Dr. Mustafa Duman’ın “Resimli Taşbaskısı Nasreddin Hoca Kitapları ‘Bilenler bilmeyenlere öğretsin…’” adlı kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Önemli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan kitapta, 1850-1924 yılları arasında yayınlanan 55 taşbaskısı Nasreddin Hoca kitabı görsellerle tanıtılıyor. Kitapta ayrıca çoğu isimsiz halk sanatçıları tarafından çizilmiş, bazıları hattat ve hakkâklar elinden çıkmış olay resimleri de yer alıyor.
Halk kültürü alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Dr. Mustafa Duman’ın, 1850-1924 yılları arasında yayınlanmış olan 55 taşbaskısı Nasreddin Hoca kitabı arasındaki benzerlikleri ve farkları inceleyerek tanıttığı “Resimli Taşbaskısı Nasreddin Hoca Kitapları ‘Bilenler bilmeyenlere öğretsin…’” isimli kitabı çıktı.
Dr. Duman, taşbaskısı tekniğiyle basılan Nasreddin Hoca kitaplarından kendi koleksiyonunda olanları, başka kaynaklardan temin ettiği kopyaları ve güvenilir kaynakçalarda kayıtlı olan nüshaların listesiyle, bunlar hakkındaki bilgileri bir araya getirerek önemli bir çalışmaya imza atıyor.
Kitapta, taşbaskısı tekniği ve bu teknikle basılmış olan resimli halk kitapları hakkında bilgiler verildikten sonra 1850-1924 yılları arasında yayınlanmış olan 55 taşbaskısı Nasreddin Hoca kitabı, aralarındaki benzerlikler ve farklar incelenerek tanıtılıyor. Kitapta ayrıca, taşbaskısı kitapların en eskilerinden olan ve 128 fıkra içeren Meşhur Hoca Nasreddin Letâifi’nin çevriyazısına tam metin olarak yer veriliyor.Aralarında resimli taşbaskısı Nasreddin Hoca kitaplarından bazısının kapaklarının, ilk ve son sayfalarının tıpkıbasımları ile fıkraların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak üzere çoğu isimsiz halk sanatçıları tarafından çizilmiş, bazıları hattat ve hakkâklar elinden çıkmış olay resimleri de yer alıyor.
Kitap aracılığıyla, çok az sayıda örneğinin günümüze ulaşabildiği resimli taşbaskısı Nasreddin Hoca kitapları toplu halde, farklı ve olabildiğince çok sayıda görsel malzemeyle birlikte incelenebiliyor.
edebiyathaber.net (21 Haziran 2018)