Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu
1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Ben içimdeki çocuk ruhumu hiçbir zaman kaybetmedim. Klasik ama gerçek! Çocukluk anılarım hala taze ve o kadar net ki! Kendi kendime masallar anlattığım, çoğu zaman oyunlar uydurduğum mutlu bir çocukluğum oldu. O yüzden de çocuklar için yazmak bana eğlenceli ve çok tanıdık geliyor. Hikâyeleri bulmak ya da karakter oluşturmak benim için suyun yolunu bulması gibi çok doğal gerçekleşiyor. Öğretmen olmanın verdiği bir takım kolaylıkları da göz ardı edemeyeceğim.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Jules Vernes’i okuduğumu hatırlıyorum, “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” beni etkilemişti. Farklıydı, yaratıcıydı ve daha önemlisi; çevremdeki hiç kimsenin lafını bile etmediği bir dünyadan bahsediyordu. Sonraki zamanlarda da bilinmeze ışık tutan Kaptan Causteou belgeselleri zihnimi biraz daha parlatmama yardımcı oldu:) Bütün bunlara rağmen benim için asıl vazgeçilmez kitap açık ara her zaman Mary Poppins’di. O kitabı okumaya başladığımda sanki kafamda bir boyut daha açılmıştı. Öyle ki her sabah uyandığımda bir tablonun içine girebileceğim günü bekler olmuştum:)
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Kesinlikle hayal ve yaratıcılık gücüne şapka çıkaracağım kişi Tolkien “Yüzüklerin Efendisi” serisi… Kitabı okuduğumda keşke ben yazsaydım diye düşünmedim( bu biraz abartı olurdu!) ama okurken beni bambaşka diyarlara götürdüğü için Tolkien’in yarattığı dünyayı çok ama çok kıskandım diyebilirim. Bu arada yazar ve okuyucu gözü çok farklıdır! Çok sevdiğim bir kitabı okurken onun yazım aşamasının ne kadar zor olabileceğini düşünmeden edemiyorum. O yüzden sadece okuyucu gözüyle bakmak ve yazar gözüne kaçmadan kitabın keyfine varmayı tercih ediyorum.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son okuduğum çocuk kitabı; Japler’in Sırrı, Jordi Cervera. Yaz tatillerini küçük bir kasabada geçiren bir grup çocuğun gizemli bir evi ziyaretiyle başlayan sıra dışı bir hikâyeyi bizlere sunan eğlenceli bir kitap. Ben çocuk kitaplarında her zaman gülümsetecek olaylara ve kahramanlara yer verilmesinden yanayım. Kitap da tıpkı hayat gibi hüzünlenirken güldüren neşelendirirken düşündüren olaylar sarmalından oluşmalı. Çocuklar için ideal olan kitapların, çocuğun gerçek hayatla bağlantısını kopartmadan onun düşünce dünyasının gelişimine katkı sağlarken hayata dair merakını artıran kitaplar olduğuna inanıyorum.
edebiyathaber.net (10 Temmuz 2019)