Usta yazarlar Ahmet Ümit, Mario Levi, Osman Balcıgil, Bestami Yazgan ve Murat Güloğlu Bandırma Kitap Günleri kapsamında Yenikapı Bandırma Feribotunda kitaplarını hediye ettiler, okurlara kitap imzaladılar. Hediye kitaplarla şaşıran feribot yolcuları, bir anda kitapların yazarlarını karşılarında görünce şaşkınlıkları daha da arttı.
Bandırma Belediyesi tarafından 8 Ekim’e kadar devam edecek Bandırma Kitap Günleri, usta kalemlerin Yenikapı’dan Bandırma’ya gerçekleştirdikleri Kitaba Yolculuk etkinliğiyle başladı. Usta yazarlar Ahmet Ümit, Mario Levi, Osman Balcıgil, Bestami Yazgan ve Murat Güloğlu feribotta yolcuların sorularını yanıtladı, kitaplarını nasıl ve nerede yazdıklarını anlattı.
Yenikapı’da Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza tarafından karşılanan yazarlar, Yenikapı-Bandırma feribotuyla “kitaba yolculuğa” çıktılar. Türk ve Dünya edebiyatının usta yazarlarının eserlerinin de dağıtıldığı etkinlikte; Ahmet Ümit, Mario Levi, Osman Balcıgil ve Bestami Yazgan kitap okuyan yolculara sürpriz yaptılar. Okudukları kitapların yazarlarını bir anda karşılarında gören yolcular hem şaşırdılar hem de çok mutlu oldular. Usta yazarları karşılarında gören yolcuların sevinci görülmeye değerdi. Kitaplarını imzalayan usta yazarlarla yolcular seyahat boyunca söyleşi yapma fırsatı buldular. Ahmet Ümit, Bergama-Berlin arasında geçecek yeni romanına dair tüyolar verirken Mario Levi “Yanlış Tercihler Mahallesi”nin pişmanlığını aktardı.
Osman Balcıgil, Türk edebiyatının en özgün kadın yazarı Suat Derviş’in öyküsünü anlattığı son romanı “İpek Sabahlığı” feribot yolcularıyla paylaştı. Aynı zamanda geçen yılın en çok satan romanlarından “Ela Gözlü Pars: Celile”deki Nazım Hikmet’i ve annesine dair bilinmeyenlerden söz etti.
Bandırma Kitap Günlerinin açılışı yazarlar ve vatandaşlar ile birlikte Deniz otobüsünden Cumhuriyet Meydanına Belediye bandosu eşliğinde yapılan yürüyüşle gerçekleşti.
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, fuar kapsamında birer söyleşi ve imza günü düzenleyen yazarlar Ahmet Ümit, Marino Levi’ye Bandırma’yı temsil eden Bandırma Vapurunun maketini takdim etti. Ayrıca İclal Aydın Bandırmalılar’a bir şiir programı da gerçekleştirdi. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, 2-8 Ekim tarihleri arasında sürecek kitap günlerimizi Bandırma Cumhuriyet Meydanında gezebilir, kitaplarınızı imzalatabilir ve söyleşilere katılabilirsiniz” dedi.
İstanbul’da yazarları karşılayan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, “Ülkemizin gündemi farklı olsa da biz Bandırma olarak gündemimize kitabı aldık” dedi. Daha önce lokal olarak kültürel etkinlikler yapıldığını söyleyen Dursun Mirza, Kitap Günleri adı verdikleri bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi düşündüklerini ifade etti. Başkan Mirza, sözlerine şöyle devam etti: “Bu etkinlikle Bandırmayı hem yayınevleriyle buluşturuyoruz hem de Türkiye’ye ve dünyaya mal olmuş yazarlarımızla buluşturuyoruz. İmza ve söyleşiler olacak. Ülkenin en büyük düşmanı cehalettir diyerek eğitime, kitaba, kültüre ve sanata değer veriyor ve destekliyoruz. Kitap günlerimizle de bu alanda güzel bir başlangıç yapmış oluyoruz. Tüm hemşerilerimizi ve vatandaşlarımızı Cumhuriyet Meydanına, Bandırma Kitap Günlerine davet ediyorum.”
