göstergelerden biriydi. Goodreads satın alındıktan sonra bu alanda büyüyebilecek girişimlerin önü bir bakıma kesilmiş oldu ama özellikle yerel çerçevede kitap severlere dönük uygulamaların ilgi görmesi mümkün. Horouz (iOS) da bu bakış açısıyla hayata geçirilen bir uygulama ve kitap takasına odaklanarak başlangıç yapıyor.
Ali Anıl Can ve Orhan Çam tarafından kurulan geliştirilen Horouz, uzun vadede kitap severleri etrafında toplamak isteyen bir uygulama. Şu anda odaklandığı tek özellikse kitap takası. Kullanıcılar kitaplarının fotoğrafını çekerek hızlıca uygulamaya ekliyor ve çevresindeki benzer kullanıcılarla kitap takası yapabiliyor. Kitapların postalanması vb. süreçlere dokunmayan Horouz, özellikle birbirine yakın kullanıcıların takas yapmasını hedefliyor. Bu sayede Horouz gerçek manada bir sosyal etkileşim başlatma şansı da yakalamış oluyor.
Bir yıllık çalışmayla geliştirildiğini öğrendiğimiz Horouz, geçtiğimiz ay içinde App Store’a giriş yapmış. Yani şu anda ilk kullanıcılarını kazanma sürecinde. Kitap kurtları kitaplarını paylaşmak istemeyebilir ama herkesin kitaplığında gözden çıkardığı kitaplar olabileceğini söyleyebilirim. Uygulamanın konum tabanlı filtreleme sunması da önemli; yani 1-2 kilometre ötede kitabını paylaşan birini görüp 15 dakika içinde yeni kitabınıza kavuşmanız pekala mümkün.
Horouz, şu anda ücretsiz iOS uygulamasıyla ve takas modeliyle hizmet verse de uzun vadeli hedefleri daha büyük. Öncelikle farklı sosyal ağlarda kitap takası için kurulan grupların yerini almak; bir sonraki aşamada ise her kütüphanenin kendi veritabanını sisteme ekleyebileceği bir geliştirme yapmayı planlıyor. Bu sayede okurların kendilerine en yakın kütüphaneden emanet kitap alma sürecine dahil olmak isteyen Horouz, kitap severlerle olan ilişkisini geliştirdikçe para kazanmanın yollarını da bulacağına inanıyor.
Eğer sizin elinizde de takas yoluyla değişebilecek kitaplarınız varsa Horouz’u App Store’dan indirebilir ve deneyebilirsiniz. Bu sayede sadece yeni kitaplar almış olmayacak, Türkiye’de kitap odaklı bir girişimi de desteklemiş olacaksınız.
Kaynak: webrazzi (22 Eylül 2017)