Hazırlayan: Aysel Sağır (Kitap önerisinde bulunmak için>>>)
Ziya Şeker, Edebiyat Haber okurları için 6 kitap önerdi:
1-Kim Bu Konuşan?-Gaye Dinçel
Zeynep’in dayısı olan yazar, kitabında hayal gücünün sınırlarını zorlayarak önyargılı bir algı oluşturmaya çalışır. Zeynep gerçeği, gerçek özneleriyle kurduğu diyalog aracılığıyla yakalıyor. Hayal gücü kullanılarak gerçeğin nasıl saptırıldığını sorgulayarak hakikate ulaşıyor. Hayal gücünün hangi amaca yönelik kullanıldığı bilimde de olduğu gibi sanat ve edebiyatta büyük bir önem arz ediyor. Kim Bu Konuşan? konuşmak isteyen, sorgulayarak anlamak isteyen her çocuğun okuması gereken bir kitap.
2-Gölgede Kalanlar-Suzan Bilgen Özgen
Kendini okutan, bırakmanıza müsaade etmeyen kaliteli, duygulu, içten öyküler. Kendinizi, komşunuzu, annenizi yani yaşadığınız ortamı kadın duyarlılığının farkındalığıyla hissettiren, hepsi ödüllü, bir solukta okunan, bir kez daha okuma hissinin tadını veren öyküler, okunmalıdır.
3-Üç Kırık Dal-İdris Baluken
Sürükleyici bir roman. Deniz’in Diyarbakır’da üniversiteye kayıt süreciyle başlayan roman, betimleme zenginliği ve güçlü imgelerle okuyucuyu kendi dünyasının atmosferine sokuyor. Hepsi öğrenci olan, Deniz (Kırşehir), Alican (Sivas-Zara), Cengiz (Cizre), Erdoğan (Trabzon) ve Gülçicek (İstanbul) gibi temel karakterlerin yolları Diyarbakır’da kesişir. Doktor, avukat, gazeteci, edebiyatçı olurlar akış sürecinde. Kejé Ana gibi önemli bir karakter daha var romanda. Toplumsal, psikolojik, siyasal, etik, estetik beslenişlerle betimleme ve imgeler derinlikli bir çağrışım zenginliğine ulaşıyor. Doyurucu bir roman. Okunması gereken romanlardan.
4-Ahmed Arif-Şeyhmus Diken
Bire bir görüşmelerden, kaynaklardan, yazarın kendi araştırmalarından kotarılmış, zengin görsellerle desteklenmiş, okuması keyif veren usta işi bir çalışma. Sunduğu belge ve yorumlarla Ahmed Arif ve şiirine ışık tutan değerli bir çalışma, okunmalıdır.
5-Diwana Hestiyan-Erd. Agron
Öykü ve şiirleri birçok dergi ve gazetelerde yayınlanmasına karşın ‘Diwana Hestiyan’ yazarın ilk yayınlanan kitabıdır. Çağdaş Kürt şiirinin güzel örneklerini içeren bir yapıt. Kürtçe şiirle ilgilenenler okumalı.
6-Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık-Murat Gülsoy
Gözlem, deneyim, kaynak ve yazarın atölye çalışmalarından beslenerek oluşturduğu, çok akıcı, roman, öykü tadında bir deneme kitabı. Teorik anlatımlarda bile bir kurmaca tadı var. İlk cümlesini okumaya başlarsanız büyük bir olasılıkla son cümlesini okuyarak bırakacağınız bir kitap. Roman, öykü yazmak isteyenlerin başvurması gereken önemli bir çalışma.
Ziya Şeker:
1956 Kaman doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum. Emekli öğretmenim. Evli, iki yetişkin çocuk babasıyım. Öyküyle ilgileniyorum. Ahmed Arif ve Şiirini Besleyen Kaynaklar aldı yayınlanmış bir kitabım var.
edebiyathaber.net (19 Aralık 2018)