26 Eylül Dil Bayramı vesilesiyle Türkiye Pen Merkezi bir basın açıklaması yayımladı:
“Sevgili Yurttaşlarımız,
“Sözün bittiği yerdeyiz,” desek bile, demokrasiden hoşlanmayanları sevindirecek değiliz: sözün bitmemesi gerekiyor. Çünkü özellikle böyle bir ortamda çağdaş demokrasi değerleri ve çok yönlü çabalar her zamankinden çok yaşamsal önem taşıyor. Bu bağlamda, Dil Bayramımız için bu buluşmayı sağlayan Avcılar Belediye Başkanı Sayın Dr. Handan Toprak Benli ile ekibine, Dil Derneği’mizin Sayın Kurucu Başkanı Sevgi Özel ile omuzdaşlarına, emek veren herkese, katılımcı ve izleyicilere PEN Yazarlar Derneği’nin tüm üyeleri adına saygı ile coşkulu selamlarımızı sunarız.
Toplum kendiliğinden gelişmez; “Nasıl olsa gelişiriz,” görüşü yanıltıcıdır, savunmasız bırakır. Evrim çaba gerektirir. Bu bakımdan, evrim kavramını ‘kendini evriltme’ anlamında bir ‘özevrim’ olarak düşünebiliriz. Devrim denen yoğunluk dönemleri de genel evrimin bağrında pek çok etmene bağlı olarak yine bilinç ve emek ile serpilebilir.
Dil Bayramı en az iki açıdan önemlidir: Dil genelinde, Türkçe özelinde.
Dil genelinde bakınca bu bayram insan türü kapsamında ele alınabilir,
‘evrimde dilin işlevi’ incelenebilir; bilimdeki çağdaş katkılar gündeme getirilebilir. Dil felsefesi ile bilimi öbür insan bilimleri ile birlikte kucaklanabilir.
Türkçe odaklı yaklaşım Cumhuriyet tarihimizde güçlendirilmiştir. Türkçeye en uygun abeceyi geliştirip sunan ve savunan kurucu yurttaşları -başta Atatürk olmak üzere- şükran, saygı ve sevgi ile anıyoruz.
Ortak bir iletişim dili olmadan gelişmek olanaksızdır. Türkiye Cumhuriyeti’nde Türkçe tüm yurttaşların ortak iletişim alanı ve zenginliğidir. Saldırı alında olan Türkçemizi savunmalı, geliştirmeliyiz. Bu bilinçle, 1980 öncesi Türk Dil Kurumu ile daha sonra değerli üyemiz ve bu yılın PEN Duygu Asena Ödülü’nü kazanan Sevgi Özel’in kurucu başkanlığıyla emek veren Dil Derneği’ne gönül borcumuzu ödeyemeyiz. Yapabileceğimiz tek şey hepinizi candan kucaklamak, yanınızda yer almak, omuz omuza yürümek, kıvanç duyacağımız bir hayat, ülke ve dünya kurma süreçlerine katkıda bulunmaktır.
Duyarlı Yurttaşlarımız,
Gezegenimizde altı bin dil, Türkiye’mizde kırk kadar dil soluk alıyor. Dil Bayramı çeşitli diller konuşan tüm yurttaşların bayramıdır. Bazı anti-demokratik uygulamalar bu anlayışın yayılmasını törpülemiş ise, insan hakları odaklı olarak elimizden geleni yapmak yurttaşlık görevimizdir. Nitekim, Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi olarak bize düşeni yapma çabamız sürmektedir. Vicdanlı bir kararlılıkla…
Dilsizleştirilemeyeceklerden miyiz? İşte buna evet diyebiliriz, özgüvenle.
Yaşasın, Dil Bayramımız; yaşatalım ki yaşasın. “İmece” kavramı halkımızın bağrından tüm insanlığa en güzel katkılardan biri değil mi?
Sağ olun, canlar. Ödül kazanan aydınlarımızı ayrıca candan kutlarız.
Türkiye PEN Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu”
edebiyathaber.net (23 Eylül 2017)