Felsefeciler Derneği ve Cogito düşünce dergisi işbirliği ile düzenlenen Etik, İnançlar ve Eğitim Sempozyumu 20, 21 Nisan’da İstiklal Caddesi’ndeki Yapı Kredi Kültür Sanat Binası’nda gerçekleştirilecek.
Felsefeciler Derneği’nin Sempozyuma ilişkin kamuoyuna yaptığı çağrı ise şu şekilde:
Demokrasinin yüceltilen erdemi bireyin kendi içine kapanışını aşıp farklılıkları kucaklaması ve farklılıklarla birlikte yaşama becerisi olarak sunulur. Bunun pratik karşılığı, bu erdemin içselleştirilmesini olanaklı kılan seküler eğitimdir. Farklı düşüncelerin ve inançların var olma olanağını savunma ve geliştirme hedefi seküler eğitimle olgunlaşır. Ancak günümüzde böyle bir deneyimden giderek uzaklaştığımıza tanıklık etmekteyiz. Üstelik bu dönüşüm derin kaygılara yol açmaktadır. “Etik, İnançlar ve Eğitim” sempozyumu bu sorunsala ilişkin aşağıdaki soruları düşünsel olgunlukla tartışmayı amaçlamaktadır:
- Ahlaki duyarlılık yalnızca din ve inanç bağlamında mı geliştirilebilir?
- Ahlak eğitiminin din eğitimine indirgenmesinin (siyasal, toplumsal ve psikolojik) sakıncaları nelerdir?
- Din eğitimi nedir?
- Seküler eğitim sisteminde din eğitimi nasıl olanaklı ya da olanaksızdır?
- Seküler toplumda farklı inançların birlikteliği söz konusu ise bunu gerçekleştirmenin ve sürdürmenin yolları nelerdir?
Bu soruları felsefe, psikoloji, ilahiyat ve eğitim disiplinlerinin bakış açılarından tartışarak içinde bulunduğumuz durumu değerlendirmek hem entelektüel bir görev, hem de gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzdur. Bu sorumlulukla tüm kamuoyunu sempozyumumuza kulak vermeye, katılmaya ve birlikte tartışmaya davet ediyoruz.
Felsefeciler Derneği, Ankara
Sempozyumun Davetli Konuşmacıları:
Abdullatif Tüzer
Aret Karademir
Ayhan Çitil
Ayşe Sucu
Bella Habib
Doğan Göçmen
Engin Delice
Erdoğan Aydın
Ertuğrul Rufayi Turan
Halil Turan
Hasan Hüseyin Aksoy
Hasan Ünder
Levent Gültekin
Mehmet Bekaroğlu
Mithat Sancar
Nejla Kurul
Nilüfer Erdem
Nuran Direk
Sibel Özbudun
Yasin Ceylan
Zeynep Direk
edebiyathaber.net (16 Nisan 2018)