Mostafa Minawi’nin yazdığı Osmanlılar ve Afrika Talanı: Sahra’dan Hicaz’a İmparatorluk ve Diplomasi, Ayşen Gür çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Tarih kategorisinde yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Cornell Üniversitesi Tarih profesörü ve Osmanlı ve Türk Araştırmaları Girişimi direktörü Mostafa Minawi tarafından kaleme alınan kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun emperyalizm çağındaki yayılmacılık gayretlerini ele alan ilk çalışma olma özelliğine sahip. Kitap, Osmanlıların giriştiği “yeni” türden bir rekabetçi emperyalizm denemesini ve bu stratejinin kıtalar arası sonuçlarını inceliyor.
Kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun Berlin Konferansı’na (1884-85) ve Afrika’da cereyan eden şiddetli sömürge kapma yarışına katılımını işlerken, 19. yüzyıl sömürgeciliğinin parametrelerini de Osmanlı İmparatorluğu’nu da içerecek şekilde yeniden tanımlıyor. Mostafa Minawi, Avrupalı devletlerin değişimin küresel sahnedeki tek faili olduğu ve Şark Meselesi’ne çözüm aramakla sadece onların ilgilendiği algısına da karşı çıkıyor.
Padişahın emriyle çeşitli defalar Libya’ya ve Hicaz’a görev yolculukları yapmış bir Osmanlı paşası olan Sadik al-Mouayad Azmzade’nin seyahat günlüklerinin yol gösterdiği kitapta, bugüne kadar üzerine çok az şey yazılmış bir Osmanlı projesi, Hicaz Telgraf Hattı’nın hikâyesine de ışık tutuluyor.
edebiyathaber.net (23 Temmuz 2018)