Ahmet Ümit: Renklerimizle güçlü bir toplumuz
Son dönemde kitaplarla ilgili etkinliklerin oldukça yaygınlaştığını söyleyen Ahmet Ümit, ilk kez feribot yolculuğu ile Kitaba Doğru fikriyle karşılaştığını ve orijinal bir organizasyon olduğunu dile getirdi. Ümit, “Kitaba özendirmek gerek. Özellikle genç kuşakları değil, herkesin kitap okuması lazım. Bilhassa edebiyat ve sanatla uğraşmaları gerekir. Çünkü sanat olmadan bir toplumun gelişmesi mümkün değil. Renklerimizle birlikte güçlü bir toplumuz. Dünyaya baktığımız zaman bütün gelişmiş toplumların hepsi farklı renklerden, farklı dinlerden, farklı dillerden ve farklı kökenlerden oluşan uluslardır. Birbirimize empatiyle yaklaşıp farklılıklarımızı kabul edip devam edersek biz de güçlü bir ülke olacağız. Kitap da bunun harcı. O nedenle Bandırma Belediyesi ve Belediye Başkanına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Mario Levi: Yolcuların sevinci bana ümit verdi
Ülkemizde kitap okuma oranlarının düşük olduğunu dile getiren Mario Levi, “Bu durum biz yazarları karamsarlığa sevkediyor. Ama buna rağmen biz yazarlar yazmaya devam ediyoruz. Bu bir umut. Bir verimi, sözlerimiz, cümlelerimiz aracılığıyla ulaşma umudu, kim buna sahip çıkarsa elbette onun yanında olmak isteriz. Ve yanına koşmak isteriz. Bu sebeple de kitap günleri adı altındaki bu etkinlik bile beni heyecanlandırmaya yetti” diye konuştu. İstanbul’dan Bandırma’ya olan Kitaba Yolculuk fikriyle ilk kez karşılaştığını söyleyen Mario Levi, yolculara dağıtılan kitapların yolcuların yüzündeki sevincin kendisine umut verdiğini ve kitabı sevdirmek için daha çok çalışmak gerektiğinin altını çizdi.
Osman Balcığil: Çok sempatik bir yolculuk
“Bandırma Belediyesi’nin yapmış olduğu bu etkinliği çok önemsiyorum. Kitabın kendisi konu olan bir etkinlik bu. Ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu konunun bu olduğunu düşünüyorum. Kitap olmadan hiçbir şey olmuyor. Feribot ile Kitaba Yolculuk fikrini de çok sempatik buldum. İstanbul kültürün başkenti gibidir. Bu yolculuk bana kültürün akışı gibi geldi, İstanbul’dan Bandırma’ya doğru. Çok iyi düşünülmüş bir fikir olmuş bana göre” diye konuştu.
Murat Güloğlu: Feribotta kitap şahane
“Kitap hayatımızın her yerinde. Özellikle belediyelerin bu tür duyarlı davranışları son derece önemli. Bandırmalılar da iyi ilgi gösteriyor anladığım kadarıyla. Dolayısıyla son derece mutluyum. Özellikle sonbahar gelince eylül ekim aylarında festivaller, fuarlar çoğalıyor. Mümkün mertebe kitabı ulaştırmaya biz de gayret gösteriyoruz. Feribotta kitaba yolculuk fikrini çok şahane. Ben her şeyden önce bir haberciyim. Ciddi anlamda çok hoş bir haber olarak baktım. İçinde olmak da ayrı bir şey ama Belediye Başkanı çok güzel değerlendirmiş.”
Bandırma Kitap Fuarı kapsamında ayrıca İlber ORTAYLI, Hasan Ali TOPTAŞ, Aşkım KAPIŞMAK, Ayşe KULİN, Sunay AKIN, Hayati İNANÇ, İsmail KÜÇÜKKAYA, Enver AYSEVER, Cansu Canan ÖZGEN, Umut GÜNER ve Pelin ÇİFT.
edebiyathaber.net (3 Ekim 2017)