Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreninde yazar Hamide Yiğit, Tekin Yayınevi ve 34 yıllık kitapçı, Ezgi Kitabevi kurucusu Edibe Usta Bayraktar ödül aldı.
Yayıncılık ve kültür-sanat dünyasından önemli isimlerin katıldığı törenin açılışında Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk konuştu. Kocatürk konuşmasına, 2018 yılının aynı zamanda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yıldönümü olduğunu, Beyanname’nin 19. maddesine göre herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğüne hakkı olduğunu ve bu hakkın düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kıldığını ifade ederek başladı.
Kocatürk kitaplara yönelik toplatma, dağıtım ve satışı yasaklama kararlarının gündemden düşmediğini, Basın Kanunu’na göre kitap toplatma için belirtilen 6 aylık sürenin aşıldığını, yıllar önce yayınlanmış, kamuya mal olmuş, kimileri çok satanlar arasında yer alan birçok kitap için yerel mahkemeler tarafından “örgütsel doküman” denilerek toplatma, yasaklama kararlarının tekrar alınmaya başlandığını ifade etti ve bu kararların artık sıklıkla yayınevlerine tebliğ edilmeden, fiilen uygulanmakta olduğunu ve okurun kitaba erişiminin engellendiğini de söyledi.
Konuşmasının devamında Başkan Kenan Kocatürk, Haziran 2017-Kasım 2018 döneminde yayıncılara yönelik soruşturma ve davalar, kitap yasaklama kararları ve sansür dahil olmak üzere engellere dair verileri derleyen Yayınlama Özgürlüğü Raporu ile ilgili bilgi verdi.
Yayınevi ödülü Tekin Yayınevi’nin
Kitapları hakkında tazminat davaları açılan, yazarları fuarlarda fiziki saldırıya uğrayan, fuar katılımları engellenen Tekin Yayınevine yayınevi ödülü verildi. Tekin Yayınevi, ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’dan aldı. Yayınevini temsilen konuşan Genel Yayın Koordinatörü Elif Akkaya, kitap yayınlamak sebebiyle ödül almanın hoş olmadığını, birçok yazarlarının baskıyla karşı karşıya kaldığını, yazarlarından Hamide Yiğit’in ve İhsan Eliaçık’ın büyük badireler atlattığını, İhsan Eliaçık’ın fuarlarda ciddi engellemelerle karşılaştığını, darp edildiğini, bu yüzden okurlarıyla buluşamadığını söyledi. Törende ayrıca bir konuşma yapan İhsan Eliaçık ise tarih boyunca doğruları söyleyen nice insanların başlarının derde girdiğini, ödül alanlara tanıklık yapmaya geldiğini, dayanışma ve cesaretle bu zorlukların aşılacağını ifade etti. Turgay Olcayto da bütün bu zor koşullara rağmen yayıncılık sektöründe çok iyi çıkışlar yapan yayınevlerinin ve yazarların olduğunu ifade etti.
Yazar ödülü Hamide Yiğit’in
Hakkında idari soruşturma başlatılan, kitaplarından dolayı dava yağmuruna tutulan yazar Hamide Yiğit, ödülünü PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral’dan aldı. Hamide Yiğit, “İnsan olmaktan kaynaklı temel bir hak olan düşünme, düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğünden söz edilemiyor.” dedi. Aldığı en son gerekçeli kararın, Tekin Yayınevinden çıkan AKP’nin Suriye Savaşı kitabının kapağına ait olduğunu, kitabın kapağına ceza verildiğini, devleti ve hükümeti aşağılama suçu sayıldığını ekleyen Yiğit, sözlerini “Cesaret ve dayanışmayla umudu büyüteceğiz,” diyerek bitirdi. Zeynep Oral ise “Dayanışmayı sürdürebilmek için, ayakta kalabilmek için daha da güçlü olmamız gerek. Mücadeleyi sürdürmeliyiz, umutsuzluğu yenmenin yollarını hep birlikte bulmalıyız,” dedi.
Kitapçı emek ödülü Ezgi Kitabevi kurucusu Edibe Usta Bayraktar’ın
Kitapçı emek ödülü, 1984 yılında Bursa Haşet Kitabevi’nde başlamış olduğu kitapçılık hayatını ve okuyan insanla kitabı buluşturma yolculuğunu 1986 yılında Ezgi Kitabevi’ni kurarak bugün Kristalpark, Podyumpark ve Altınoluk şubeleriyle kitapla buluşmanın en keyifli yolunu, sektörde otuz dördüncü yılını okurlara gösterdiği özen ve okurların kendisine duyduğu güvenle geride bırakarak sektörümüze ve okurlara hizmet veren Ezgi Kitabevi kurucusu Edibe Usta Bayraktar’a verildi. Edibe Usta Bayraktar kitapçı emek ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ten aldı. Edibe Usta Bayraktar, Türkiye’de bağımsız kitabevi olmanın çok zor olduğunu, internetteki rekabetin ve korsan yayınların kendilerini zorladığını ancak okurların varlığıyla ayakta kaldıklarını ifade etti. Kenan Kocatürk ise, “Okuma kültürüyle ilgili temel aldığımız mekanlar kitabevleridir. Sabit fiyat yasasından başlayarak kitabevlerinin ayakta kalması için bir kampanya başlatmış durumdayız. Okuma kültürü konusunda kitabevlerinin ne kadar önemli olduğunu anlatmak açısından Ezgi Kitabevi çok güzel bir örnektir.” dedi.
edebiyathaber.net (27 Aralık 2018)