Sevil Becker’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 6, 2019

Sevil Becker’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocukluğumuzda büyüklerimizin anlattığı masalları, okuduğu kitapları can kulağı ile dinlemişizdir ve belleğimizde hala izleri vardır. Bu bakımdan çocuk kitapları büyük bir titizlikle ele alınmalı. Çocukların kitaplardan bir şeyler öğrenmesi kadar, okuduklarının onları eğlendirmesi güldürmesi de gerekli. Başkalarının varlığına ve değerlerine saygılı, yeteneklerini kullanan, sorgulayan, düşünen nesiller yetiştirmek çok önemli. Ama tabii ki abartmadan, onların çocuk olduklarını unutmadan, küçük omuzlarının taşıyabileceği kadarını yüklemek gerekiyor. Oğlum olduktan sonra, ona vermek istediğim değerleri kendi yazdığım masallarla aktarmaya çalıştım. Bir anlamda onun hayata, çevresine, insanlığa, diğer tüm canlılara duyarlı olmasını sağlamak, bazı durumları yada duyguları, değerleri daha kolay anlamasına, empati kurmasına, bazen de korkularını yenmesine aracı olsun istedim.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

 Ben okumaya başladıktan sonra ilk okuduğum kitabı çok net hatırlamıyorum ama en çok etkilendiğim; insanlar arasında dil, din, ırk ve renk ayrımı yapılmamalı vurgusunu zenci ve köle olan Tom’un insanlık dışı yaşantısı ile anlatan “Tom Amca’nın Kulübesi” olmuştu.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Yalın anlatımıyla, Richard Bach’ın eseri “Martı”, yaşamın gerçek anlamını arayan ve bulmaya çalışan, idealleri olanlara hedeflerin ulaşılabilir olduğunu göstermesi sebebiyle beni çok etkilemiştir. Tekrar tekrar okuduğum ve bende büyük hayranlık uyandıran bu kitabı yazmayı isterdim…

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Esra Ercan Bilgiç’in “Itır Koşunca” kitabı çocuğun kendinden başkasını da düşünerek büyümesinin ve değişim için harekete geçmenin önemini dile getiriyor. İyilik peşinde adım adım koşanların çoğalmasına vesile olması sebebiyle de, bence çok anlamlı…

edebiyathaber.net (6 Mart 2019)

Yorum yapın