Studio Vertebra tarafından Diyarbakır Kayapınar Belediyesi için tasarlanan “Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi” projesi, Barselona’da düzenlenen 2A Continental Architectural Awards’ta, “Geleceğin Projeleri” kategorisinde üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
StudioVertebra tarafından tasarlanan “Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi”, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen 2A ContinentalArchitecturalAwards’ta (2ACAA)“Geleceğin Projeleri” kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. 2A Magazine tarafından organize edilenmimarlık ödüllerindeAsya ve Avrupa ülkelerinden katılan ve 17 farklı kategoride yarışan yüzlerce mimarlık ofisi arasından sıyrılarak önemli bir başarıya imza atan StudioVertebra, 26 Ekim’de TheInstitutefor Advanced Architecture of Catalonia – IAAC (Katalonya Gelişmiş Mimari Enstitüsü)’de gerçekleştirilentörenle ödülünü aldı.
Diyarbakır mimarisine yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi, yenilikçi tasarımının yanı sıra geleneksel referansları bünyesinde taşımayı başarıyor. Diyarbakır Suriçi bölgesinin sokak-avlu ilişkisi ve kademeli dam kullanımı yapısından esinlenilen proje, ortadaki avlunun etrafında konumlanan halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi olmak üzere iki ana yapı programından oluşuyor. Kentin geleneksel referanslarından beslenerek çeşme ve ağaç merkezli bir orta bahçe şeklinde tasarlanan bu avlu, iki yapının ana girişlerini birbirine bağlayan bir aks görevi de görüyor.
Yapı kabuğunda kütlesel etkiyi vurgulayan iki ana malzeme kullanılmış:Suriçi “bölgesine gönderme yapan ve dış çeperde tercih edilen korten çelik malzeme, aynı zamanda yapıyı çepeçevre saran ve bazı yerlerde görsel ilişkiyi kesmemek için saydamlaşan “akıllı bir zar” olarak tasarlanmış. Tasarımın ana malzemelerinden birisi olarak ele alınan doğal taş ise, Diyarbakır geleneksel mimarisinde sıklıkla kullanılıyor. Ana kütlelerde ağırlıklı olarak doğal taş tercih edilirken cepheyi saran kabukta korten malzeme kullanılmış.
StudioVertebra Hakkında:
StudioVertebra 2009 yılında dört ortağın birlikte kurduğu bir mimari tasarım ofisidir. Mimari, iç mimari ve eski eser proje hizmetleri alanlarında “çok disiplinli” çalışmalar yapmaktadır.
Projelerinde; kentsel, mimari ve iç mimari faktörler bir arada gözetilerek “bütünsel” bir yaklaşım benimsemektedir. Tasarım süreci bireysel kanaatlerden uzaktır, ekipteki tüm tasarımcılar sürecin gelişmesine katkı sağlar. İşveren talepleri, tasarımda önemli bir faktör olarak değerlendirilir ve işveren de ekibin bir parçası olarak görülür. Söz konusu “çok girdili” yaklaşım, “tümel” proje anlayışının uzantısıdır.
Çalışma ölçekleri, yüksek metrajlı kentsel düzenlemelerden başlayıp farklı tip ve ölçeklere sahip tüm mimari yapılardır. İç mimari projeler, mimari tipolojilerle eş sesli olmakla beraber, mekanın niteliklerine göre butik ve noktasal ölçeklerde de formüle edilmektedir.
StudioVertebra, kentsel planla doğru ilişki kurabilen iyi çözümlenmiş iç hacimler oluşturur. İnsan mekan oranını baz alarak sürdürülebilirliği de sağlayan ve küresel mimari değerleri barındıran projeler yapmayı esas kabul eder. Bütün çalışmalarını “tümel” yaklaşım merkezinde oluşturur.
edebiyathaber.net (16 Kasım 2018)