-En son okuduğunuz kitabın adı nedir? İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?
‘Çirkinliğin Kültürel Tarihi’ Gretchen E. Henderson’ a ait, Ayşe Müge Çavdar çevirmiş. Çirkinlik kavramına insanlar, gruplar, duyular üzerinden sanat, sosyal ve politik yönleri ile farklı kültürlerden ve çağlar içinden bakan çok kapsamlı bir inceleme. Çirkinliğin kavramsal ve simgesel olarak dönüşümünü, bedensel olarak estetik ve sanatta yansımalarını, duyusal çirkinlikleri örneklerle irdeliyor.
-Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?
“Benim bakış açım ‘çirkin duyular’ın -çirkinliği sadece görmekle kalmayıp işiten, tadan, koklayan, tutan, hatta bazen bırakmaya yeltenen- bedene dayalı esasını ortaya koyuyor. İnsan bedenleri, duyulardan oluşan mimari yapılar ve duyuların mimarları olarak bilgi dağarcıkları oluşturuyor.”
-Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?
Kitap eklerine ve edebiyat sitelerine öncelikli olarak bakarım, çıkan yorumları ve incelemeleri okurum. Ama okurluğuna güvendiğim arkadaşlarımın tavsiyelerine de kulak veririm.
-Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?
Geçen sene okuduğum ‘Hüznün Fiziği’ Georgi Gospodinov’ un yazdığı bir roman. Hasine Şen Karadeniz çevirmiş. Çok etkileyici oldukça sarsıcı bir romandı. Sayfalar ilerledikçe bu romanı ben yazmalıydım hissine kapılmıştım.
-Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?
Altı sene önce paylaşmaya başladım. İlk yazarlık serüvenime birlikte başladığım yol arkadaşım Selda Uzunkaya ve kız kardeşim Leyla Özlüoğlu okudu öykülerimi.
-Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?
Yazma ritüelim yoktur. Evde yazmaktansa dışarıda, bir kitabevinde ya da kafede yazmayı seven biriyim. Genellikle düzeltme ve okumaları evde yaparım. Yazarken gürültü beni rahatsız etmez çünkü genelde kulaklığımla müzik dinlerim. Bir öyküye başladım mı bitirmeden kalkmam masadan. Yarım bıraktığım bir öykü olmamıştır hiç.
edebiyathaber.net (12 Temmuz 2019)