Tiyatroadam’ın bu sezon sahnelemeye başladığı yeni oyunu Meçhul Paşa,hem İstanbul içerisindeki muhtelif sahnelerde hem de turnelerle dolaştığı şehirlerde izleyici karşısına çıkmaya devam ediyor. Tuğsan Ünlü oyunla ilgili izlenimlerini Edebiyat Haber için yazdı.
Muhtevası, üslubu ve başına gelen musibetlerle 1940’lı yılların mizah gazeteciliğine şekil veren ve geniş okuyucu kitlelerine ulaşan Markopaşa gazetesinin serencamını konu alan oyun, izleyicisine iki saat sürecek masalsı bir zaman yolculuğu vadediyor. Gazetenin yazar ve çizerlerinden Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Mustafa Uykusuz gibi başat isimlerin yanı sıra dizgicisinden çaycısına, satıcısından okuyucusuna kadar gazeteyle yolu kesişmiş herkesin hikâyesine bir yerden dokunan oyunun metni, Hayal-i Temsil, Sherlock Hamid gibi oyunlarıyla tanınan Ahmet Sami Özbudak’a ait.
Meçhul Paşa, Emrah Eren’in rejisi ve Barış Dinçel’in dekor ve kostüm tasarımlarıyla sahneleniyor. Bülent Çolak, Fatih Koyunoğlu ve Erdem Akakçe ise oyunun rollerini paylaşan oyuncular.
Bir Okuma Önerisi: Markopaşa – Levent Cantek (İletişim Yayınları)
Levent Cantek’in ilk baskısını 2001 senesinde yapan ve “Bir Mizah ve Muhalefet Efsanesi” alt başlığıyla yayınlanan Markopaşa kitabı, Meçhul Paşa oyununun âdeta mütemmim cüzü konumunda.
Cantek’in bir tez çalışması olarak hazırladığı Markopaşa, gazeteyle ilgili kapsamlı bir araştırma koyuyor ortaya. Gazetenin fikir aşamasından kapanışına kadar geçen sürede yaşanan olayları kronolojik bir sırayla ele alıyor. Yazar ve çizerlerinin çoğu kereler konforlu hayatlarından feragat ederek, yasaklamalara, ölüm tehditlerine, hapisliklere ve sürgünlere rağmen ayakta tutmaya çalıştıkları gazetenin hikâyesini kendilerinden bağımsız olarak ele alabilmek mümkün değil. Bu nedenle Cantek’in metni aynı zamanda değindiği isimler hakkında biyografik bir metin olma özelliği taşıyor. Gazetenin içinden geçtiği çalkantılı dönemlerde yazarlarının arasındaki anlaşmazlık ve çatışmaları da tarafsız bir gözle aktarıyor Markopaşa. Gazetenin serencamına salt bir tanıklık yapıyor.Sonundaki detaylı kaynakça ve dizin,bir başvuru kitabı olarak kullanılabilmesine olanak sağlarken,manşet ve karikatür örnekleriyle de gazeteye dair görsel bir hafıza oluşturuyor.
Bir Varsayım
Meçhul Paşa oyununu izlemeden önce Markopaşa’yı okumak, hem Markopaşa’nın hikâyesine bir bütün olarak vâkıf olabilmek hem de tarihsel bir sürecin sahnede nasıl yeniden ete kemiğe büründüğünü görebilmek adına lüzumlu ve seyir keyfini katbekat arttırabilecek bir eylem. Oyunu izledikten sonra metin ile oyun arasında disiplinler arası bir mukayese yapabilme fırsatı da cabası.
edebiyathaber.net (17 Ocak 2019)