Korku edebiyatının en önemli isimlerinin başında gelen Lovecraft’ın kült eserlerinden Cthulhu’nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler, DEX Kitap’tan yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Edgar Allan Poe’nun mirasçısı ilan edilen ve “Uyandırılan her dehşet, sorumlusunu da yeryüzünden siler,” diyen Lovecraft, tıpkı yarattığı Cthulhu gibi korku edebiyatının en ilham verici mitoslarından biri.
Cthulhu’nun Çağrısı, Charles Dexter Ward Vakası, Uzaydan Gelen Renk, Karanlıkta Fısıldayan ve Deliliğin Dağlarında öykülerinde; eski çağlardan kalma ve uzun süredir geri çekilmiş bekleyen yaratıklar, canavarlar, tanrılar efsanelerin, şiirlerin arasından çıkıp yanıbaşımızda soluk almaya başlıyor.
Cthulhu’nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler, insanlığın en eski ve en güçlü duygusu korkuyu deşen öykülerle dolu “tuhaf” bir başyapıt.
DEX Korku Klasikleri serisinin son kitabının önsözünü kaleme alan Sevin Okyay ise Lovecraft’tan şöyle bahsederken “Cthulthu’nun Çağrısı Lovecraft’ın öte dünyalı bir dehşet türü yaratma yolundaki girişimini en iyi temsil eden hikaye olsa gerek” diyor.
“İnsanlığın huzuru ve güvenliği için yeryüzünün en karanlık kuytu köşelerinin ve ayak değmemiş mağaralarının kendi haline bırakılması mutlak suretle zaruridir; oralara ilişilmemelidir ki uykudaki anormallikler dirilmesin, küfür gibi varlığını sürdüren korkunç varlıklar zifiri inlerinden fışkırıp yepyeni ve daha geniş çaplı fetihlere kalkışmasınlar.”
Yazar Hakkında:
Howard Phillips Lovecraft, 1890’da ABD’de dünyaya geldi. Babasını küçük yaşta kaybetti ve bunu psikolojik ve fiziksel açıdan etkiledi. Kara büyü, yasak kitaplar, ezoterizm, okültizm, farklı boyutlar temalarından büyük ölçüde etkilenen yazar; zamanla kendi mitosunu oluşturmaya başladı. Lovecraft, deniz canlılarına karşı büyük bir fobiye sahipti ve bu fobi, yazarın meşhur Cthulhu Mitosu’nun oluşmasında büyük bir etkiye sahiptir. Bilimkurgu ve korkuyu birleştiren ilk yazar anılan Lovecraft, meşhur Mitos’unu yaratarak “Kozmik Korku” adında bir türün de oluşmasını sağladı. H. P. Lovecraft, ölümüne kadar geçen sürede çok sayıda kısa öykü ve novella kaleme almıştır.
edebiyathaber.net (6 Mart 2019)