Mirgün Cabas’ın Can Kozanoğlu’yla yaptığı söyleşiler dizisinden oluşan Bıçkın ve Ağlak Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Can Kozanoğlu, Cilalı İmaj Devri, Pop Çağı Ateşi, İnternet Dolunay Cemaat ve Yeni Şehir Notları’nda 1990’lar Türkiye’sini anlattı. Siyaset, toplum, ekonomi, şehir yaşamı, popüler kültür, medya, tüketim alışkanlıkları, eğlence, özetle bir ülke hakkında bahse değer her şey vardı bu kitaplarda. İnce gözlemlerle insansız bankacılık, arabeskin dönüşümü, yuppie’ler, new age akımlar, Fetullah Gülen, internet, orta sınıfın AVM’lerle sınavı, televizyon dizileri furyası, pop patlaması, özel güvenlik sektörünün yükselişi bu kitaplarda çıktı karşımıza…
Can Kozanoğlu 2000’lerde bu tür kitaplara ara verdi. Oysa Türkiye’nin son 15 yılda yaşadıkları ve geçirdiği dönüşüm malum… Mirgün Cabas’ın Can Kozanoğlu’yla yaptığı söyleşiler dizisi sonucunda ortaya çıkan Bıçkın ve Ağlak, aradaki yılları önceki dört kitaba bağlayan bir devam kitabı…
Bu söyleşilerde siyasetin, toplumun, popüler kültürün geçirdiği dönüşüm, dijital hayat, sosyal medya, darbe girişimi gibi konular geçmişi bugüne bağlayan gözlem ve saptamalarla ele alınıyor. Ancak bu renkli ve kıpır kıpır kitabın konuları bunlarla sınırlı değil. Her sayfada seri katiller, pornografi, Adana mutfağı, 1970’lerin tuhaf dergileri, 1980’lerin haber dergilerindeki çalışma ortamı, siyasi parti mitingleri, günümüzün popüler edebiyat dergiciliği gibi konular da karşımıza çıkıyor.
Serinkanlılığını koruyan bir neşe, nezaketini yitirmeyen bir eleştiri, karmaşayı açıklayan bir basitlik, iyimser bir bakış açısı…
MİRGÜN CABAS, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Gazeteciliğe 1993’te Milliyet gazetesinin Ankara bürosunda başladı, 1996’da ATV’de televizyona adım attı. Başkentte siyasi parti, başbakanlık ve parlamento muhabirliği yaptı. 1998’de çalışmaya başladığı NTV’de çok sayıda bülten ve farklı formatlarda program hazırlayıp sundu, kanalın haber merkezini yönetti. NTV’deki Mirgün Cabas’la Her Şey programını, Artı 1 TV ve CNN Türk’te sürdürdü. Milliyet gazetesinde yazarlık, GQ Türkiye dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı.
CAN KOZANOĞLU, 1963’te Adana’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. 1981’de medya sektörüne girdi; gazetelerde, dergilerde, televizyon kanallarında çalıştı. Diğer kitapları: Bu Maçı Alıcaz! (1990), Cilâlı İmaj Devri (1992), Pop Çağı Ateşi (1995), İnternet, Dolunay, Cemaat (1997), Yeni Şehir Notları (2001), Acemi Eğitimi (2005), Yalan Yıllar (2015).
Mirgün Cabas’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitabı:
2001: Eski Türkiye’nin Son Yılı, 2017
Can Kozanoğlu’nun Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
Acemi Eğitimi, 2015
Yalan Yıllar, 2015
edebiyathaber.net (10 Mayıs 2018)